Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων - θυμάτων του ιμπεριαλισμού που φτάνουν στη χώρα μας προκειμένου να βρουν ένα καλύτερο αύριο. Σταθμοί για τους ανθρώπους αυτούς είναι κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Κω, της Χίου, της Σάμου και του Αγαθονησίου.
Από το πρωί της Παρασκευής έως και σήμερα το πρωί, το Λιμενικό Σώμα προχώρησε -σύμφωνα με πληροφορίες- σε 59 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, όπου και εντοπίστηκαν 1.417μετανάστες και μεταφέρθηκαν στα λιμάνια νησιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «FRONTEX», τον Ιούλη περισσότεροι από 50.000 μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας.
Παράλληλα, σε νησιά του Αιγαίου πληθαίνουν τα κρούσματα ρατσισμού -με κρατική υπόθαλψη- εναντίον αυτών των ανθρώπων. Στην Κω, αστυνομικός, κρατώντας μαχαίρι, χαστουκίζει Πακιστανούς και Σύρους μετανάστες. Νερό στον μύλο του ρατσισμού ρίχνει η δημοτική αρχή του νησιού, κάνοντας λόγο για «ανακατάληψη της πόλης» από τους μετανάστες. «Ξαναπαίρνουμε πίσω την πόλη μας», τιτλοφορείται σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ξεκινά επιχείρηση καθαρισμού και εκκένωσης των πάρκων και των δημόσιων χώρων στο κέντρο της Κω. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στο παλαιό γήπεδο της πόλης.
Στο ανάλογο στρατόπεδο συγκέντρωσης που ετοιμάζεται στην Αθήνα, η μεταφορά των Αφγανών προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως στον Ελαιώνα, μετατίθεται για τις επόμενες μέρες. Ο χώρος στρατοπέδευσης ακόμα δεν είναι έτοιμος, παρά τα περισσότερα από 50 κοντέινερ που έχουν τοποθετηθεί. Και αυτό γιατί τα κοντέινερ δεν έχουν κλιματισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεί μέσα άνθρωπος. Περιφέρεια Αττικής και Δήμος Αθηναίων ερίζουν για το ποιος θα πληρώσει το σχετικό κονδύλι.
Πάνω από 1.550 μετανάστες περισυνελέγησαν μόνο σήμερα από το Ιταλικό Λιμενικό Σώμα στα ανοικτά της Λιβύης. Σε μία από τις επιχειρήσεις, το πλοίο Phoenix, το οποίο έχει ναυλωθεί από την ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, διέσωσε 775 ανθρώπους που επέβαιναν σε δυο πολύ μικρότερης χωρητικότητας ξύλινα πλεούμενα. Ανάμεσά τους 196 γυναίκες και 40 παιδιά.
Στην επιχείρηση, η οποία διήρκεσε πέντε ώρες, συμμετείχαν πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού και των λιμενικών σωμάτων Ιταλίας και Σουηδίας.
Χαρακτηριστικό του δράματος που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο, το γεγονός ότι μετά τη διάσωση το ένα σκάφος βυθίστηκε και το άλλο πυρπολήθηκε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κρίστοφερ Μίλερ, Αμερικανός δημοσιογράφος που βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες στο Phoenix.
Οι μετανάστες από την Αφρική απειλούν το βιοτικό επίπεδο της ΕΕ και την κοινωνική της δομή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί τους εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν μια νέα ζωή. «Πρέπει να μπορέσουμε να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα ουσιαστικά, καθιστώντας δυνατό να επιστρέψουν αυτοί που δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο, πίσω στις χώρες προέλευσής τους», δήλωσε στο BBC.http://www.902.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου