Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Στα "νύχια" του ΤΑΙΠΕΔ η ακίνητη περιουσία των ταμείων στρατιωτικών - Αυτός είναι ο στόχος


ImageΗ κυβερνητική έφοδος στα μετοχικά ταμεία των στρατιωτικών δεν σταμάτησε. Οι διαβεβαιώσεις Βρούτση στη Βουλή αποτελούν μια αναδίπλωση ,μια ανασύνταξη δυνάμεων και τίποτα παραπάνω. Ο υπουργός Εργασίας μπορεί να μην είχε ενημερώσει το ΥΠΕΘΑ για το άρθρο 221 και γενικότερα για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του που είχαν να κάνουν με τα ταμεία των στρατιωτικών, αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει ότι λειτούργησε μόνος του; Αυτά είναι παραμύθια που ούτε μικρά παιδιά μπορούν να πιστέψουν.
Η έφοδος έγινε ,οι αντιδράσεις “μετρήθηκαν”, τώρα θα δοθούν διαβεβαιώσεις και “όρκοι” και αμέσως μετά από τις εκλογές -που ενδεχομένως δεν είναι μακρυά λένε πολλοί- η “επιχείρηση” θα ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις. 

Στόχος δεν είναι μόνο να εξαϋλωθεί το εφάπαξ και τα μερίσματα των στρατιωτικών. Βασικός στόχος είναι τα  υπόλοιπα των αποθεματικών τους και η αξιόλογη ακίνητη περιουσία που έχει βάλει στο μάτι το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή είναι μια πτυχή της όλης υπόθεσης που δεν πρέπει να μας διαφεύγει. 

Όπως ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να επειγόντως και διαρκώς να τονίζεται ειδικά προς την υπόλοιπη κοινωνία που είναι πάντα ευάλωτη στον “κοινωνικό αυτοματισμό” με θύμα τους στρατιωτικούς είναι ότι ποτέ, μα ποτέ  το κράτος δεν έχει ξοδέψει μια δραχμή -ευρώ έστω-  για την βιωσιμότητα των μετοχικών ταμείων. Εκτός από μία: όταν εν μέσω κρίσης δόθηκαν πέρυσι  180 εκατομμύρια  για να δοθεί το ΒΟΕΑ στο δικαιούχο προσωπικό του Σ.Ξ.! Καλώς δόθηκαν για να πάρει ο κόσμος αυτά που έχει πληρώσει και δικαιούνταν. Αλλά θα μας πει επιτέλους κάποιος πως και γιατί έφθασε το ΜΤΣ σ΄ αυτό το χάλι; Και κυρίως ΠΟΙΟΙ το έφθασαν;

Αντί γι΄ αυτό βλέπουμε ότι γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να βουλιάξουν μαζί με το ΜΤΣ και τα υπόλοιπα Μετοχικά που δεν έχουν πρόβλημα. Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις με βάση την απλή λογική και τους αριθμούς δεν μπορεί παρά να έχουν ένα αποτέλεσμα: την καταστροφή των μετοχικών ταμείων Ναυτικού και Αεροπορίας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος για να το καταλάβει.

Κι επειδή εύκολα θα μας πουν ότι απλά υποστηρίζουμε αυτούς που μας διαβάζουν θα κάνουμε χρήση ενός ενημερωτικού σημειώματος που έχουμε στην διάθεσή μας και αφορά στο ΜΤΝ. Απ΄ αυτό προκύπτει εύκολα ότι το ταμείο τουλάχιστον την περίοδο που επικεφαλής ήταν ο αείμνηστος Μιλτιάδης Κανάρης είχε και προτάσεις κάνει και μέτρα είχε πάρει . Και είχαν και αποτέλεσμα, ασχέτως αν ότι θετικό επετεύχθη ήταν από τις θυσίες των μερισματούχων και τίποτα από αυτά (αυτονόητα) που έπρεπε να κάνει η πολιτεία.


Το ΜΤΝ λοιπόν είχε:


• Σημαντική μείωση κοινωνικών πόρων (από 2006 έως 2013) σε ποσοστό 60%. 
• Απομείωση της ονομαστικής και τρέχουσας αξίας (την 31-12-13) των μεριδίων του Ταμείου στο Κοινό κεφάλαιο που τηρεί η ΤτΕ λόγω εφαρμογής PSI  σε ποσοστά 49% και 64% αντίστοιχα. 

Τα διορθωτικά μέτρα που πήρε δεν ήταν εύκολα για τον κόσμο αλλά ήταν λογικά.
• μειώσεις παροχών 
- Συνολική μείωση μερίσματος ΜΤΝ κατά το χρονικό  διάστημα από 1/1/2011 έως 1/3/2013 σε ποσοστό  56%.
- Μείωση χορηγούμενου ΒΟΕΑ και βοηθήματος  θανάτου κατά  ποσοστό 27% και 50% αντίστοιχα.
-  Μείωση καταβαλλόμενου μερίσματος ΕΚΟΕΜΝ σε  δικαιούχους ΠΝ και ΛΣ  κατά το χρονικό διάστημα   από  1/1/2012 έως 1/3/2013 σε ποσοστό 56% και   47% αντίστοιχα.
• Αναστολή χορήγησης δανείων

Τι αποτέλεσμα είχαν αυτά τα μέτρα;
• Επίτευξη επαρκούς ρευστότητας 
• Απρόσκοπτη καταβολή των αναπροσαρμοσμένων παροχών 
• Επαναχορήγηση δανείων 
• Εξισορρόπηση ισοζυγίου χρηματοροών (εισπράξεις-πληρωμές)
• Καταγραφή πλεονάσματος (μετά φόρων)  στα αποτελέσματα χρήσεως  ισολογισμών ΜΤΝ και ΕΚΟΕΜΝ έτους 2013 oι oποίοι όπως και οι λοιπές οικονομικές καταστάσεις  ΜΤΝ και Ειδικών Λογαριασμών του έτους 2013  ελέγχθηκαν από ορκωτούς ελεγκτές λογιστές της εταιρείας Σ.Ο.Λ  Α.Ε.  
• Καταβολή  εφάπαξ παροχών από ΕΛΟΑΝ με βάση το εκάστοτε ύψος των  υφιστάμενων εισροών  και τις  αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας του που εκπονούνται  ανά τακτά χρονικά διαστήματα για λογαριασμό του.   

Το ερώτημα λοιπόν προν τον υπουργό Εργασίας αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα είναι γιατί αυτό το ταμείο να βουλιάξει σώνει και καλά; Και θα το βουλιάξουν αν συνεχίσουν να προκαλούν ανασφάλεια και πανικό στο προσωπικό που θα σπεύδει να υποβάλλει παραίτηση για να περισώσει ότι απέμεινε να περισωθεί.

Γι΄ αυτό επιμένουμε ότι ο στόχος είναι πιο “βαθύς” κι έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία των ταμείων . Το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου