Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Το πράσινο φως για πώληση «έξυπνων βομβών» στην Άγκυρα άναψε το Πεντάγωνο

Η βόμβα BLU-109

Τη συμφωνία ύψους 682,9 εκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση των λεγόμενων «έξυπνων βομβών» στηνΤουρκία ενέκρινε το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Με την απόφασή του, το Πεντάγωνο ανέθεσε την πώληση στα μονοπώλια «Ellwood National Forge» και «General Dynamics Ordnance and Tactical Systems», μιας «ακαθόριστης ποσότητας "έξυπνων βομβών"» τύπουBLU-109.
Τούρκος αξιωματούχος φέρεται να σχολίασε (ανώνυμα) ότι «η συμφωνία ήρθε σε μια περίοδο που έχουμε εμπλακεί σε ασύμμετρο πόλεμο».
Πρόκειται για την πρώτη αναφορά πώλησης τέτοιων βομβών στην Τουρκία, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2020. Η συγκεκριμένη βόμβα, χαρακτηρίζεται ώς «bunker busting» (σ.σ. «καταστροφέας καταφυγίων) και έχει χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατα κόρον στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η BLU-109, περιέχει 240 κιλά του εκρηκτικού «Tritonal» (σ.σ. ενός μίγματος που αποτελείται κατά 80% ΤΝΤ και 20% σκόνης αλουμινίου). Ένας μηχανισμός καθυστερεί την έκρηξη της βόμβας μέχρι αυτή να διαπεράσει τους τείχους των καταφυγίων - στόχων, εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη καταστροφή τους. 

http://www.902.gr/eidisi/kosmos/90306/prasino-fos-gia-polisi-exypnon-vomvon-stin-agkyra-anapse-pentagono

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου