Μεγάλη η εθελοντική προσφορά ιατρικών υπηρεσιών για τους πρόσφυγες από γιατρούς της Χίου, εξίσου μεγάλες και οι ανάγκες των τοπικών φορέων στη Λέσβο για να συνεχίσουν να προσφέρουν | EUROKINISSI
Συντάκτης: efsyn.gr
Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου έχει προσκαλέσει τους γιατρούς-μέλη του να συμμετάσχουν σε εθελοντική βάση, αλλά με οργανωμένο τρόπο, στην προσφορά ιατρικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί. Ήδη ετοιμάζεται οργανωμένο ιατρείο για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων και μεταναστών, στον δημοτικό κήπο της πόλης.
Όλοι οι παιδίατροι του νησιού!
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του συλλόγου, στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότεροι από 20 εθελοντές γιατροί, μεταξύ των οποίων δερματολόγος, παθολόγοι αλλά και όλοι οι παιδίατροι του νησιού!
Από την πλευρά τους, ο Δήμος Χίου και η οικονομική επιτροπή του αποφάσισαν να προχωρήσουν στην προκήρυξη θέσης παιδιάτρου, με σκοπό να υπάρξει ιατρική κάλυψη για τα παιδιά των προσφύγων που καθημερινά φτάνουν στη Χίο. Η απόφαση προβλέπει την έγκριση 4.000 ευρώ για ένα χρόνο. Το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τις ανάγκες και τις ώρες απασχόλησης του γιατρού. Αν η θέση καλυφθεί από εθελοντή παιδίατρο, τότε θα «παγώσει» η προκήρυξη.
Εξομάλυνση στη Μυτιλήνη
Στο μεταξύ εξομαλύνεται σταδιακά η εικόνα της πόλης στη Μυτιλήνη, μετά την επιτυχημένη επιχείρηση καταγραφής και αποχώρησης προσφύγων που ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ και είναι σε εξέλιξη. Έως σήμερα στο γήπεδο «Γιώργος Σκούφος» στη Μυτιλήνη και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια έχουν καταγραφεί 17.500 μετανάστες και πρόσφυγες, από τους οποίους 3.500 είναι παιδιά!
Περισσότεροι από 10.000 έχουν αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη μέσα σε ένα 24ωρο, ωστόσο παραμένει πολλοί άνθρωποι που ζουν σε δημόσιους χώρους.
Ζητά βοήθεια η Συκαμνιά
Η τοπική κοινότητα της Σκάλας Συκαμνιάς, που αποτελεί σημείο αποβίβασης στη Λέσβο καθημερινά εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων από την απέναντι μικρασιατική ακτή, ζητά τη λήψη μέτρων για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, μιλώντας για τόνους από φουσκωτές βάρκες και σωσίβια στις ακτές της γραφικής τουριστικής περιοχής που απειλούν το περιβάλλον.
Οι φορείς της Συκαμνιάς αναφέρονται στη συγκινητική στάση των κατοίκων, που παρά τα προβλήματα στέκονται αλληλέγγυοι, προσφέροντας «είδη πρώτης ανάγκης (ρουχισμό, νερά, ξηρά τροφή). Ομάδες ενεργών πολιτών που αναλαμβάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τον καθαρισμό των ακτών και των δρόμων. Όμως οι αντοχές τους βρίσκονται σε οριακό σημείο με βέβαιο κίνδυνο την εμφάνιση ρατσιστικών φαινομένων».
Φαινόμενα εκμετάλλευσης
Επίσης υποστηρίζουν πως υπάρχουν και φαινόμενα πλιάτσικου και οικονομικής εκμετάλλευσης από επιτήδειους. «Γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου κατάστασης που αφορά την αρπαγή των εξωλέμβιων μηχανών από κάποιους κατοίκους του νησιού, που αδιαφορώντας για την ασφαλή αποβίβαση των επιβαινόντων, τις εκμεταλλεύονται προς όφελός τους, δημιουργώντας ίσως ένα απίστευτο κύκλωμα παρανομίας και παραεμπορίου», υποστηρίζουν.
Επίσης μιλούν για «φαινόμενα αισχροκέρδειας από επιτήδειους που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων μεταφέροντάς τους, κυρίως την νύχτα, με τα ατομικά τους οχήματα, προφανώς έναντι αμοιβής».
Προτείνουν μέτρα
Με επιστολή τους προς τους αρμοδίους, οι φορείς προτείνουν την ενεργό συμμετοχή του στρατού στην περισυλλογή των πλαστικών βαρκών, μηχανών και σωσιβίων και την αποκομιδή τους, αλλά και να τεθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ενισχυθεί η αστυνόμευση.
Επίσης ζητούν να τοποθετηθούν υπάλληλοι εργάτες για τις άμεσες και απολύτως απαραίτητες ανάγκες καθαριότητας, αλλά και να τοποθετηθούν βιολογικές τουαλέτες σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία μπορούν οι φορείς να υποδείξουν.
Τέλος, ζητούν οικονομική ενίσχυση για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει.
Και στην Κομοτηνή
Με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Παυλίδη, θα παραχωρηθεί έως το τέλος του έτους η σύγχρονη κινητή ιατρική μονάδα που διαθέτει η Περιφέρεια, για την αντιμετώπιση των ιατρικών αναγκών των μεταναστών και προσφύγων που συσσωρεύονται στη μεθόριο της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, και ειδικά στην περιοχή της Ειδομένης.
Η διαχείριση της κινητής μονάδας θα γίνει από την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Υγείας.
Στη δήλωσή ο περιφερειάρχης τόνισε πως η περιφέρεια προχωρεί στην εν λόγω ενέργεια «εκφράζοντας τα αισθήματα των πολιτών της και δείχνοντας ταυτόχρονα συμπαράσταση αλλά και συμμετοχή στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, ακόμη και σε περίοδο κρίσης, από το υστέρημά τους στέλνουν ακόμη ένα μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου