Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Οι «θεωρίες συνωμοσίας», οι «παρα-οργανώσεις» των εθελοντών και η «ταύτιση» Τσίπρα-Πόποσκι


Μπορεί να δίνουν και να παίρνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για το ποιοι τελικά κρύβονται πίσω από το φυλλάδιο που μοιράσθηκε στους πρόσφυγες στην Ειδομένη την περασμένη Κυριακή και τους παρότρυνε να περάσουν τα ερμητικά κλειστά σύνορα, με τα «λαγωνικά» της ΕΥΠ και της κρατικής Ασφάλειας να διενεργούν έρευνες για την αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και το «διπλωματικό πόλεμο» μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας να εισέρχεται πλέον σε επικίνδυνα μονοπάτια, αλλά ένα είναι γεγονός: 
Η έφοδος προς την ελπίδα των προσφύγων δεν πρόκειται να ανακοπεί παρά τα συρματοπλέγματα και τους φράχτες που υψώνουν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και την υποκρισία του άξονα Βερολίνου-Αθήνας που αδυνατούν να βρουν αξιόπιστες λύσεις και κινούνται σε ένα πλήρες αδιέξοδο, προκρίνοντας τις επαναπροωθήσεις και την ελεγχόμενη ροή των προσφύγων μέσω της Τουρκίας.

Τα νέα δεδομένα γύρω από τη σύνοδο κορυφής

Η κυβέρνηση μοιάζει να είναι πλέον ζαλισμένη χωρίς να μπορεί να διαχειριστεί αξιόπιστα την κατάσταση στην Ειδομένη τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής στις 17 Μαρτίου για την επικύρωση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται να περάσει από Συμπληγάδες Πέτρες. Η εκλογική ήττα της καγκελαρίου τη Γερμανίας κυρίας Άνγκελα Μέρκελστις εκλογές στα γερμανικά κρατίδια της Βάδης Βυρτεμβέργης, της Ρηνανίας-Παλατινάτου και της Σαξονίας-Ανχαλτ, όπου η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση υπέστη δραματική μείωση των εκλογικών της ποσοστών, με παράλληλη ενίσχυση της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για την Γερμανία, επέφερε μεταξύ των άλλων και ένα ισχυρό πλήγμα στο ελληνο-γερμανικό μέτωπο, ενισχύοντας παράλληλα την αδιαλλαξία της Άγκυρας, η οποία αναμένεται να απαιτήσει και νέα ανταλλάγματα.

Οι εξελίξεις αυτές προμήνυαν μία πολύ δύσκολη Σύνοδο Κορυφής, καθώς οι αποφάσεις της προηγούμενης άτυπης συνάντησης περί ελεγχόμενης ροής μεταναστών με συνδρομή της Τουρκίας φαίνεται πως είναι «στον αέρα».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται αδύναμη να διαχειριστεί την κρίση στην Ειδωμένη και δίνει λαβή στα επιχειρήματα των «σκληρών» της Ευρώπης ότι δεν είναι σε θέση ούτε καν να φυλάξει τα σύνορά της τα οποία έχουν καταστεί…σουρωτήρι.

Ήδη, οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών κυρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ότι «η «Μακεδονία» έχει συμβάλει έως τώρα στην σταθερότητα της Ευρώπης περισσότερο από κάποια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προϊδεάζουν για την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται στην Ευρώπη. Αλλά και παραδοσιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ματέο Ρέντσι βλέπουν με σκεπτικισμό πλέον τη στάση της Αθήνας, μετά το υπαρκτό ενδεχόμενο να ανοίξει ένας νέος διάδρομος μέσω της Αλβανίας για την αποτροπή του οποίου δεν δίστασε να στείλει καραμπινιέρους στη γειτονική χώρα.

«Παρα-οργανώσεις» εθελοντών και κυκλώματα διακινητών δείχνουν και τα Σκόπια

Οι «θεωρίες συνομωσίας» στις οποίες κατέφυγε η ελληνική πλευρά, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες της ενισχύουν τα επιχειρήματα των «σκληρών» της Ευρώπης ότι η Αθήνα αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση στην Ειδομένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νίκολα Πόποσκι, έσπευσε να υιοθετήσει τα επιχειρήματα του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ότι για την μαζική είσοδο προσφύγων στο έδαφος της ΠΓΔΜ ευθύνονται «μη κυβερνητικές οργανώσεις και κυκλώματα διακινητών».

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις και διακινητές μεταναστών που θέλουν να επωφεληθούν από μία τέτοια κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει οι αρχές της όποιας χώρας σε αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή να μένουν απλοί παρατηρητές ενός τέτοιου φαινομένου» ανέφερε ο κ. Πόποσκι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων, «Σίτελ».

Ο κ. Πόποσκι σημείωσε ότι η χώρα του εντατικοποιεί τις επαφές με τους εταίρους της στην ΕΕ και με τις ελληνικές αρχές, επειδή ο κοινός σκοπός είναι να μην αποτελέσει το περιστατικό αιτία για μετάθεση ευθυνών.

«Πρέπει να εστιάσουμε στην αποφυγή του σοβαρού κινδύνου να ξεκινήσει μία νέα φάση της μεταναστευτικής κρίσης, με τη δημιουργία ενός ανταγωνισμού για το πόσοι μετανάστες θα διακινηθούν παράνομα από μία συνοριακή γραμμή σε μία άλλη. Η απάντηση θα πρέπει να αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο» πρόσθεσε ο κ. Πόποσκι.

Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι «το καλύτερο μήνυμα που μπορεί να σταλεί αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η πρακτική να φέρνονται επιπλέον μετανάστες, που εγκαθίστανται σε σκηνές στην ίδια τη συνοριακή γραμμή» και πρόσθεσε ότι «εάν συμβεί αυτό, θα μειωθεί πραγματικά ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Αλέξης Τσίπρας

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του χαρακτήρισε«εγκληματική συμπεριφορά που πρέπει να σταματήσει» την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες με την οποία ενθαρρύνονται είτε να παραμένουν στην Ειδομένη, υπό συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, αντί να σπεύσουν στις δομές υποδοχής που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει κατόπιν η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είτε ενθαρρύνονται περπατήσουν σε αντίξοες συνθήκες με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους για να περάσουν τη μεθόριο και να βρεθούν στην απέναντι πλευρά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο πρόεδρο, με αφορμή τα γεγονότα στην Ειδομένη και την παραπληροφόρηση των προσφύγων και μεταναστών, ο πρωθυπουργός μίλησε για απαράδεκτο γεγονός και εξέφρασε την προσωπική εκτίμησή του, αλλά και της κυβέρνησης, ότι πρόκειται για εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους που υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στους πρόσφυγες που είναι στην Ειδομένη να εγκαταλείψουν την επίμονη προσπάθεια να μένουν στην περιοχή, γιατί, όπως είπε, οι μονομερείς ενέργειες χωρών της βαλκανικής διαδρομής δεν έγιναν τυχαία και η εκτίμηση είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί που έκλεισαν τον δρόμο να τον ξανανοίξουν.

Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε ΜΚΟ «να ελέγξουν αυτή τη μετάδοση της παραπληροφόρησης και να σταματήσει αυτό το παιχνίδι με ανθρώπινες ζωές», αναφέροντας ότι η έκκληση αυτή απευθύνεται κυρίως προς στην Ύπατη Αρμοστεία και σε διεθνείς οργανώσεις, γιατί, όπως ανέφερε, «εδώ υπάρχει ευθύνη που πρέπει να καταλογιστεί. Δεν μπορεί τον έλεγχο της πληροφόρησης να τον έχουν παραοργανώσεις με τον μανδύα των ΜΚΟ, που κατευθύνουν τους ανθρώπους αυτούς σε συνθήκες περαιτέρω εκμετάλλευσης». 

Εντούτοις, τόνισε ο κ. Τσίπρας, το πρόβλημα της συσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών στα κλειστά βόρεια σύνορά μας, δημιουργεί συνθήκες εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης πέρα από το πλαίσιο της δικής μας ευθύνης. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα σε διασυνοριακό πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, υπογράμμισε και πρόσθεσε πως γι’ αυτό η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και τις ΜΚΟ ώστε να φύγουν από τα πρόχειρα καταλύματα στη μεθόριο και να προσέλθουν στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για βασανιστήρια

Βεβαίως, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων ουδόλως μπορούν να υποκρύψουν ή να υποκαταστήσουν τη συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ προς τους πρόσφυγες οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα. Όπως καταγγέλλει ο Σύριος πρόσφυγας, με το που πέρασε μαζί με εκατοντάδες άλλους το ποτάμι που βρίσκεται κοντά στην Ειδομένη και έφτασε στα Σκόπια, αντίκρισε στην άλλη πλευρά τους στρατιώτες της ΠΓΔΜ.

«Μάζεψαν τον κόσμο σε κύκλους. Ζητούσαν από όλους μας να κάτσουμε στο έδαφος και εκεί μείναμε όλη νύχτα καθιστοί με τα παιδιά και τις γυναίκες. Ήταν απάνθρωποι. Ο στρατός των Σκοπίων χτυπούσε όποιον προσπαθούσε να κινηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά .

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, γύρω στις 2 τη νύχτα, ένα φορτηγό του στρατού πήρε τους ανθρώπους και τους μετέφερε στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Υπήρχε μια μικρή τρύπα στον φράχτη που έσπρωχναν τους ανθρώπους από εκεί. Φώναζαν, έλεγαν λέξεις που δεν καταλαβαίναμε. Χτυπούσαν τους ανθρώπους και τους έσπρωχναν, έξω από τα Σκόπια, μέσα από αυτήν την τρύπα», εξηγεί.

Όπως συμπληρώνει, οι μετανάστες αναγκάστηκαν στη συνέχεια να περπατήσουν 5-6 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα. «Ήταν τρομακτικά. Πάνω από 1500 άτομα γυρίσαμε. Τελικά δεν πέρασε κανένας στα Σκόπια και γυρίσαμε όλοι στην Ελλάδα», καταλήγει.

Την ίδια στιγμή, άλλος ένας από τους πρόσφυγες που πέρασαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα και επέστρεψαν κακήν κακώς στην Ελλάδα καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από τους Σκοπιανούς στρατιώτες, την στιγμή που τον έσπρωχναν για να περάσει την τρύπα στον φράχτη και να περάσει ξανά στο ελληνικό έδαφος.

Η συμφωνία του 2007 και οι επαναπροωθήσεις των προσφύγων

Παρά τις μαρτυρίες αυτές, ωστόσο, η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να αγνοεί στην ουσία τι απέγιναν οι πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα. Πηγές του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διαρρέουν ότι μετά την ομαδική είσοδο στην ΠΓΔΜ, προσφύγων που είναι συγκεντρωμένοι στην Ειδομένη, από άλλο σημείο των συνόρων, στην Ελλάδα επέστρεψαν περίπου 200 πρόσφυγες, οι οποίοι απωθήθηκαν από στρατιώτες της ΠΓΔΜ και βρίσκονται πλέον στη διάθεση των ελληνικών αρχών για νέα ταυτοποίηση.

Από τον έλεγχο που έχει κάνει μέχρι στιγμής κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, διαπιστώνεται ότι οι 200 πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα, είναι από αυτούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα και διαθέτουν τα έγγραφα που τους χορηγήθηκαν μετά την αρχική ταυτοποίησή τους.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους που πέρασαν στη γειτονική χώρα, στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα επανεισδοχής, ούτε έχει διαπιστωθεί επιστροφή τους από τα επίσημα σημεία των συνόρων, ή άλλους ανεπίσημους δρόμους.

Ωστόσο, για την υπόθεση διεξάγεται έρευνα από τις αρχές Ασφαλείας, παράλληλα με την έρευνα που διενεργείται για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο παρότρυνε τους πρόσφυγες στην Ειδομένη να περάσουν τα σύνορα από σημείο που δεν υπήρχε φράκτης, με αποτέλεσμα να πνιγούν τρεις άνθρωποι σε χείμαρο, κοντά στην κωμόπολη της Γευγελής.

Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι αρχές ασφαλείας των Σκοπίων μετέφεραν με φορτηγά έναν αριθμό προσφύγων από αυτούς που πέρασαν τα σύνορα στον καταυλισμό της Γευγελής όπου γίνεται η ταυτοποίηση της ώστε να ζητηθεί η διοικητική απέλαση στην Ελλάδα. Το αν μπορεί όμως με βάσει τις διεθνείς συνθήκες να γίνει αποδεκτό ένα παρόμοιο αίτημα είναι επίσης ένα από τα ζητούμενη, με δεδομένο ότι η συμφωνία του 2007 περί επαναπροωθήσεων μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων, δεν καλύπτει τους πρόσφυγες, που υπόκεινται στις ρυθμίσεις της συμφωνίας της Γενεύης, αλλά αλλά τους οικονομικούς μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου