Η δίχρονη Άσμα και η οικογένειά της πέρασαν τη νύχτα σε μια σκηνή στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας περιμένοντας να ξεκινήσουν για τη Δυτική Ευρώπη | AP Photo/Muhammed Muheisen
Συντάκτης: efsyn.gr
Αυξημένη συνεχίζεται η ροή των ανθρώπων που προσπαθούν να φθάσουν στη δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων, δύο ημέρες μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, με τα μάλλον ανεπαρκή αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Αυστρίας, περίπου 4.500 άνθρωποι έφθασαν στα αυστριακά σύνορα από την Ουγγαρία από τα μεσάνυχτα μέχρι το πρωί, καθώς χθες 7.500 περίμεναν αυστριακά σύνορα, αρκετά λιγότεροι από τους αναμενόμενους 10.000. Στην πλειονότητά τους, συνεχίζουν την πορεία προς τη Γερμανία.
Ουγγρικός φράκτης και στη Σλοβενία
Στην Ουγγαρία η ροή ήταν ελαφρώς μικρότερη χθες, καθώς απογράφηκαν 8.014 πρόσφυγες. Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν στην Ουγγαρία σχεδόν αποκλειστικά από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των ουγγροσερβικών συνόρων από τη Βουδαπέστη στις 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, ενημέρωσε τον Σλοβένο ομόλογό του, Καρλ Έριαβετς, πως άρχισε η τοποθέτηση συρματοπλέγματος κοντά σε κύρια συνοριακή διάβαση ως «πρόχειρη και προσωρινή λύση», στο πλαίσιο «προληπτικών» μέτρων που λαμβάνει προληπτικά μέτρα η κυβέρνηση του, για να αντιμετωπιστεί πιθανό νέο κύμα προσφύγων, που θα προσπαθήσουν να φθάσουν στην δυτική Ευρώπη, παρακάμπτοντας τους φράκτες που έχουν ανεγερθεί στα σύνορα με Σερβία-Κροατία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ούγγο ομόλογο του, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο φράκτης δεν είναι λύση και ζήτησε επίσημη απάντηση για τις ενέργειες των ουγγρικών αρχών, εκφράζοντας την προσδοκία να έχουν νέα επικοινωνία σήμερα. Και η Σλοβενία και η Ουγγαρία ανήκουν στην ζώνη Σένγκεν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Βιέννη για επίσημη συνάντηση με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, σε μια προσπάθεια - όπως λέει η Βιέννη- εξομάλυνσης της καθημερινής συνεργασίας στο θέμα των προσφύγων.
Πριν την συνάντηση από το γραφείο του κεντροαριστερού καγκελάριου δόθηκε έμφαση στις κοινές προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται για την στέγαση, την φροντίδα και την καταγραφή των προσφύγων, που πρέπει να γίνονται από όλους σεβαστά.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο συντηρητικός αντικαγκελάριος της Αυστρίας Ράινχολντ Μέτερλκεχρεν, υπερασπίστηκε την στρατηγική που ακολουθεί η Βουδαπέστη, είπε ότι με τους φράκτες στα σύνορα με την Σερβία η ουγγρική κυβέρνηση απλώς προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της χώρας και χαρακτήρισε τον άλλο φράκτη που έχει αναγερθεί στα σύνορα με την Κροατία «διμερές θέμα» μεταξύ Βουδαπέστης και Ζάγκρεμπ
55 χιλιάδες στην Κροατία σε δέκα ημέρες
Από την Κροατία ανακοινώθηκε πως από τις 16 Σεπτεμβρίου εισήλθαν στη χώρα 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ημερομηνία κατά την οποία η χώρα κατέστη μέρος της διαδρομής των προσφύγων στο ταξίδι τους προς κράτη της δυτικής και βόρειας Ευρώπης.
Μόνο χθες Πέμπτη 8.500 μετανάστες έφθασαν στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο προσωρινό κέντρο υποδοχής στο Οπάτοβατς, όπου φιλοξενείται μεγάλος αριθμός προσφύγων, για καταγραφή και ιατρικό έλεγχο, πέρασαν χθες 3.000 άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους μεταφέρονται με λεωφορεία και τρένα προς την Ουγγαρία.
Οι περισσότεροι φθάνουν στο Οπάτοβατς μέσω του ορεινού χωριού Μπάπσκα, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ίλοκ με τη Σερβία, αλλά και από τη διάβαση Τοβάρνικ.
Το κέντρο επισκέφθηκε χθες ο αναπληρωτής μουφτής της μουσουλμανική κοινότητας της Κροατίας, Μεβλουντίν Αρσλάμι, για να ευχηθεί στους μουσουλμάνους που βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής για το Κουρμπάν – Μπαϊράμ.
Εξουθενωμένοι και φοβισμένοι
Όπως ανέφερε, οι πρόσφυγες είναι εξουθενωμένοι και «φοβούνται μήπως επιστρέψουν στη Σερβία». Στο κέντρο υπάρχουν αστυνομικοί που επιτηρούν εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, ενώ οι πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές ανά εθνικότητα για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ μελών διαφορετικών εθνικοτήτων που ήταν μέχρι τώρα συχνές.
Σύμφωνα με τον κροατικό οργανισμό σιδηροδρόμων, από το σιδηροδρομικό σταθμό του Τοβάρνικ στα σύνορα με τη Σερβία χθες πραγματοποιήθηκαν δύο έκτακτα δρομολόγια για τη μεταφορά μεταναστών, προς το Μπότοβο στα σύνορα με την Ουγγαρία.
Την ίδια στιγμή, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στους δρόμους στα κροατο-σερβικά σύνορα, λόγω κυρίως των περιορισμών στην κυκλοφορία των σερβικών οχημάτων που επέβαλε το Ζάγκρεμπ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Σερβία στους μετανάστες για τη διέλευσή τους.
Τέλος, αυξημένος αριθμός προσφύγων περνάει και σήμερα τα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, από τα οποία 3.000 έως 4.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά για να μεταβούν στη συνέχεια στη Σερβία.
Ο σερβικός Ερυθρός Σταυρός σημείωσε, ωστόσο, αύξηση των αφίξεων απευθείας από τη Βουλγαρία, έναν δρόμο που χρησιμοποιείται λιγότερο.
«Ηot spots» στην Ελλάδα
Από τη Γερμανία έγινε γνωστό πως η Ελλάδα είναι πρόθυμη για τη δημιουργία «hot spots» ήδη πριν από τις εκλογές. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Τομπίας Πλάτε, η ελληνική κυβέρνηση είχε σηματοδοτήσει πριν από τις εκλογές την απόλυτη προθυμία της για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots).
Τόνισε μάλιστα ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί βέβαιο ότι τα «hot spots» θα είναι έτοιμα τον Νοέμβριο.
Όπως εξήγησε, «η απόφαση τα hot spots να είναι διαθέσιμα, ήδη, τον Νοέμβριο ελήφθη στη σύνοδο κορυφής, στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζουν, ήδη, από καιρό την προοπτική να υπάρξουν hot spots και η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές είχε εκφραστεί κατά τρόπο ο οποίος σηματοδότησε απόλυτη προθυμία για αυτό».
Όσον αφορά τις ενστάσεις που ενδέχομέως έχουν εκφραστεί στην Ελλάδα, ο Τομπίας Πλάτε αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, διότι αφενός πρόκειται για εσωτερικό ελληνικό θέμα και αφετέρου δεν τις γνωρίζει άμεσα και πλήρως.http://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου