Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η Συγκρότηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ

Επικοινωνώ με τον πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής, Βασίλη Ντούμα. Όπως ο ίδιος λέει: «Η ΔΕΛΤΑ συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2009 με σκοπό να περιορίσει ακραία έκνομες ενέργειες στο κέντρο των Αθηνών. Εκείνη την εποχή ήταν σε έξαρση μια σειρά καταδρομικών επιθέσεων από αγνώστους σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και καταστήματα. Αποκορύφωμα ήταν οι μαζικές καταστροφές -σε ανύποπτο χρόνο και όχι έπειτα από κάποια πορεία- στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι το 2009. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΔΕΛΤΑ βασίστηκε στη λογική της ταχείας αντίδρασης –αυτού του τύπου οι "καταδρομικές" διαρκούσαν ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα δεν υπερέβαιναν τα τέσσερα με πέντε λεπτά. 


Προκειμένου να αντιμετωπιστεί λοιπόν το φαινόμενο, η τότε πολιτική ηγεσία με Υπουργό Δημοσίας Τάξης τον Προκόπη Παυλόπουλο και Υφυπουργό τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, σε συνεργασία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ αποφάσισε τη συγκρότηση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης από 300 ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες, οι οποίοι θα κινούνταν περιμετρικά του κέντρου, σε ομάδες των δέκα ατόμων με έναν ομαδάρχη και θα είχαν την πρώτη επαφή και σύγκρουση με τους δράστες περίπου στα 3,5 λεπτά. Επελέγη μάλιστα να μετακινούνται με δίκυκλα ώστε να είναι ευέλικτοι μέσα στην πόλη, αλλά κυρίως να είναι "διαχειρίσιμα" τα μηχανάκια σε καταστάσεις άμεσης συμπλοκής και εννοώ να μπορούν να τα πετάξουν κάτω στο δρόμο, χωρίς να σβήσουν, αν η κατάσταση το επιβάλλει. Λίγο καιρό έπειτα από τη δημιουργία της ΔΕΛΤΑ και λόγω της παρουσίας της οι επιδρομές που προανέφερα σταμάτησαν».

Μόνο τον εξοπλισμό των ΔΕΛΤΑδων να δεις έχει άκρως επιθετικά χαρακτηριστικά, κοινώς αυτοί οι άνδρες δεν έχουν εκπαιδευτεί για να αμύνονται όπως τα ΜΑΤ, αλλά να επιτίθενται γρήγορα, πραγματοποιώντας σύντομες και αποτελεσματικές συμπλοκές

Ρωτώ τον πρόεδρο των Ειδικών Φρουρών Αττικής γιατί στα χρόνια που ακολούθησαν η μονάδα Δύναμης Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης συνδέθηκε με δεκάδες περιστατικά ακραίας αστυνομικής βίας, με θύματα πολίτες, διαδηλωτές, αλληλέγγυους, φοιτητές, συνταξιούχους. «Το βασικό είναι να καταλάβει κανείς έπειτα από ποια πολιτική αναγκαιότητα προέκυψε η ομάδα ΔΕΛΤΑ αλλά και πως ενήργησε στην πορεία κατόπιν των εντολών που δέχθηκε. Τι θέλω να πω; Ότι η ΔΕΛΤΑ δεν έχει καμία δουλειά σε πορείες, διαδηλώσεις ή να πραγματοποιεί καθημερινή αστυνόμευση στην πόλη. Η δομή, η ψυχοσύνθεση των ανδρών της και η εκπαίδευση που έλαβαν είναι επιχειρησιακά ορθή μονάχα σε περιπτώσεις ακραίων καταστάσεων, όπου έχει χαθεί ο έλεγχος από τις υπόλοιπες δυνάμεις και πρέπει να επέμβει κάποιος άμεσα για να περιοριστούν οι καταστροφές. Μόνο τον εξοπλισμό των ΔΕΛΤΑδων να δεις έχει άκρως επιθετικά χαρακτηριστικά, κοινώς αυτοί οι άνδρες δεν έχουν εκπαιδευτεί για να αμύνονται όπως τα ΜΑΤ που έχουν ασπίδες και χημικά, αλλά να επιτίθενται γρήγορα, πραγματοποιώντας σύντομες και αποτελεσματικές συμπλοκές. Τώρα το να τοποθετείς αυτά τα σιδερόφρακτα πληρώματα με τη συγκεκριμένη εκπαίδευση δίπλα σε φοιτητές, συνταξιούχους, πολίτες και κατοίκους είναι επιχειρησιακά επικίνδυνο. Εξ ου και υπάρχουν δεκάδες ακροαματικές διαδικασίες, τουλάχιστον 20 με 30, στα ποινικά δικαστήρια για άνδρες της ΔΕΛΤΑ. Τους χρησιμοποιούν για οποιαδήποτε υπηρεσιακή "λάντζα", ενώ τους εκπαίδευσαν για άλλες καταστάσεις. Ο σχεδιασμός και η λειτουργία τους είναι ολότελα διαφορετική. O ΔΕΛΤΑς και μόνο το χέρι του να σηκώσει με τις πλαστικές επιαγκωνίδες κάποιον θα τραυματίσει». Ρωτώ ποιες είναι οι εντολές που δέχθηκαν οι άνδρες της ΔΕΛΤΑ, τα προηγούμενα χρόνια, από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ κατά τη διάρκεια των πορειών ή των διαμαρτυριών που επιχείρησαν. «Αυτό ακριβώς είναι το θέμα, ότι η μονάδα ενεργούσε κατόπιν πολύ συγκεκριμένων εντολών της ηγεσίας και μάλιστα σε καταστάσεις αλλότριες του επιχειρησιακού σχεδιασμού της. Για αυτά βέβαια θα πρέπει να μιλήσεις με ανώτερους αξιωματικούς...», μου λέει ο Βασίλης Ντούμας.

... όταν τοποθετείς αυτά τα σιδερόφρακτα πληρώματα με τη συγκεκριμένη εκπαίδευση δίπλα σε φοιτητές, συνταξιούχους, πολίτες και κατοίκους είναι επιχειρησιακά επικίνδυνο



Ο απόστρατος στρατηγός, Γιώργος Σταύρακας, είναι ο άνθρωπος που συγκρότησε και εκπαίδευσε πριν από έξι χρόνια την μονάδα Δύναμης Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης. Συναντώ τον «θείο» όπως τον αποκαλούσαν οι άνδρες του σε ένα κεντρικό καφέ της πόλης -στα διπλανά τραπέζια κάθονται μικροπαράγοντες της Football League που ψιθυρίζουν «συνομωτικά» ποδοσφαιρικά κουτσομπολιά. Τον ρωτώ για την ακραία και ιδιαιτέρως βίαιη δράση της ομάδας που ο ίδιος σχεδίασε και διοίκησε μέχρι και τον Νοέμβριο του 2011. «Η ΔΕΛΤΑ συγκροτήθηκε με απόφαση της πολιτικής εξουσίας σε μια περίοδο που εκτιμήθηκε από την ίδια ότι υπήρχε μεγάλη αναγκαιότητα. Έχοντας χαθεί ο έλεγχος της δημόσιας τάξης, την περίοδο που ακολούθησε το Δεκέμβριο του '08, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας μονάδας που θα ενεργούσε αποκλειστικά και μόνο σε καταστάσεις όπου οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις αδυνατούσαν να ανταποκριθούν. Αυτό μου ζήτησαν να σχεδιάσω και αυτό συγκρότησα -μιλάμε για μια εποχή όπου, έπειτα από ένα αδιανόητο έγκλημα αστυνομικής αυθαιρεσίας, οι πολυήμερες συγκρούσεις είχαν εξουθενώσει τις κρατικές επιχειρησιακές υπηρεσίες. Έτσι πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης αρχίζουν και αναζητούν εντός αστυνομίας έναν αξιωματικό που να γνωρίζει πως να συγκροτεί επιχειρησιακές μονάδες. Οι στρατηγοί επιλέγουν εμένα, όμως αμέσως "πέφτουν" τηλέφωνα από τον κομματικό μηχανισμό προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ: "Μα καλά σε αυτόν αναθέσατε; Δεν υπάρχουν 'δικοί μας' αξιωματικοί; Αυτός εμφορείται από προοδευτικές ιδέες! Είναι δυνατόν;". Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ ήταν τότε: "Αυτόν διαθέτουμε με εμπειρία. Αν έχετε κάποιον καλύτερο και με γνώση να συγκροτεί τέτοιου τύπου μονάδες ας αναθέσετε σ' αυτόν". Δεν βρέθηκε κανείς και έτσι ανέλαβα εγώ».
...δεν στέλνεις τη ΔΕΛΤΑ έξω από νοσοκομείο να φυλάει νοσηλευόμενους κρατούμενους ψυχικά πάσχοντες, ούτε στο κέντρο της Αθήνας να κάνει αστυνομικούς ελέγχους και προσαγωγές. Εάν το κάνεις αυτό ως στρατηγός, σημαίνει ότι είσαι αστυνομικά αγράμματος.

Τον ρωτώ με ποια κριτήρια στελέχωσε τη μονάδα και αν εν τέλει οι φασίζουσες συμπεριφορές που έδειξαν οι άνδρες της ΔΕΛΤΑ στο δρόμο, σχετίζονται με λάθη στην επιλογή. «Σε τέτοιου τύπου ειδικές μονάδες τα κριτήρια επιλογής είναι πάντα ιδιαίτερα. Πρέπει να είναι άνθρωποι που δε φοβούνται τα σκληρά περιστατικά, που διαθέτουν απόθεμα ενέργειας και ψυχής, που είναι πειθαρχημένοι και με σεβασμό. Ο μέσος όρος ηλικίας της ΔΕΛΤΑ ήταν 28 με 30 έτη, οι περισσότεροι είχαν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στο παρελθόν, ήταν δηλαδή "ψημένοι" στη δουλειά κι όχι άγουρα παιδιά από τη σχολή αστυνομίας, κάτοχοι διπλώματος δικύκλου και είχαν περάσει -κατά τη στρατιωτική τους θητεία- από εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού. Το πρόβλημα είναι ότι στην πορεία η ΔΕΛΤΑ έχασε τον επιχειρησιακό προσανατολισμό της. Εξ ου και τα δεκάδες κρούσματα αστυνομικής βίας». Τον ρωτώ τι ακριβώς σημαίνει ότι έχασε τον προσανατολισμό της. «Στα χρόνια που επακολούθησαν, μετά την μετάθεσή μου, τη χρησιμοποιούσαν πλέον σε καταστάσεις πιο ήπιες που δε χρειαζόταν. Για παράδειγμα δε στέλνεις τη ΔΕΛΤΑ έξω από νοσοκομείο να φυλάει νοσηλευόμενους κρατούμενους ψυχικά πάσχοντες, ούτε στο κέντρο της Αθήνας να κάνει αστυνομικούς ελέγχους και προσαγωγές. Εάν το κάνεις αυτό ως στρατηγός, σημαίνει ότι είσαι αστυνομικά αγράμματος.

Επίσης δε στέλνεις την ομάδα ΔΕΛΤΑ να αστυνομεύσει μια πορεία εργαζομένων, όπως δε στέλνεις τα ΜΑΤ στις καθαρίστριες, σε 100 γυναίκες στην ηλικία της μητέρας σου που ζητούν πίσω τη δουλειά τους ή αντιστοίχως δεν κατεβάζεις άνδρες των ΕΚΑΜ σε πορεία πολιτών ή δε στέλνεις την ομάδας ΔΙΑΣ σε πορεία απεργών φορτηγατζήδων. Κάθε κατάσταση απαιτεί συγκεκριμένο χειρισμό και υπάρχουν ήπια μέτρα στο πρώτο στάδιο για να την αντιμετωπίσεις. Δυστυχώς η ΔΕΛΤΑ χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές χωρίς να συντρέχει κανένας απολύτως λόγος. Απλώς οι στρατηγοί, που είχαν αρμοδιότητα, πάνω στον πανικό τους μην τους παρατηρήσει η πολιτική ηγεσία έστελναν τη ΔΕΛΤΑ παντού. Και αφού μετά δακρύβρεχτοι την ευχαριστούσαν για την αποτελεσματικότητά της, αργότερα οι ίδιοι την κατηγορούσαν για υπέρμετρη αστυνομική βία. Οι ίδιοι άνθρωποι που τους είχαν δώσει τις εντολές. Κοινώς φταίει το ρόπαλο που προκαλεί τον πόνο κι όχι το μυαλό που αποφασίζει και δίνει τις εντολές. Βέβαια ο αστυφύλακας είναι πάντα αναλώσιμος. Να σου δώσω ένα παράδειγμα;Όταν χτύπησε ο ΜΑΤατζής την γυναίκα από τις καθαρίστριες, ποιος έφταιγε πρώτα απ' όλους για τη θλιβερή εικόνα που αντικρίσαμε και μας έκανε να ντραπούμε κοινωνικά; Ένας! Ο ανώτατος αξιωματικός άνθρωπος που έστειλε τα ΜΑΤ απέναντι στις καθαρίστριες. Έπρεπε να αποπεμφθεί την επόμενη ώρα. Οι ΔΥΑΤ είναι για διάλυση όχλου σε επεισόδια και όχι φραγμός σε γυναίκες που γυρεύουν την αξιοπρέπειά τους.

Ο εκάστοτε Υπουργός δίνει εντολή να διαλυθεί μια πορεία και ο στρατηγός στη ΓΑΔΑ επιλέγει τους τρόπους. Αν αυτός είναι αστυνομικά αγράμματος, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στους πολίτες.

Όμως όταν υπάρχουν στρατηγοί που τους νοιάζουν μονάχα τα γαλόνια τους και μετρώντας 30 χρόνια στην υπηρεσία δε γνωρίζουν ούτε και ασχολήθηκαν ποτέ με την ουσιαστική λειτουργία και τη δράση της κάθε μονάδας του σώματος, τότε υπάρχει μείζον πρόβλημα. Μην γελιόμαστε, αν θέλουμε μια καλύτερη αστυνομία πρέπει να ξεκινήσουμε την εξυγίανση από ψηλά, όχι να περιοριστούμε στη βάση. Δε μπορεί να στέλνεις τη ΔΕΛΤΑ σε πορείες πολιτών, ενώ δεν πρέπει αυτοί οι άνδρες να βρίσκονται εκεί. Καίγεται ένας κάδος; "Να πάει η ΔΕΛΤΑ που επιχειρεί άμεσα" έλεγαν. Θυμάμαι ενα ανώτατο αξιωματικό στη ΓΑΔΑ που μου ζητούσε επειγόντως να στείλω ομάδες ΔΕΛΤΑ να επιβεβαιώσουν τη διέλευση από ένα σημείο μιας "ομάδας νεαρών παιδιών". Όταν τον ρώτησα αν γνωρίζει το αντικείμενο της μονάδας έδειξε ότι δεν είχε ιδέα. Μια άλλη φορά ένας στρατηγός έδωσε εντολή σε ΔΕΛΤΑδες να κυνηγήσουν αλλοδαπούς μικροπωλητές στην Ερμού. Ευτυχώς ο ομαδάρχης αρνήθηκε να εκτελέσει την εντολή του ανωτάτου αξιωματικού. "Δεν ασχολούμαστε εμείς με τέτοια θέματα" του απάντησε. Γι' αυτό υπάρχουν τόσα θύματα αστυνομικής βίας. Όταν ο χειρούργος θέλει να κάνει μια τομή δύο χιλιοστών, δε χρησιμοποιεί κουζινομάχαιρο. Όταν στέλνεις τη ΔΕΛΤΑ σε μια ειρηνική πορεία είναι σα να αφήνεις ελεύθερο ένα Ροτβάιλερ, εκπαιδευμένο να επιτίθεται, σε ένα πάρκο με μικρά παιδιά».
Ρωτώ τον απόστρατο στρατηγό, αν κατά τη διάρκεια της θητείας του στη ΔΕΛΤΑ, διαπίστωσε να λειτουργούν θύλακες της Χρυσής Αυγής εντός της μονάδας και αν έπεσαν αστην αντίληψή του φασίζουσες συμπεριφορές. «Σε αυτό αρμόδιοι να απαντήσουν είναι ο πρώην Υπουργός Δημοσίας Τάξης κ. Νίκος Δένδιας και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Νίκος Παπαγιαννόπουλος, οι οποίοι διεξήγαγαν ενδελεχή έρευνα εντός της αστυνομίας. Δεδομένου μάλιστα ότι στον κ. Παπαγιαννόπουλο του απονεμήθηκε και ο βαθμός Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, σημαίνει ότι επιτέλεσε επάξια το καθήκον του, άρα και αυτή την έρευνα θα πρέπει να τη διεξήγαγε με επιτυχία. Συνεπώς να απευθυνθείς στους ίδιους». Του ζητώ να μου εξηγήσει γιατί ενώ η ομάδα ΔΕΛΤΑ επιχείρησε κατά απεργών, διαδηλωτών, εργαζομένων, ουδέποτε έδρασε στα πογκρόμ των χρυσαυγιτών κατά των μεταναστών. «Αν ήθελε η πολιτική εξουσία έδινε την εντολή και τελείωνε το πράγμα. Η ΔΕΛΤΑ κινείται με εντολές, αν τους πεις θέλω προσαγωγές, θα κάνουν προσαγωγές. Αν τους πεις θέλω συλλήψεις, θα κάνουν συλλήψεις. Αν τους πεις αναμένετε, αναμένουν. Τουλάχιστον επί των ημερών μου έτσι λειτουργούσαν. Μη γελιόμαστε όλα ξεκινούν από την πολιτική εξουσία. Ο εκάστοτε Υπουργός δίνει εντολή να διαλυθεί μια πορεία και ο στρατηγός στη ΓΑΔΑ επιλέγει τους τρόπους. Αν αυτός είναι αστυνομικά αγράμματος, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στους πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα για να ξέρει και ο κόσμος».

Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, η ομάδα ΔΕΛΤΑ αποτελεί ένα «αγκάθι» πια όχι μόνο στα στα πλευρά της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της ίδιας της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Οι κατά καιρούς αποπομπές των επικεφαλής ή τα σεμινάρια «κόσμιας συμπεριφοράς» ουδέποτε απέδωσαν -τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας με δράστες τους «Rangers» της ομάδας Δύναμης Ελέγχου Ταχείας Αντίδρασης παραμένουν σύνηθες φαινόμενο. Η «απειλή» της δυσμενούς μετάθεσης -όσων «συλλαμβάνονται» να παρεκτρέπονται- απεδείχθη ημίμετρο έστω κι αν τους περασμένους μήνες τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ «υποβιβάστηκαν» σε σκοπούς στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. «Η ΔΕΛΤΑ είναι μια ομάδα καταστολής και επιβολής της τάξης, διοικητικά όμως δεν ανήκει στα ΜΑΤ αλλά στην Άμεση Δράση, δηλαδή, σε μια υπηρεσία με εντελώς διαφορετική λογική και μέθοδο αντιμετώπισης», λέει ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Εντωμεταξύ, όπως παραδέχονται στελέχη του Αρχηγείου ένα μέρος της αυθαιρεσίας από πλευράς ΔΕΛΤΑ προκύπτει από το γεγονός ότι κάθε διμοιρία ενεργεί χωρίς την παρουσία ανώτερου αξιωματικού –ουσιαστικά χρέη ομαδάρχη εκτελεί η πιο «παλιά σειρά».

Μιλώντας πρόσφατα στην εφημερίδα Καθημερινή, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης,Γιάννης Πανούσης ήταν αποκαλυπτικός όσον αφορά το μέλλον της μονάδας: «Θα προβούμε σε ενοποίηση των μηχανοκίνητων μονάδων ΔΙ.ΑΣ. και ΔΕΛΤΑ. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει άμεση συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων έκτακτης ανάγκης. Θα προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση όχι κατάργηση των ΜΑΤ. Θα ονομαστούν αλλιώς, αλλά Μονάδες Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα υπάρχουν». Ρωτώ τον απόστρατο στρατηγό, Γιώργο Σταύρακα, τη γνώμη του για αυτή την ενοποίηση. « Όταν γίνεται ενσωμάτωση δύο μονάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά η μία από την άλλη -που ανάγονται στην ψυχολογία και στην επιχειρησιακή τακτική- η αριθμητικά ισχυρότερη θα απορροφήσει την αριθμητικά υποδεέστερη. Με λίγα λόγια η ΔΙΑΣ θα απορροφήσει την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Η ΔΙΑΣ βέβαια έχει ένα τελείως διαφορετικό προφίλ –η μονάδα Δίκυκλης Αστυνόμευσης εκπαιδεύτηκε και σχηματοποιήθηκε με αποστολή να είναι διαρκώς δίπλα στον πολίτη στην καθημερινότητα, να έχει κοινωνικό ρόλο. Ούτε βεβαίωση τροχονομικής παράβασης δεν έδινε -το "Σχέδιο Κοινωνικοποίησης" εφαρμοζόταν καθημερινά και παρακολουθούταν απ' όλη τη διοίκηση της μονάδας για την εφαρμογή του. Τώρα εάν επιχειρησιακά απαιτηθεί αύριο από τη ΔΙΑΣ να επεμβαίνει εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, τότε αμέσως θα καταρρεύσει η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε το οικοδόμημα. Επίσης, θα χρειαστούν αξιωματικοί με εμπειρία να χειριστούν τις ενσωματώσεις των διαφορετικών στοιχείων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, τις εκπαιδεύσεις και την οργάνωση του νέου σχήματος. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. Την ίδια ώρα υπάρχει μία έξαρση βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου και μεγάλη έχθρα μεταξύ οπαδών διαφορετικών ομάδων. Ας υποθέσουμε, κάτι που το έχουμε ζήσει κατ' επανάληψη: Πριν από την έναρξη ενός ντέρμπι μία μηχανοκίνητη πορεία με 300 οπαδούς κινούνται στο κέντρο της Αθήνας και γύρω από το γήπεδο αναζητώντας οργανωμένους οπαδούς άλλης ομάδας προκειμένου να έρθουν σε συμπλοκή. Έχει δείξει το παρελθόν ότι μέσα από τέτοιες συμπλοκές χάθηκαν ανθρώπινες ζωές. Το ερώτημα είναι ποια μονάδα θα μπορέσει επιχειρησιακά να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο γεγονός; Η νέα; Σας διαβεβαιώ καμία. Και φοβάμαι ότι η ενδεχόμενη απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής δεν αποτιμάται έναντι οποιουδήποτε επιχειρησιακού λάθους ή άλλου κόστους. Πολιτικού και μη».

Σύντομα θα φανεί ποιο ακριβώς θα είναι το «αναβαθμισμένο πρόσωπο» των «Μονάδων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών», όπως τις χαρακτήρισε εσχάτως ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιάννης Πανούσης –το βέβαιο είναι ότι το αλφάβητο της κρατικής καταστολής δεν θα ξεκινάει πια από το «δέλτα».
http://www.vice.com/gr/read/omada-delta-via/page/2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου