Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ισπανικό «SOS» σε ΗΠΑ και GD για τα υποβρύχια S-80…

Τη συνέχιση της τεχνικής βοήθειας του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ζήτησε η Ισπανία για να επαναφέρει στην ομαλότητα, εντός του επόμενου διμήνου, το ύψους 2,4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ναυπήγησης των εγχώριας σχεδίασης υποβρυχίων τύπου S-80 μετά την εμφάνιση και ανακοίνωση (τον περασμένο χρόνο) σοβαρών προβλημάτων ευστάθειας της σχεδίασης.
Το ζήτημα αποτέλεσε μέρος της ατζέντας των επίσημων συνομιλιών που είχε στην Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης του ο Ισπανός υπουργός Άμυνας, Pedro Arguelles. Σύμφωνα με δηλώσεις του που έγιναν μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψης, ζητήθηκε η συνέχιση της συνεργασία των ΗΠΑ ώστε τα κρατικά ναυπηγεία της Navantia να μπορέσουν να επιλύσουν τα τεχνολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα.


Υπενθυμίζεται, ότι βάσει διακρατικής συμφωνίας (FMS), ομάδα τεχνικών του κύριου προμηθευτή υποβρυχίων του Ναυτικού των ΗΠΑ, της General Dynamics Electric Boat, απεστάλη το καλοκαίρι του 2013 στα ναυπηγεία της Navantia στην Καρθαγένη.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα στην υλοποίηση του προγράμματος των S-80, ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα από το υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας, με την εξαίρεση της αναμενόμενης καθυστέρησης 12 ως 24 μηνών στο αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των τεσσάρων υποβρυχίων.
Το ίδιο ισχύει και για την επίλυση των προβλημάτων όπου το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότιέχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του μήκους του υποβρυχίου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ευστάθειας. Μάλιστα, ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας οι πρώτες αναφορές από επίσημα χείλη που χαρακτηρίζουν το τροποποιημένο υποβρύχιο ως S-80 Plus.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ακόμη και σήμερα τεχνικοί της General Dynamics Electric Boat, βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navantia στην Καρθαγένη βοηθώντας στην επανασχεδίαση. Η δε προαναφερθείσα επίσκεψη του Ισπανού υπουργού Άμυνας αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση και εμβάθυνση του περιεχόμενου της συνεργασίας.
Πιθανότατα, στο πλαίσιο βελτίωσης των συνθηκών για την επίλυση των προβλημάτων του προγράμματος εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση για την τοποθέτηση ως επικεφαλής των ναυπηγείων της Navantia στην Καρθαγένη του απόστρατου αντιναυάρχου Manuel Sanjurjo Jul.
Πάντως, η Navantia αισιοδοξεί ότι μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο όλα τα προβλήματα του προγράμματος των υποβρυχίων S-80 θα έχουν πλήρως επιλυθεί και ότι θα μπορέσει να αποδεσμεύσει επακριβή στοιχεία για την επανασχεδίαση και τον επιπλέον χρόνο και πρόσθετο κόστος που θα απαιτηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου