Η άδεια που έδωσαν οι Κύπριοι στη Ρωσία για τη χρήση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά και τις διευκολύνσεις του λιμένα της Λεμεσού, είναι αναμφισβήτητα μια ορθή ενέργεια με προεκτάσεις πολύ ευρύτερες από την απλή εξυπηρέτηση αεροσκαφών που θα βρεθούν στην περιοχή.
Η Κύπρος προσπάθησε και να κάνει το πρώτο βήμα στις σχέσεις της με τη Ρωσία στον συγκεκριμένο αντικείμενο (στρατιωτικές διευκολύνσεις), φροντίζοντας παράλληλα να μη διαταράξει ευαίσθητες ισορροπίες, ώστε η «προσαρμογή» όλων στα νέα δεδομένα να είναι ομαλή, αφού κάθε απόκλιση από αυτό τον κανόνα, θα έχει αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης την απόφαση έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση στη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά από πρόταση του υπουργού Άμυνας, Φώτη Φωτίου. Εγκρίθηκε η χρήση της αεροπορικής βάσης από διάφορα στρατιωτικού τύπου αεροσκάφη πλην μαχητικών και μόνο σε έκτακτες ανάγκες, όπως οι ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η Ρωσία φαίνεται λοιπόν να συμβιβάστηκε με το να κάνει το πρώτο βήμα, αφού η ρωσική διπλωματία έχει απόλυτη συναίσθηση των περιορισμών της Λευκωσίας. Βέβαια, όταν ξεκινάς μια διαπραγμάτευση υιοθετείς μαξιμαλιστικούς στόχους ώστε να έχει ευελιξία. Το ίδιο έπραξε και οι Μόσχα και η ρωσική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη με την οριακή έστω πρόοδο που πέτυχε. Εάν είναι έτσι.
Θα μπορούσε δηλαδή να ισχυριστεί κανείς ότι οι λιμενικές διευκολύνσεις είναι κάτι πολύ ουσιωδέστερο, σε έναν μάλιστα τομέα που η αναφορά σε στρατιωτικά και μη πλοία είναι περιορισμένη. Οπότε, δεν αποκλείεται η Ρωσία να πέτυχε και όλους τους στόχους που είχε θέσει, αφού η πιθανότητα να μεταβούν μαχητικά στην Κύπρο για την οποιαδήποτε εμπλοκή είναι σχεδόν μηδενική, ενώ εάν υπάρχει συμφωνία με άλλες δυνάμεις εξ ορισμού δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
Άρα, εφόσον ναυτική είναι κυρίως και θα παραμείνει η ρωσική παρουσία, οπότε η αεροπορική βάση ίσως και να εισήλθε στη διαπραγμάτευση επικουρικά, με τη Ρωσία να έχει πετύχει το ουσιώδες μέρος των στόχων της. Η Λευκωσία δεν είχε αντίρρηση να τους ικανοποιήσει, όμως όλα στη διπλωματία έχουν τον τρόπο τους και πρέπει να γίνονται στην κατάλληλη χρονική στιγμή…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου