Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ιδιωτικοποιεί τη δική της ΓΔΑΕΕ η Βρετανία …τους εξοπλισμούς!

Ακάθεκτη προχωρά η συντηρητική βρετανική κυβέρνηση σε ένα σχέδιο ριζικής αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών της χώρας (DE&S: Defence Equipment & Support) που ως μία από τις δύο επιλογές του περιλαμβάνει την… ιδιωτικοποίηση της. Σκοπός του σχεδίου είναι η δραστική βελτίωση της απόδοσης του συστήματος αμυντικών προμηθειών που συστηματικά παρουσιάζει υπερβάσεις κόστους και μεγάλες καθυστερήσεις στα ύψους 16,3 δις ευρώ προγράμματα προμήθειας μέσων, υλικών και υπηρεσιών που διαχειρίζεται σε ετήσια βάση.
Μάλιστα σύμφωνα με τον Bernard Gray, τον επικεφαλής της DE&S σε ετήσια βάση με το παρόν σύστημα, περίπου το 25% των 7,01 δις ευρώ που δαπανώνται για την προμήθεια οπλικών συστημάτων και υλικών αποτελεί σπατάλη. Με βάση τις εκτιμήσεις της DE&S η ανάληψη της διαχείρισης του συστήματος προμηθειών από μία ιδιωτική βιομηχανική κοινοπραξία θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί το 1,1 δις ευρώ σε ετήσια βάση για τα επόμενα 10 χρόνια!


Η ιδιωτικοποίηση της DE&S βασίζεται στην εφαρμογή του μοντέλου GoCo (Government Owned, Company Operated: κυβερνητικής ιδιοκτησίας, εταιρικής λειτουργίας). Από την άλλη πλευρά όμως η κυβέρνηση προωθεί και τη δεύτερη επιλογή με την ονομασία «DE&S+», η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της διαχείρισης με μέτρα και δράσεις «εκ των ενόντων».
Προς το παρόν η προοπτική της ιδιωτικοποίησης της DE&S συναντά πολύ ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης (και ιδιαίτερα από τα υπουργεία Οικονομικών και Άμυνας), ενώ κάθε άλλο παρά θετική είναι και η αντιπολίτευση (Εργατικό Κόμμα).
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της μίας (GoCo) ή της άλλης λύσης (DE&S+) αναμένεται να γίνει τα μέσα του επόμενου χρόνου καθώς οι συνεχείς μειώσεις του βρετανικού αμυντικού προϋπολογισμού επιβάλλουν τη μέγιστη αύξηση της αποδοτικότητας του συστήματος προμηθειών και τον περιορισμό της σπατάλης.
Φυσικά, στην Ελλάδα, για το συγκεκριμένο ζήτημα και παρά τις συνεχόμενες παταγώδεις αποτυχίες που έχουν καταγραφεί, ουδεμία συζήτηση γίνεται για την αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών. Ούτε και τα τελευταία χρόνια που λόγω του «κλεισίματος» της στρόφιγγας των πιστώσεων η υλοποίηση νέων προγραμμάτων προμηθειών είναι σχεδόν μηδενική και άρα η αναμόρφωση του συστήματος θα μπορούσε να γίνει πολύ ομαλά και χωρίς πίεση.
ΠΗΓΗ DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου