Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Η μάχη για τη ζωή στα παγωμένα νερά της Λαμπεντούζα

Η υπολογαχός Κάτια Πελεγκρίνο του πλοίου Λίμπρα του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας, πρωταγωνιστεί σε σειρά ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τις δραματικές προσπάθειες των διασωστών για να σώσουν τους μετανάστες του μοιραίου ναυαγίου της Λαμπεντούζα που σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με 366 άτομα να χάνουν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.
Το ντοκιμαντέρ είναι συμπαραγωγή της τηλεόρασης Rai και της εφημερίδας Corriere della Sera.
Οι μαρτυρίες των διασωστών συγκλονίζουν και οι περιγραφές τους είναι ανατριχιαστικές.

“Κάτω από το νερό περνάει ένα πτώμα, σχεδόν γυμνό. Η θάλασσα του έχει πάρει ακόμα και τα ρούχα και από τις εικόνες δεν είναι κατανοητό αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα. Μετά φαίνεται ένα αγόρι που ουρλιάζει, δε θέλει να αφήσει το άψυχο κορμί, γραπώνεται από αυτό σαν να πρόκειται για σχεδία, ενώ για εμάς το σώμα αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το θάνατο. Για το παιδί, όμως, αυτό αποτελεί τη ζωή και ίσως πρόκειται για τον πατέρα ή τη μητέρα του. Οι ναυτικοί του φωνάζουν να το αφήσει, εκείνο, όμως, δε θέλει. Τότε το πιάνουν από τα χέρια και το μεταφέρουν στο σκάφος. Εκείνο κλαίει με απόγνωση, ενώ στο πλάνο το άψυχο κορμί σιγά σιγά εξαφανίζεται΄”, αναφέρει το δημοσίευμα της Corriere della Sera για το ντοκιμαντέρ.
Το ντοκιμαντέρ “Η επιλογή της Κάτια – 80 μίλια νότια της Λαμπεντούζα”, θα μεταδίδεται καθημερινά από την ερχόμενη Δευτέρα στην ιστοσελίδα της Corriere della Sera και θα αφηγείται τις δραματικές υποθέσεις διάσωσης μεταναστών και την ιστορία της Κάτια Πελεγκρίνο.
Για να περιγράψει τις δραματικές στιγμές της διάσωσης, η υπολογαχός Κάτια Πελεγκρίνο του πλοίου Λίμπρα του πολεμικού ναυτικού, μιλάει στην κάμερα λέγοντας με συγκίνηση ότι οι σκηνές που ζει σχεδόν καθημερινά την ακολουθούν κάθε στιγμή της ημέρας.
"Θυμάμαι τα παιδιά που κοιμόντουσαν στη θάλασσα και ο δύτης τα μετέφερε στο σκάφος, αλλά για να κάνω χώρο για τους ζωντανούς τα εγκατέλειπα και πάλι στη θάλασσα".
"Αναγκάστηκα να τους αφήσω στη θάλασσα και ήταν σαν να άφηνα εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς μου".
"Την επόμενη ημέρα σκέφτεσαι όσα συνέβησαν και ξυπνούν μέσα στο μυαλό σου τα τέρατα".
"Άλλαξαν οι προτεραιότητές μου, όταν πήγα σπίτι και αγκάλιασα την κόρη μου, Μπάρμπαρα, κατάλαβα πόσο τυχερή είναι η κόρη μου", είναι μόνο μερικές από τις μαρτυρίες όσων ρισκάρουν τη ζωή τους για να χαρίσουν ζωή στους ανθρώπους που απεγνωσμένα ζητούν μία δεύτερη ευκαιρία, μακριά από πολέμους, συγκρούσεις και φτώχεια.
Τις 150.000 θα φτάσουν φέτος οι μετανάστες - Αριθμός ρεκόρ
Τουλάχιστον 150.000 μετανάστες θα φτάσουν στη χώρα φέτος σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, ένας αριθμός - ρεκόρ και τετραπλάσιος σε σχέση με το 2013, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, μία ημέρα αφού συμμετείχε σε μια σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης στο υπουργείο Εσωτερικών.
«Από την 1η Ιανουαρίου είχαμε περισσότερες από 130.000 αφίξεις», είπε ο Μαρίνο. «Οι αριθμοί αυξάνονται γοργά και (το υπουργείο) εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ενδέχεται να ξεπεράσουμε τις 150.000 αφίξεις».
Εξάλλου το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι η νέα επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διάσωση μεταναστών στη Μεσόγειο, η οποία μέχρι τώρα ήταν γνωστή και ως Frontex Plus, θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και θα αποκαλείται Τρίτων.
Μετά τον πνιγμό 366 μεταναστών στα ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα τον Οκτώβριο του 2013 η Ιταλία ξεκίνησε την επιχείρηση Mare Nostrum, μια επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο η οποία θα συνεχιστεί παράλληλα με την Τρίτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) εκτίμησε ότι από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2014 περισσότεροι από 2.200 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο οργανισμός πρόσθεσε ότι ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τις 3.000 «τις επόμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε νωρίτερα στο κοινοβούλιο ότι από την έναρξη της Mare Nostrum έχουν περισυλλεγεί στη θάλασσα 499 νεκροί μετανάστες, ενώ 1.446 παραμένουν αγνοούμενοι και περίπου 500 διακινητές έχουν συλληφθεί.
Λίγη ώρα πριν την ομιλία του Αλφάνο στη βουλή περίπου 1.500 μετανάστες έφτασαν στο Παλέρμο και τη Ρέτζιο Καλάμπρια με πλοία της Mare Nostrum.
Στο μεταξύ γερμανικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφιερώσει περισσότερα μέσα για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο.
«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει τους θανάτους στα σύνορά της», κατήγγειλε ο επικεφαλής της οργάνωσης Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρτ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο.
«Τα σχέδια που είναι υπό συζήτηση (στις Βρυξέλλες) μας αφήνουν να φοβόμαστε για το χειρότερο: αντί να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα, θα ενισχυθεί η εσωστρέφεια», είπε η Σέλμιν Κάλισκαν γενική γραμματέας της γερμανικής Διεθνούς Αμνηστίας.
Με την πολιτική αυτή η ΕΕ «αποδέχεται το γεγονός ότι η Μεσόγειος μετατρέπεται σε έναν ομαδικό τάφο», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου