Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Γυρίζετε στην Τουρκία που είναι ασφαλής χώρα!

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις Τούρκων προσφύγων (φωτογραφία αρχείου) | AP Photo/Emre Tazegul

Παράλληλα με τις μαζικές απελάσεις στην Τουρκία όσων κρατούμενων στα κέντρα κράτησης στα νησιά δεν ζητούν άσυλο, και ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβητούν ευθέως την πληρότητα και την ποιότητα της ενημέρωσης που έχει γίνει στους κρατούμενους για τα δικαιώματα και τις επιλογές τους, η Υπηρεσία Ασύλου έχει ήδη κρίνει απαράδεκτη την υποβολή αιτημάτων ασύλου Σύρων στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι γι’ αυτούς είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» η Τουρκία και άρα πρέπει να απελαθούν εκεί για να ζητήσουν άσυλο.
Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι θα υπάρξουν μαζικές απελάσεις προσφύγων στην Τουρκία, προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, μια συμφωνία που καταγγέλλεται ότι παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και απειλεί το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι, παρά τις όποιες πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές στο καθεστώς προσωρινής προστασίας που παρέχει η Τουρκία στους Σύρους, παραμένουν σοβαρά νομικά εμπόδια για να θεωρηθεί η Τουρκία ασφαλής τρίτη χώρα για κάποιον πρόσφυγα, ενώ δεν υπάρχουν και οι πραγματικές συνθήκες που εγγυώνται μια ασφαλή ζωή στους πρόσφυγες που απελαύνονται στην Τουρκία.

Ερωτήματα για τη σοβαρότητα της διαδικασίας αφήνει το αντίγραφο μιας τέτοιας απόφασης για πρόσφυγα, που δημοσιοποίησε στον λογαριασμό της στο φέισμπουκ η Αριέλ Ρίκερ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρύτρια της δικηγορικής ομάδας Advocates Abroad, που παρέχει νομικές συμβουλές και νομική βοήθεια σε ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα.


Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η αίτηση «απορρίπτεται ως απαράδεκτη διότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα» | 

Το έγγραφο δεν αιτιολογεί την απόφαση στη βάση ατομικών χαρακτηριστικών, αλλά αναφέρει, χωρίς άλλη εξήγηση, ότι η αίτηση «απορρίπτεται ως απαράδεκτη, διότι η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα γι’ αυτόν».

Μάλιστα, το έγγραφο αναφέρεται άλλοτε στο θηλυκό και άλλοτε στο αρσενικό στο άτομο που έχει υποβάλει το αίτημα, πιθανώς δείγμα βιασύνης, αν όχι προχειρότητας, ενώ λείπουν και οι υπογραφές και τα ονόματα του ίδιου του πρόσφυγα, του ειδικού του Ευρωπαϊκού Γραφείου Ασύλου και του μεταφραστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», περισσότερες από πέντε απορριπτικές αποφάσεις έβγαλε την Πέμπτη η Υπηρεσία Ασύλου, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η πενθήμερη προθεσμία να εξεταστούν οι προσφυγές που υποβλήθηκαν.

Καθώς βρίσκεται υπό συγκρότηση η Αρχή Προσφυγών, τις προσφυγές θα τις κρίνουν οι επιτροπές που εξέταζαν μέχρι τώρα τα αιτήματα ασύλου που εκκρεμούσαν πριν από την ίδρυση της Υπηρεσίας Ασύλου το 2013, όταν η διαδικασία ασύλου βρισκόταν στην αρμοδιότητα της αστυνομίας.

Στις επιτροπές αυτές μετέχουν ένα μέλος που έχει υποδείξει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ένα μέλος που έχει υποδείξει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αφήνει στην κρίση των Επιτροπών αν θα καλέσουν σε συνέντευξη τον ενδιαφερόμενο ή αν θα εξετάσουν απλώς τον φάκελό του, όταν η προσφυγή κατατίθεται σε περιοχές των συνόρων, δηλαδή στο σύνολο των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης.

Επιπλέον, οι ασφυκτικές προθεσμίες καθιστούν πολύ δύσκολη τη νομική εκπροσώπηση του ενδιαφερόμενου, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η προβλεπόμενη δυνατότητα δωρεάν νομικής εκπροσώπησης.

http://www.efsyn.gr/arthro/gyrizete-stin-toyrkia-poy-einai-asfalis-hora

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου