Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι και ο ομόλογός του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ολοκλήρωσαν στο Παρίσι τις διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης στην ουκρανική κρίση, με τη Μόσχα να προτείνει μια ομοσπονδιακή λύση, την οποία το Κίεβο απορρίπτει. Η συνάντηση των δύο αξιωματούχων άρχισε στις 20.00 ώρα Ελλάδος στην κατοικία του ρώσου πρεσβευτή στη γαλλική πρωτεύουσα και ολοκλήρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.
Ο στόχος της συνάντησης ήταν να αναπτυχθεί η πρόταση που σχεδιάστηκε από τους Κέρι και Λαβρόφ κατά τις προηγούμενες διπλωματικές επαφές τους, ώστε να αποκλιμακωθεί η κρίση που προκλήθηκε μετά την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στην Ρωσική Ομοσπονδία.
Οι έκτακτες αυτές διαπραγματεύσεις για την ουκρανική κρίση διοργανώθηκαν μερικές ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Μπαράκ Ομπάμα, την πρώτη επαφή μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος προσώπων του στενού περιβάλλοντος του προέδρου Πούτιν.
Ο Λαβρόφ κάλεσε τις χώρες της Δύσης να υποστηρίξουν μια πρόταση που προβλέπει μεγαλύτερη αυτονομία στις περιφέρειες της ανατολικής και νότιας πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης.
“Αν οι εταίροι μας είναι έτοιμοι, τότε η Ρωσία, οι ΗΠΑ και τη ΕΕ θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια ομάδα υποστήριξης στην Ουκρανία και να διατυπώσουν μια κοινή έκκληση σε αυτούς που είναι σήμερα στην εξουσία στο Κίεβο”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που μετέδωσε το δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Pervy Kanal. Μια ομοσπονδιακή δομή “θα προστατεύει τα δικαιώματα όσων ζουν στην Ουκρανία και κυρίως του ρωσικού πληθυσμού που μας ενδιαφέρει”, υπογράμμισε ο Λαβρόφ. Ωστόσο το Κίεβο απέρριψε ρητώς σήμερα τη ρωσική πρόταση μιας ομοσπονδιοποίησης.
“Θέλουμε να συστήσουμε στη Ρωσία να σταματήσει να υπαγορεύει τα τελεσίγραφά της σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και να στρέψει την προσοχή της στην καταστροφική κατάσταση και την παντελή απουσία δικαίου στις δικές της μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων των ουκρανικών”, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Καμιά απόφαση για την εσωτερική οργάνωση της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιβληθεί από το εξωτερικό, δήλωσε ο ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Τίτους Κορλατεάν, απηχώντας τους φόβους των πρώην κομμουνιστικών χωρών για τις φιλοδοξίες της Μόσχας να ανακτήσει την πρώην σφαίρα επιρροής της. Η Ρουμανία, πρώην κομμουνιστικό κράτος είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και συνορεύει με την Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA - PHOTO: U.S. Secretary of State John Kerry, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov and their respective teams sit across from one another in Paris, France, on March 30, 2014, at the outset of a meeting focused on Ukraine. [State Department photo]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου