Τεράστιο διπλωματικό παρασκήνιο. Φόβος για την άνοδο των νεοναζί που θα φέρει ακόμη και τριχοτόμηση. Διεθνής πιέσεις για να "πέσει" η χώρα στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Η επόμενη μέρα στην Ουκρανία μοιάζει με εφιάλτη. Άφαντος ο Γιανουκόβιτς, ο ρόλος της Τιμοσένκο.
Με τον Γιανουκόβιτς εξαφανισμένο, την Τιμοσένκο εκτός φυλακής πια να προετοιμάζει την... "επιστροφή" της και τους "συμμάχους", είπε από τα ανατολικά είτε από τα δυτικά να... μιλούν μεταξύ τους (σ.σ. βλέπε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Πούτιν την Κυριακή), η Ουκρανία βλέπει ακόμη μια απειλή να υψώνεται μπροστά της: την άνοδο των νεοναζί.
Κατά πολλούς, ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές της πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου υπάρχουν φανατικοί εθνικιστές. Εκείνοι που "κατεβάζουν" τα αγάλματα του Λένιν, αμαυρώνουν μνημεία αφιερωμένα στη Σοβιετική Ένωση, γιουχάρουν ηγέτη της αντιπολίτευσης γιατί έκανε χειραψία με τον Γιανουκόβιτς και αρνούνται (παρά τη συμφωνία) να παραδώσουν τα όπλα τους.
Κατά πολλούς, ανάμεσα στους χιλιάδες διαδηλωτές της πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου υπάρχουν φανατικοί εθνικιστές. Εκείνοι που "κατεβάζουν" τα αγάλματα του Λένιν, αμαυρώνουν μνημεία αφιερωμένα στη Σοβιετική Ένωση, γιουχάρουν ηγέτη της αντιπολίτευσης γιατί έκανε χειραψία με τον Γιανουκόβιτς και αρνούνται (παρά τη συμφωνία) να παραδώσουν τα όπλα τους.
Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί διαταγή σύλληψης του Γιανουκόβιτς – Αποφασίστηκε όμως να δημευθεί μέσα σε 10 μέρες η έπαυλή του
Μέχρι σήμερα, ο φόβος ήταν να χωριστεί η χώρα σε ανατολική (φιλορωσική) και δυτική (φιλοευρωπαϊκή). Τώρα όμως, μπαίνει ακόμη ένας παράγοντας στο "παιχνίδι": οι υπερεθνικιστές.
Όλα αυτά την ώρα που η μεταβατική κυβέρνηση φροντίσει να... σβήσει ό,τι θυμίζει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Η αρχή στο ξήλωμα έγινε από τη δομή της εξουσίας, με τον προσωρινό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ (και άμεσο συνεργάτη της Τιμοσένκο) να καθαιρεί τους σημαντικότερους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Η απόφαση ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. "Πόδι" πήραν υπουργοί και τους πιστοί στον Γιανουκόβιτς που διορίστηκαν μετά την ανάδειξή του στην εξουσία το 2010.
Ο υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα, ο οποίος είχε υπεραμυνθεί της απόφασης του προέδρου να απομακρυνθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την κατακραυγή από τη Δύση, ήταν ένας από τους πρώτους που καθαιρέθηκαν. Ο υπουργός Παιδείας Ντμίτρι Ταμπάτσνικ, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης διότι είχε προωθήσει μια «φιλορωσική» ερμηνεία της ουκρανικής ιστορίας στα σχολεία, δεν άργησε να τον ακολουθήσει.
Να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της από την Ουκρανία αποφάσισε η Μόσχα – Τον κάλεσε να επιστρέψει για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδεινούμενη κατάσταση» στο Κίεβο
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και άλλα στελέχη έγιναν στόχος αμέσως μετά λόγω του ρόλου τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Ο υπουργός Βιτάλι Ζαχαρτσένκο -ο οποίος αντιμετωπίζεται με μίσος από τους διαδηλωτές - είχε καθαιρεθεί την Παρασκευή και όπως και άλλα στελέχη του κρατικού μηχανισμού έκτοτε κρύβεται.
Όταν ανέλαβαν οι νέοι επικεφαλής της αστυνομίας και της ασφάλειας, έδωσαν διαταγή να συλληφθούν ο υπουργός Αλεξάντερ Κλιμένκο, ιδιαίτερα στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, και ο αρχιεισαγγελέας Βίκτορ Ψόνκα.
Ο Ψόνκα είχε ταυτιστεί με την δίωξη της Τιμοσένκο.
Οι Ψόνκα και Κλιμένκο είχαν συλληφθεί σε ένα αεροδρόμιο στο Ντόνετσκ αλλά απέδρασαν όταν ένοπλοι εισήλθαν στο χώρο και άρχισαν να πυροβολούν, σύμφωνα με τον Όλεγκ Μαχνίτσι, ο οποίος εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα. NEWSIT.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου