Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Τα «στρατιωτικά» δελφίνια της Κριμαίας πάνε στη Ρωσία


Εβδομάδες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, η Μόσχα σχεδιάζει να αναλάβει επίσης τη φύλαξη των δελφινιών της περιοχής. Όμως δεν πρόκειται για οποιαδήποτε δελφίνια. Αυτά τα άρτια εκπαιδευμένα θηλαστικά ανιχνεύουν πιθανούς κινδύνους, όπως νάρκες θαλάσσης ή εχθρικούς δύτες που προσπαθούν να εισέλθουν στα χωρικά ύδατα.
Οι  νάρκες θαλάσσης (ή ναυτικές νάρκες) είναι εξελιγμένα όπλα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βυθίσουν πλοία και άλλα σκάφη.

«Το πρόγραμμα των “στρατιωτικών” δελφινιών στην κριμαϊκή πόλη της Σεβαστούπολης θα διατηρηθεί και θα χρησιμοποιηθεί για τα συμφέροντα του ρωσικού ναυτικού», ανέφερε την Πέμπτη το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Τα δελφίνια αποτελούν σημαντικό μέρος της ασφάλειας στην ανοιχτή θάλασσα. Ανιχνεύουν ήχους και αντικείμενα σε θολά νερά, όπου οι άνθρωποι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, καθιστώντας τα εξαιρετικά αποτελεσματικά σε ό, τι αφορά τους κίνδυνους στον πυθμένα της θάλασσας.
Η Ουκρανία χρησιμοποιούσε παλιό στρατιωτικό εξοπλισμό για το πρόγραμμα δελφινιών και σχεδίαζε να το διακόψει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti.

«Οι ειδικοί μας έχουν αναπτύξει νέες συσκευές, οι οποίες «δίνουν» σήμα στην οθόνη του χειριστή όταν ανιχνευθεί από το υποβρύχιο σόναρ των δελφινιών κάποιο αντικείμενο», ανέφερε ένας υπάλληλος του προγράμματος. «Όμως το ουκρανικό ναυτικό δεν διέθετε το κεφάλαιο που χρειαζόταν για την πραγματοποίηση αυτού του πρότζεκτ», πρόσθεσε.
«Το επόμενο στάδιο θα είναι να τα εκπαιδεύσουμε να σκοτώνουν  εχθρικούς βατραχάνρωπους με όπλα τοποθετημένα στα κεφάλια τους (των δελφινιών», σημείωσε επίσης ο εργαζόμενος στο εν λόγω πρόγραμμα.
O μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε στο CNN ότι η χώρα διαθέτει μία εγκατάσταση για δελφίνια αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το πρόγραμμα δελφινιών χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, όταν Ρωσία και Ουκρανία ανήκαν στη Σοβιετική Ένωση. Πέρασε στο Κίεβο με την ανεξαρτητοποίηση της Ουκρανίας.

Το αμερικανικό ναυτικό στο Σαν Ντιέγκο είναι ένα το μοναδικό (μαζί με το ουκρανικό) που εκπαιδεύει επίσης δελφίνια καθώς και θαλάσσια λιοντάρια για την προστασία του χωρικών υδάτων και προκειμένου να ανιχνεύσει επικίνδυνα αντικείμενα κάτω από το νερό.

Πάντως και η Ουκρανία διαθέτει στο αντίστοιχο πρόγραμμά της θαλάσσιους ελέφαντες. Άγνωστο παραμένει αν θα παραμείνουν στην κυβέρνηση του Κιέβου ή θα «προσαρτηθούν» από τη Ρωσία. TVXS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου