Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Άρχισε και επισήμως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες

Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά των διακινητών προσφύγων άρχισαν και επισήμως τα ξημερώματα της Δευτέρας. ΟΓενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν εντός ελληνικών και τουρικών χωρικών υδάτων και πως ο στόλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο θα ενισχυθεί. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex, κάτι που χαιρέτισε η Κομισιόν.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Associated Press ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα θα διεξάγονται σε συνεννόηση και συντονισμό με του Συμμάχους.

«Οι διοικητές έχουν καθορισμένη περιοχή δραστηριότητας και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των διακινητών αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων που τροφοδοτεί αυτή την κρίση» τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε ότι σύντομα στο Αιγαίο θα βρίσκεται ένα γαλλικό σκάφος, ενώ και άλλα πλοία θα προστεθούν στα τρία (γερμανικό Bonn, ελληνικό Σαλαμίς, τουρκικό Μπαρμπαρός) που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το γερμανικό πλοίο Bonn το οποίο ηγείται της Νατοϊκής μοίρας που βρίσκεται στο Aιγαίο, έλαβε την διπλωματική άδεια προκειμένου να κινηθεί στα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας.

Παράλληλα, o Στολτενμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει σχεδιασμό για τη συνεργασία με την Frontex.
Με ανακοίνωσή της η Frontex επιβεβαιώνει την σύγκλιση των απόψεων σχετικά με τις αρμοδιότητες όλων των πλευρών. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι στο Αιγαίο βρίσκονται 14 πλοία και δύο ελικόπτερα, τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στην επιτήρηση των συνόρων, την ανίχνευση και διάσωση των μεταναστών. Συνολικά, ο Frontex έχει 739 υπαλλήλους, για να υποστηρίξει επίσης την καταγραφή των μεταναστών.

Την εξέλιξη χαιρέτισαν με κοινή δήλωση η Υπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Μεταναστευτική πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην δήλωση τους αναφέρουν ότι οι λειτουργικές λεπτομέρειες που αποσαφηνίστηκαν θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα της επιχείρησης. Επιπλέον τόνισαν ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στη διεξαγωγή των αναγνωρίσεων, την παρακολούθηση και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου