Τρίτη 7 Απριλίου 2015

«Κλεμμένες γενιές» των Αβορίγινων

«Κλεμμένες γενιές» των Αβορίγινων
Οι Αβορίγινες περιλαμβάνονται στις πλέον αρχαίες φυλές του πλανήτη μας: πρόσφατα τεστ DNA υπέδειξαν ότι έχουν ασιατική καταγωγή, ενώ η παρουσία τους στην Ωκεανία μετρά περισσότερα από 50.000 χρόνια! 

Κι όμως, ήταν το 1909 όταν η αυστραλιανή κυβέρνηση εγκαινίασε το αποτρόπαιο μέτρο (που συνεχίστηκε μέχρι και τη δεκαετία του '70) της απομάκρυνσης των παιδιών από τις οικογένειες των Αβορίγινων.
Επισήμως, το μέτρο πάρθηκε για να «προστατευτούν» τα παιδιά από τους «πρωτόγονους» γονείς τους(!), με τις υποθέσεις ωστόσο να κάνουν λόγο για αποτροπή (ή αντιθέτως διευκόλυνση) με τον τρόπο αυτό των επιμειξιών με τους λευκούς αποίκους της Αυστραλίας.
Ο σκοπός ήταν φυσικά ο αφανισμός της τοπικής κληρονομιάς των Αβορίγινων,

«πλένοντας το αίμα δεν ξεπλένεται ο λεκές»
οι Αβορίγινες εξακολουθουν να θρηνούν για τις χιλιάδες σφαγές, τους βιασμούς και την αιματοχυσία των προγόνων τους.
Η 26η Ιανουαρίου Australia Day, την επίσημη εθνική γιορτή που γίνεται προς τιμή της άφιξης του πρώτου βρετανικού στόλου στο Σίδνεϊ στις 26 Ιανουαρίου του 1788.) συμβολίζει μια βαθιά απώλεια: την απώλεια της γης τους, των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, των οικογενειών και των παιδιών τους (σημ: μέχρι το 1970 διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την εκκλησία έκλεψαν περίπου 100.000 παιδιά Αβοριγίνων και τα έδωσαν για υιοθεσία σε οικογένειες λευκών προκειμένου να ενσωματωθούν με την βία στην λευκή αυστραλιανή κοινωνία και πολλά από αυτά τα παιδιά έπεσαν θύματα κακοποίησης, εμπορίας οργάνων και εκμετάλλευσης, ενώ το 2008 ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ζήτησε δημόσια συγγνώμη για αυτήν την φρικαλεότητα).
Το αυστραλιανό κράτος που εξακολουθεί τις εις βάρος τους διακρίσεις στην εκπαίδευση, την κοινωνική πρόνοια, την στέγαση κλπ.

Σήμερα ο μέσος όρος ζωής των Αβοριγίνων είναι 20 χρόνια μικρότερος από των μη ιθαγενών, και παρόλο που είναι το 2,5% του συνολικού πληθυσμού, αποτελούν το 25% των κρατουμένων στις φυλακές. 
Παρόλο που ο φυλετικός νόμος του 1975 έχει καταργηθεί, η Αυστραλία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υπογράψει ακόμα μια συνθήκη με τους αυτόχθονες πληθυσμούς, και το κυριότερο αίτημα των Αβοριγίνων είναι η προστασία των δικαιωμάτων τους στο Σύνταγμα, αφού εξακολουθούν οι πολιτικές διακρίσεων σε βάρος τους, χωρίς να έχουν την δυνατότητα νομικής αμφισβήτησης.
Βέβαια, όλοι γνωρίζουν ότι μια συνταγματική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να εξαλείψει την ακραία φτώχεια, την εξαθλίωση και όλα τα επακόλουθα της μακρόχρονης περιθωριοποίησης, ωστόσο θα ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση της ισότιμης κοινωνικής ένταξης.
Προπέρσι(2013), ο Αβορίγινας ακτιβιστής δικηγόρος Μάικλ Μάνσελ αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο του «Αυστραλού της Χρονιάς» που θα του δινόταν λόγω της συμβολής του στην νομική μεταρρύθμιση για τη βελτίωση της ζωής των αυτοχθόνων λαών.

Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που το βραβείο, το οποίο δίνεται κάθε 26 Ιανουαρίου σε έναν Αυστραλό πολίτη και αποτελεί μια μεγάλη τιμητική διάκριση, θα δινόταν σε έναν Αβορίγινα, και η αυστραλιανή κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλά σε αυτήν την βράβευση θέλοντας για να δείξει ότι οι Αβορίγινες είναι ισότιμοι με τους λευκούς. 
Ο Μάνσελ ξεκίνησε την ομιλία με την φράση «πλένοντας το αίμα δεν ξεπλένεται ο λεκές», είπε ότι δεν μπορεί ηθικά να δεχτεί το βραβείο γιατί η ημέρα αυτή είναι συνδεδεμένη με την εισβολή στην γη των προγόνων του, και ότι αποτελεί ντροπή για μια χώρα να γιορτάζει την εθνική της επέτειο με αφορμή την εισβολή στην γη των αυτόχθονων πληθυσμών της 
(σημ: η Αυστραλία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει αυτήν την «ιδιαιτερότητα»).

photo 2/ via Blackfulla Revolution
For some reason u will not find this image online so please share this far and wide!!! White Australia has a Black History

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου