Τουλάχιστον 11 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις για την επέτειο της ανατροπής του Μουμπάρακ |REUTERS/Asmaa Waguih
Με αίμα βάφτηκαν οι διαδηλώσεις ακτιβιστών για την αιματηρή εξέγερση του 2011 που οδήγησε τελικά στην ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ. Παρά τα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας και στο Κάιρο και σε άλλες πόλεις, τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν - ο ένας εξ αυτών στην Αλεξάνδρεια- και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Οι ειδικές δυνάμεις είχαν από νωρίς αποκλείσει τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ- που ήταν η καρδιά των διαδηλώσεων κατά του Μουμπάρακ- αλλά και πολλές άλλες κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Παρόλα αυτά, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους, φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Κάτω οι στρατιωτικοί» και «Επανάσταση πάλι από την αρχή» - μεταξύ αυτών και οπαδοί του ισλαμιστή ανατραπέντος προέδρου Μοχάμετ Μόρσι. Η επέτειος- γράφει το Reuters- είναι ένα τεστ για το εάν οι ισλαμιστές, αλλά και οι φιλελεύθεροι ακτιβιστές έχουν την αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση, που έχει τη στήριξη της Δύσης.
Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, 70 οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας συνελήφθησαν στην Αλεξάνδρεια και άλλοι 12 στην Ταχρίρ, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χερσόνησο του Σινά, παρατάθηκε για άλλους πέντε μήνες. Ο πρόεδρος της χώρας Σίσι σε τηλεοπτικό μήνυμα του χθες (Σάββατο) επαίνεσε την επιθυμία που έδειξαν οι συμπατριώτες του για αλλαγή πριν τέσσερα χρόνια, είπε ότι η κυβέρνηση του δεσμεύεται από τις αρχές της δημοκρατίας, αλλά υποστήριξε ότι χρειάζεται υπομονή για να επιτευχθούν «όλοι οι στόχοι της επανάστασης». Οι επικριτές του από την άλλη, αλλά και οι οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον κατηγορούν ότι έχει «αποκαταστήσει» τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στην Αίγυπτο και θυμίζουν ότι οι νέοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί περιορίζουν τις ελευθερίες που κερδήθηκαν στην εξέγερση που έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες διακυβέρνησης του Μουμπάρακ.
Ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών (αδελφό ΣΕΚ) Αιγύπτου:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://global.revsoc.me/2015/01/the-regime-of-cowards-murdered-shaimaa/
Είναι τρομερό ότι η efsyn δε μιλάει για χούντα και εργατική αντιπολίτευση αλλά μιλάει για πρόεδρο χώρας, ισλαμιστές (οπαδούς κιόλας, σα να λέμε φανατικούς) και φιλελεύθερους (οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σα να λέμε μκο). Θέλει ξεκάθαρη θέση από εμάς γιατί μάλλον θα δούμε πολλά τέτοια άρθρα όσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώνει ότι παραμένουμε στον άξονα με διάφορες δικαιολογίες και ένα κομμάτι αριστερού κόσμου θα τις χάφτει.
Πολύ σωστή παρατήρηση!
Διαγραφή