Έκθεση-κόλαφος για τις επιπτώσεις της λιτότητας στη δημόσια υγεία της Ελλάδας από καθηγητές της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Κάνει λόγο για επανεμφάνιση σπάνιων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία. Κατηγορούν κυβέρνηση και διεθνή κοινότητα για τις στερήσεις.
Τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή της οικονομικής κρίσης έχουν βλάψει σοκαριστικά την υγεία του πληθυσμού, αφήνοντας σχεδόν 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ, και το London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Όπως αναφέρει η Independent, στην καταδικαστική τους έκθεση αναφορικά με τις επιπτώσεις των περικοπών δαπανών στο ελληνικό σύστημα υγείας, οι ακαδημαϊκοί αναφέρονται σε αποδείξεις για αυξανόμενο ρυθμό παιδικής θνησιμότητας, για εκτίναξη του επιπέδου μολύνσεων HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών, αλλά και για επιστροφή της ελονοσίας.
Όπως αναφέρουν στην έκθεση, ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας περικόπηκε κατά 25% από το 2009 μέχρι το 2011 και οι δημόσιες δαπάνες για φαρμακευτικά προϊόντα έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, με αποτέλεσμα ορισμένα φάρμακα να μην μπορούν πλέον να αγοραστούν.
Η αυξανόμενη ανεργία σε μια χώρα όπου η ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι συνδεδεμένη με την απασχόληση, έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 800.000 άνθρωποι να μην έχουν ούτε κρατική κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά ούτε και πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φαρμάκων σε ευάλωτες ομάδες γίνεται από διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς, όπως οι Γιατροί του Κόσμου.
Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα -η οποία απαίτησε τις τερατώδεις περικοπές δαπανών ως όρο για την παροχή πακέτου διάσωσης της Ελλάδας το 2010-2012- ότι βρίσκονται σε άρνηση αναφορικά με το μέγεθος των στερήσεων που έχει επιβληθεί στον ελληνικό πληθυσμό.
Ο Δρ David Stuckler του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε πως «το κόστος της λιτότητας το επωμίζονται κυρίως οι απλοί Έλληνες πολίτες, που έχουν επηρεαστεί από τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη στη σύγχρονη εποχή».
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν επίσης ότι η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων της Ε.Ε. για τα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης αποκαλύπτει άλμα στον αριθμό των ανθρώπων που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στον τομέα της υγείας. Το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει μεταφερθεί σε σημαντικό βαθμό από το κράτος στον ασθενή, με την επιβολή νέων τελών για τη συνταγογράφηση και τη χρέωση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων να αυξάνεται από τα 3 ευρώ στα 5 ευρώ.
Παράλληλα, σημαντικές είναι οι περικοπές στα προγράμματα πρόληψης ασθενειών, με αποτέλεσμα να επανεμφανίζονται μολυσματικές ασθένειες που κάποτε ήταν σπάνιες - όπως η ελονοσία, που έχει επιστρέψει στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.
Από το υπουργείο Υγείας δεν υπήρξε ανταπόκριση σε αίτημα της Independent για σχολιασμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου