Η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη υιοθέτησε μέτρα σήμανσης προϊόντων των ισραηλινών εποικισμών, που θεωρούνται παράνομοι κατά το διεθνές δίκαιο, σε μια κίνηση που καλωσορίστηκε από την παλαιστινιακή ηγεσία.
Η Κομισιόν, το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε., είπε ότι ο φορέας υιοθέτησε την ερμηνευτική οδηγία για την «ένδειξη προέλευσης των αγαθών από εδάφη που κατέχει το Ισραήλ από τον Ιούνιο του 1967».
Η οδηγία βασίζεται σε προϋπάρχουσα νομοθεσία και θα διασφαλίζει ότι όταν η ένδειξη προέλευσης στα προϊόντα θα είναι υποχρεωτική, τα προϊόντα των εποικισμών δεν θα μπορούν να χαρακτηρίζονται ως «Made in Israel».
«Εφόσον τα Υψίπεδα του Γκολάν και η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δεν αποτελούν μέρος της ισραηλινής επικράτειας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η ένδειξη «προϊόν από το Ισραήλ» θεωρείται ανακριβής και παραπλανητική κατά το πνεύμα της σχετικής νομοθεσίας», δήλωσε η Ε.Ε.
Τα προϊόντα που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη ή στα Υψίπεδα του Γκολάν, θα πρέπει να περιλαμβάνουν τον όρο «ισραηλινός εποικισμός», προσθέτει η οδηγία, και μπορούν είτε να φέρουν την ένδειξη «προϊόν των Υψιπέδων του Γκολάν (ισραηλινός εποικισμός)», είτε «προϊόν της Δυτικής Όχθης (ισραηλινός εποικισμός)».
Τα παλαιστινιακά προϊόντα θα μπορούν να φέρουν την ένδειξη «προϊόν της Δυτικής Όχθης (παλαιστινιακό προϊόν)», «προϊόν από τη Γάζα» ή «προϊόν από την Παλαιστίνη».
Η σήμανση θα είναι υποχρεωτική για τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το κρασί, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα αυγά, τα πουλερικά, οργανικά προϊόντα και καλλυντικά, ενώ εθελοντική θα είναι για βιομηχανικά προϊόντα και συσκευασμένα τρόφιμα.
Ωστόσο, η Ε.Ε. πρόσθεσε ότι οι κανονισμοί δεν αποσκοπούν στο μποϊκοτάζ των ισραηλινών εξαγωγών από τους εποικισμούς, το οποίο όπως είπε, δεν υποστηρίζει «με κανένα τρόπο».
Αντίθετα δήλωσε ότι «η ένδειξη προέλευσης θα δώσει στους καταναλωτές τη δυνατότητα για μια ενημερωμένη επιλογή».
Ο Γενικός Γραμματέας της PLO, Σάεμπ Ερεκάτ, καλωσόρισε την κίνηση, αποκαλώντας την «μια σημαντική κίνηση προς το καθολικό μποϊκοτάζ των ισραηλινών εποικισμών, που είναι χτισμένοι παράνομα σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη».
«Η Ε.Ε. για μια ακόμα φορά κινήθηκε από το επίπεδο των δηλώσεων στη λήψη συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων. Πιστεύουμε ότι χρειάζονται περισσότερες δράσεις για να καταστεί το Ισραήλ υπόλογο για τα εγκλήματα που συνεχίζει να διαπράττει εναντίον της γης και του λαού της Παλαιστίνης».
Το ισραηλινό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε αμέσως τον πρέσβη της Ε.Ε. στο Ισραήλ, Λαρς Φάαμποργκ Άντερσεν, για να τον επιπλήξει μετά την κίνηση, αποκαλώντας την ένα «ασυνήθιστο βήμα που αποτελεί διάκριση, και εμπνέεται από το κίνημα για μποϊκοτάζ».
Είναι ακατανόητο και ενοχλητικό ότι η ΕΕ επιλέγει να εφαρμόσει δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφορικά με το Ισραήλ, ενώ παραγνωρίζει ότι υπάρχουν πάνω από 200 εδαφικές διενέξεις ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμβαίνουν εντός της Ε.Ε. ή στο κατώφλι της», πρόσθεσε, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα.
Η σήμανση των προϊόντων των εποικισμών προτάθηκε για πρώτη φορά το 2012, και φέτος τον Απρίλιο, η Γαλλία και 15 άλλες χώρες κάλεσαν την ένωση να σημάνει ξεκάθαρα τα προϊόντα που πωλούνται σε κράτη μέλη και προέρχονται από ισραηλινούς εποικισμούς στο κατεχόμενο παλαιστινιακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως και στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Οι ισραηλινοί εποικισμοί στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ένα από τα κυριότερα εμπόδια για μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία με την PLO.
Από το 1967, το Ισραήλ έχει εγκαθιδρύσει κάπου 150 εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πέρα από περίπου 100 «προκεχωρημένα φυλάκια» που έχουν στήσει έποικοι χωρίς επίσημη έγκριση, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).
Ο πληθυσμός των εποίκων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ πλησιάζει τις 600.000, με το 43% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης να έχει εκχωρηθεί σε τοπικά συμβούλια εποίκων.
Άρθρο μεταφρασμένο από το Maan
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου