Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Hotspots χωρίς έλεγχο

Σοβαρά εμπόδια αντιμετωπίζουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως το Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία, στην προσπάθεια τους να μπουν και να καταγράψουν τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στα hotspots. Φαίνεται ότι η απαγόρευση Μουζάλα σε «τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους» επεκτείνεται σε σχεδόν οποιονδήποτε θελήσει να καταγράψει την κατάσταση

Konstantinos Tsakalidis / SOOC
του Θάνου Καμήλαλη
Συγκεκριμένα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) καταγγέλλει ότι τα συνεχόμενα αιτήματα του από τον Δεκέμβριο για επικοινωνία με την ελληνική κυβέρνηση και πρόσβαση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δεν έχουν ικανοποιηθεί ακόμα. Όπως τονίζει η οργάνωση, είναι η πρώτη φορά που η πρόσβαση σε δομές που διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες είναι τόσο δύσκολη, καθώς παρά τη διαφορετική μεταναστευτική πολιτική, οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέτρεπαν κανονικά την είσοδο στα κέντρα κράτησης, ακόμα και στην Αμυγδαλέζα.

Ανάλογες δυσκολίες με το HRW αντιμετώπισε για εβδομάδες και η Διεθνής Αμνηστία, στην οποία επετράπη τελικά η είσοδος μόνο μετά από τη δημόσια καταγγελία της την Παρασκευή . Πρόκειται για οργανώσεις που στο παρελθόν έχουν ασκήσει σκληρή κριτική στις συνθήκες κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, αποκαλύπτοντας και δίνοντας μεγάλες εκτάσεις στα προβλήματα

HRW: Στέλνουμε επίσημα αιτήματα από τον Δεκέμβριο
Όπως τονίζει η υπεύθυνη του Human Rights Watch στην Ελλάδα, Εύα Κοσσέ, μιλώντας στο TPP, η οργάνωση προσπαθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο να συνεννοηθεί με τις ελληνικές αρχές, να αποκτήσει πρόσβαση στα κέντρα φιλοξενίας και να συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης, Γιάννη Μουζάλα. «Στείλαμε συνεχή επίσημα αιτήματα από τον Δεκέμβριο κι έπειτα, το υπουργείο υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει γραπτώς, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει», τονίζει η κ.Κοσσέ, που σημειώνει επίσης τα γραφειοκρατικά προβλήματα που συναντάει η οργάνωση, με αποτέλεσμα η ευθύνη να πηγαίνει από τον έναν τομέα του υπουργείου στον άλλον

Το τελευταίο επίσημο αίτημα υπεβλήθη στις 8 Μαρτίου, μέσω επιστολής που κοινοποιήθηκε τόσο στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών. Στην επιστολή του το HRW ζητάει πρόσβαση στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στην Αττική (Ελαιώνας, Ελληνικό, Σχιστό, αλλά και οπουδήποτε αλλού γίνει hotspot) και συνάντηση με τον Γιάννη Μουζάλα. Το υπουργείο, σύμφωνα με το HRW, εξακολουθεί την ίδια τακτική και δεν έχει απαντήσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, μολονότι από το γραφείο του κ.Μουζάλα υπήρξε η απάντηση ότι ο υπουργός έχει λάβει στην επιστολή.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις επιστολές του το Human Rights Watch δεν κάνει καμία αναφορά σε βιντεοσκόπηση των χώρων φιλοξενίας, κάτι που φαίνεται να είναι «κόκκινο πανί» για το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Φεβρουάριο με δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του κ.Μουζάλα «δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας». Μια απόφαση όπως είχε αναδείξει το TPP σε προηγούμενο ρεπορτάζ , εκτός των άλλων είναι παράνομη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.


Διεθνής Αμνηστία εναντίον Υπουργείου
Παρόμοια εμπόδια αντιμετώπισε και η Διεθνής Αμνηστία, που έλαβε τελικά άδεια εισόδου στα hotspots χωρίς τη δυνατότητα βιντεοσκόπησης και αφού είχε προηγηθεί, μία μέρα πριν, η δημόσια καταγγελία της. Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα απαγορεύτηκε δύο φορές η πρόσβαση στα κέντρα για μέλη της οργάνωσης, στο Ελληνικό και στα Διαβατα. «Δεν γίνεται να απαγορεύεις την είσοδο σε οργανώσεις που παρακολουθούν την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος του ελληνικού τμήματος, Γιώργος Κοσμόπουλος. Τελικά μετά την καταγγελία, το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας ικανοποιήθηκε και μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε Ελληνικό και Σχιστό, το Σάββατο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστηρίζει ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ απαγόρευση και το αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας επρόκειτο να ικανοποιηθεί, όπως και έγινε. Το Γραφείο Τύπου του υπουργείου τονίζει ότι η μη δυνατότητα πρόσβασης στην οργάνωση οφείλεται στην πρόθεση τους να βιντεοσκοπήσουν μέσα από τα κέντρα φιλοξενίας, «κάτι που σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού έχει απαγορευτεί για σύντομο χρονικό διάστημα». Όπως επισημαίνεται, οι καθυστερήσεις είναι αποτέλεσμα του μεγάλου φόρτου εργασίας και 


Πρωτοφανείς δυσκολίες
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι, σύμφωνα με την υπεύθυνη του HRW στην Ελλάδα, είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις συναντούν τόσες δυσκολίες στην προσπάθεια της να καταγράψει της συνθήκες παραμονής των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, παρά το ότι ακολουθούσαν διαφορετική μεταναστευτική πολιτική και ήξεραν ότι θα δεχθούν σκληρή κριτική από μέρους μας, παρείχαν άμεσα δυνατότητα εισόδου» αναφέρει η κ.Κοσσέ, που προσθέτει ότι τέτοιες έρευνες είχαν παρουσιάσει σοβαρά στοιχεία στο παρελθόν.

Ανάλογη δυνατότητα είχαν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και όταν υπεύθυνη ήταν η αστυνομία, καθώς η πρόσβαση ήταν ελεύθερη ακόμα και στα κελιά των αστυνομικών τμημάτων, σε νησιά όπως Χίος, Σάμος και Λέσβος το καλοκαίρι. Φαίνεται πώς ότι δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις Αμυγδαλέζες, το κατάφερε ένα δελτίο Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου