Γράφει η ΕΙΡΗΝΗ ΠΑΛΙΟΚΩΣΤΑ
Μια από τις πλέον διαδεδομένες πρακτικές του πολέμου μεταξύ της Ισλαμικής Hamas και του Ισραήλ θεωρείται η κατασκευή υπόγειων σηράγγων.
Η χρήση σκοτεινών και εξελιγμένης τεχνολογίας τούνελ , στα σύνορα του Ισραήλ με την Γάζα, αποτελεί πρόκληση για την αποτελεσματικότητα του Ισραηλινού στρατιωτικού εξοπλισμού.
Η ύπαρξη των υπόγειων δικτύων χρονολογείται πολύ πριν το 1983 , όταν ο Ισραηλινός στρατός ανακάλυψε μερικά από αυτά. Ωστόσο , σημειώθηκε σημαντική έκρηξη στον αριθμό τους κατά τα έτη 2005-2008.
Η άνοδος της Hamas στην εξουσία το 2006 και η πλήρη στρατιωτική της κυριαρχία το 2007 έναντι της Φατάχ οδήγησαν στην επιβολή σκληρού αποκλεισμού στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Η κλιμάκωση της ένταση ανέδειξε τη βαθύτερη χρησιμότητα των τούνελ, ως στρατηγικό μέρος εξαπόλυσης επιθέσεων . Σήμερα, υπολογίζεται ότι λειτουργούν περίπου 800 σήραγγες.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, σε σήραγγες που εκτείνονταν από τη Ράφα μέχρι και την Αίγυπτο διακινούνταν καύσιμα, τσιγάρα, όπλα μέχρι ζώα και αυτοκίνητα.
Κύριο στρατηγικό πλεονέκτημα των σηράγγων θεωρείται η δυνατότητα αιφνίδιων επιθέσεων και γρήγορης διαφυγής. Το 2001- 2002 , χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για υπόγειες εκρηκτικές επιθέσεις και εκτίναξη Ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων ,αλλά η δράση τους μάλλον κρίθηκε αποτυχημένη.
Όμως , το 2006 , με την επανέναρξη του πολέμου , οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις με τη χρήση όπλων και οι απαγωγές στρατιωτών ,όπως εκείνη του Γκιλάντ Σαλίντ ανέδειξαν για άλλη μια φορά, τη χρησιμότητα των σηράγγων για τις δράσεις της Hamas. Επιπλέον , ο αιφνιδιασμός σε συνδυασμό με την εκπλήρωση των στόχων , απαγωγές και επιθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης στο Ισραήλ. Για παράδειγμα, ο νεαρός στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερος μόνο έπειτα από την απελευθέρωση 1027 Παλαιστίνιων κρατουμένων.
Σύμφωνα με στοιχεία Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων , υπάρχουν 2 ειδών τούνελ. Το πρώτο είδος χρησιμοποιείται για τη διευκόλυνση του λαθρεμπορίου διαφόρων ειδών και της εισαγωγής άλλων αγαθών . Σύγχρονα οπλικά συστήματα, ρουκέτες ,εκτοξευτές ρουκετών εισέρχονται λαθραία μέσω αυτών των υπόγειων δικτύων στη Γάζα. Χώρα προέλευσης των οπλών θεωρείται για τους Ισραηλινούς το Ιράν.
Το δεύτερο είδος αφορά κατασκευές που έχουν ως σημείο έναρξης εισόδους σχολειών , σπιτιών ,ναών και άλλων δημοσίων κτηρίων. Έχουν κατασκευαστεί ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην απέναντι πλευρά της μεθορίου ,σε ισραηλινά χωριά, πέρα από το φράκτη που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ .
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος ατέρμονου ανταγωνισμού μεταξύ της Ισλαμικής Hamas και του Ισραήλ. Το Ισραήλ από την πλευρά του, δηλώνει ότι βρίσκεται σε εγρήγορση για τυχόν επιθέσεις και έχει προβεί στην εισαγωγή εξελιγμένου τεχνολογικού εξοπλισμού για τον εντοπισμό και τη διάλυση των τούνελ. Η Hamas υποστηρίζει ότι οι μαχητές της δουλεύουν αδιάκοπα, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και τις δυσκολίες, κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά τον Ismail Hamiyeh, αρχηγό της Hamas, από το θάνατο των 3 ανταρτών τον Ιανουάριο , όταν εν ώρα εργασίας η σήραγγα κατέρρευσε.
Η περιοχή προσπαθεί ακόμα να επουλώσει τις πληγές της από τις καταστροφικές συνέπειες της εμπόλεμης σύρραξης του 2011 και τα 2/3 του πληθυσμού της Γάζας φαίνεται να τρομάζουν στην ιδέα ενός νέου πολέμου. Υπάρχουν όμως και Παλαιστίνιοι υποστηρικτές της Hamas , αφοσιωμένοι στον αγώνα για την απελευθέρωση των εδαφών που ανήκουν στο μουσουλμανικό κόσμο και πρόθυμοι να εργαστούν στις σήραγγες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του Ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας πολλά προϊόντα , είδη διατροφής ,ένδυσης και φυσικό αέριο και φάρμακα δεν ήταν διαθέσιμα . Επομένως , τα τούνελ αποτέλεσαν μια σωτήρια λύση για εκατομμύρια ανθρώπους, 15.000 εργάστηκαν για την κατασκευή τους και δόθηκε εργασία σε πολλές χιλιάδες μηχανικούς και καταστηματάρχες .
Η εικόνα της Παλαιστίνης
Η κατάσταση για του Παλαιστίνιους της Γάζας γίνεται κάθε μέρα όλο και χειρότερη. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι ο τελευταίος αιματηρός πόλεμος του 2014 ,άφησε πίσω του 2.100 Παλαιστίνιους νεκρούς και 11.000 τραυματίες ,ενώ 100.000 σπίτια υπέστησαν ζημίες ή καταστράφηκαν . Ακόμη και σήμερα ,900.000 από τους 1.200.000 του συνολικού πληθυσμού της Γάζας χρήζουν άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πολλοί εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση στον δίκτυο ύδρευσης , ενώ οι διακοπές ρεύματος έως και 18 ώρες ημερησίως είναι συχνές.
Ο αυστηρός αποκλεισμός από την πλευρά του Ισραήλ στην εισαγωγή οικοδομικού υλικού και ο υποτυπώδης μηχανισμός οικονομικής βοήθειας από τον ΟΗΕ συμβάλλουν στην αργή έως και μηδενική ανοικοδόμηση της περιοχής, καθώς μόνο το ¼ των 18.000 σπιτιών που διαλύθηκαν ολοσχερώς έχουν αρχίσει να επισκευάζονται .Επιπλέον , η εκτεταμένη κυβερνητική διαφθορά είναι ένας άλλος εχθρός που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι. Υποστηρίζεται ότι ο οικοδομικός εξοπλισμός και η οικονομική ενίσχυση που προορίζεται για τους ανθρώπους της Γάζας καταλήγει στα χέρια της Hamas και στην κατασκευή τούνελ.
Αυτή τη στιγμή η ανθρωπιστική κρίση είναι χειρότερη από ποτέ. Η ανεργία , η φτώχεια σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως η εκπαίδευση ,οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι παροχές υγείας υπολειτουργούν. Οι περικοπές στη χρηματοδότηση από το φιλικό Ιράν το 2013 όπως και από το Κατάρ και η συνεργασία Ισραήλ -Αιγύπτου για την καταστροφή των σηράγγων συνθέτουν το σκηνικό της αβεβαιότητας και της απόγνωσης. Όποια και αν έχει καταλήξει πλέον να είναι η χρησιμότητα των τούνελ και όσο και αν είναι βουτηγμένα στη διαφθορά , κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι εξακολουθούν να αποτελούν σανίδα σωτηρίας για τον πληθυσμό της Γάζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου