Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Δυο άρθρα γνωστών δημοσιογράφων του αραβικού κόσμου για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Μετάφραση Σεϊτ Αλγκογκάν για το ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
Abdulbari Atwan - εφημερίδα Alraialyoum
Ενας πόλεμος με δυο σκοπιμότητες
Ολοτοχώς η κρατική Ιρακινή οντότητα πάει προς διάλυση. Η οργάνωση ISIS, μαζί με τους συμμάχους, της έχει πλέον στην κατοχή της ολόκληρη την επαρχία Νινόβα, όπου περιλαμβάνεται και η πετρελαιοπαραγωγός περιοχή της Μουσούλης, με πρωτεύουσα την ομόνυμη πόλη. 
Αυτή η εξέλιξη προδικάζει τον διαμελισμό του Ιράκ. Αν ο διαμελισμός του Ιράκ μείνει μόνο στην αυτονόμηση των Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων οι Ιρακινοί θα είναι τυχεροί.  
Το χάος που αναμένεται στην περιοχή θα είμαι μεγαλύτερο της Λιβύης. Όπως ακριβώς υπήρχαν πόλεις-κράτη στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία το ίδιο προδικάζεται να συμβεί και στο Ιράκ. Ενδέχεται να μιλάμε σε λίγο καιρό για κράτος Βαγδάτης, Μοσούλης, Κερμπέλα κλπ.
Ο πόλεμος που θα εξελιχθεί στο Ιρακ έχει δυο όψεις.

Ο πρώτος πόλεμος θα περιλαμβάνει μια θρησκευτική διαμάχη  με αντιμαχόμενες παρατάξεις τους Σουνίτες και Σιίτες ενεργούμενοι οι πρώτοι από το κράτος της Σαουδικής Αραβίας και οι δεύτεροι με την στήριξη του Ιράν.

Η δεύτερη μορφή του πολέμου θα έχει εθνικά χαρακτηριστικά με αντιμαχόμενα στρατόπεδα Κούρδους και Αραβες.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας όπως υποχρέωσε την Λιβανική Χεσμπολάχ να συνταχτεί με το κράτος της Συρίας έτσι και στον θρησκευτικό πόλεμο που αναφέραμε προηγουμένως θα αναγκάσει το Ιράν να εμπλακεί σ’ αυτή την διαμάχη. 
Τα πολεμικά μέτωπα που άνοιξαν σε Ιρακ και Συρία αποτελούν εφιάλτη για το Ιράν.

Να υπενθυμίσουμε το ολοφάνερο. Η οργάνωση ISIS δεν περιορίζει την δραστηριότητα της αποκλειστικά σε κάποια αραβική χώρα. Δεν θα αρκεστεί δηλαδή την εμπλοκή της μόνο σε Συρία και Ιράκ και οι συμμαχίες της θα επεκταθούν και σε άλλες ισλαμικές οργανώσεις.

Κάποιοι διεθνείς γεωπολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται πώς μια οργάνωση με τις δυνατότητες της  ISIS κατέλαβε την Μουσούλη που την υπερασπιζόταν δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες. 
Μάλιστα τους φαινόταν ανεξήγητο το γεγονός ότι πολλοί Ιρανικοί στρατιώτες λιποτάκτησαν. Η απάντηση είναι απλή. Ο θρησκευτικός φανατισμός των μαχητών του ISIS τους κάνει αποφασισμένους στον βαθμό να θυσιαστούν για το πιστεύω τους, ενώ οι στρατιώτες του Ιράκ δεν έχουν καμιά διάθεση να υπερασπιστούν το καθεστώς Μαλίκι.

Οι Ιρακινοί θα νοσταλγήσουν πολλοί το καθεστώς που υπήρχε πριν την αμερικανική εισβολή.


ISIS: Καινούργια εικόνα της Μέσης Ανατολής

Hayyam Muhammed El Zabi - εφημερίδα El Manar

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Η κατάληψη δυο μεγάλων πόλεων από την ισλαμική οργάνωση ISIS δείχνουν τις δυνατότητες αυτής της στρατιωτικής οργάνωσης απ’ την μια μεριά, αλλά παράλληλα υποδηλώνεται και η αποτυχία της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. 

Αυτή την στιγμή στην Μέση ανατολή διαμορφώνεται μια καινούργια εικόνα. Αρχικά οι περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της ISIS της προσφέρουν την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να επιχειρήσει παρέμβαση μέσα στην Συρία. 
Είναι περιττό να υπογραμμίσουμε ότι η κατάληψη από την ισλαμική οργάνωση της πετρελαιοπαραγωγικής περιοχής της Μουσούλης ενδέχεται να διαμορφώσει τις τιμές του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο.

Αυτές οι εξελίξεις θα υποχρεώσουν την Δύση και το Ισραήλ να αναθεωρήσουν την εφαρμοζόμενη μέχρι τώρα εξωτερική τους πολιτική. Οι στρατιωτικές δυνατότητες της ISIS όπως προκύπτουν από τις τελευταίες επιχειρήσεις της θεωρούνται πολύ πιο επικίνδυνες  (σ.σ για Ισραήλ και Δύση) απ’ το παλαιστινιακό κίνημα. 
Κάνεις δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός ότι απ’ όλες αυτές τις εξελίξεις θα μείνει ανέπαφη η Ιορδανία ένα κράτος που θεωρείται πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Εκ πρώτης όψεως οι πολεμικές συράξεις της περιοχής θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είναι προς το συμφέρον του Τελ Αβίβ. Όμως η πιθανότητα δημιουργίας νέων κρατών και αλλαγής συνόρων μπορεί να αποδειχθεί σε βάρος του Ισραήλ.

Οσα διαδραματίζονται στο Ιράκ ανάγκασαν τις γειτονικές χώρες του σε κοινό μέτωπο. Το Ιράν φοβάται την εισβολή της ISIS και σε άλλες  πόλεις του Ιράκ με κύρια Σιιτικό πληθυσμό. (σ.σ το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή υποστηρίζεται από τους Σιίτες. Αν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο τοISIS χάνει βασικά στηρίγματά του).

Επίσης η Τουρκία δεν επιθυμεί αλλαγή συνόρων στην περιοχή –είναι και ο λόγος που συγκάλεσε σε συνεδρίαση το ΝΑΤΟ- Και ο λόγος είναι προφανής. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους θα είχε άμεσες επιπτώσεις στο καθεστώς της Αγκυρας.

Η Ιορδανία δεν θα νιώθει ενθουσιασμένη να υπάρχουν δίπλα στα σύνορά της πόλεις που θα ελέγχονται από το ISIS.

Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στην περιοχή θα είναι ραγδαίες και θα επιφέρουν μεγάλες αιματοχυσίες και ανατροπές σε όλη την Μέση Ανατολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου