Μήπως η προοπτική των (δυτικών) Βαλκανίων μετά το Μπρέξιτ (Brexit) γίνεται αβέβαια ή μήπως το βρετανικό ‘όχι’ αυξάνει τις πιθανότητες για άμεση ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ με τον χαρακτηρισμό τους ως «μέλη Β΄κλάσεως»;
Η νέα κατάσταση φέρνει κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες, όπως σημειώνει η «Neue Zürcher Zeitung» σε άρθρο της με τίτλο «Κακή διάθεση στην αίθουσα αναμονής της ΕΕ».
Λόγω των συγκρούσεων στα νότια και ανατολικά, η γεωπολιτική σημασία των Βαλκανικών Χωρών έχει αυξηθεί. Οι πόλεμοι και η διάλυση μια χώρας (Συρία) οδήγησαν τα κύματα των προσφύγων στη βόρεια Ευρώπη, οι κινήσεις αυτές χωρίς τη μεσολάβηση των βαλκανικών κρατών δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Οι βαλκανικές χώρες έχουν γίνει θεματοφύλακες των ευρωπαϊκών λιμένων.
Η σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας -για χώρες όπως η Σερβία, η Βοσνία και τα Σκόπια, βρίσκεται ακόμη στο μέσον της, αλλά ιδιαίτερα ευάλωτη παρουσιάζεται η ρωσική επιρροή.
Τα μέσα ενημέρωσης στη Σερβία δεν παρουσιάζουν μόνο όσα λένε τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, (αυτό που κάνουν όλα τα κράτη που ανήκουν στη Δύση), όπως είναι το Radio Free Europe, αλλά φιλοξενούν (ακόμη) και ρωσικές απόψεις από το Radio Sputnik.
Τα δυτικά Βαλκάνια περιβάλλονται από κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, χωρίς να προσχωρήσουν στην ΕΕ, υπόκεινται σε επιρροές «ήπιων δυνάμεων» τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Τουρκία- μέσω του Ισλάμ.
Ο Ανδρέας Έρνστ, δημοσιογράφος της «Neue Zurcher Zeitung» βλέπει πολλά πιθανά σενάρια.
Ενδεχομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόσχεση της ένταξης παραμένει νεκρό γράμμα. Οι διαπραγματεύσεις θα καθυστερήσουν χωρίς τελειωμό, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει επίσης τους πολιτικούς που «συμπεριφέρονται υπεύθυνα» ή προωθούν τη συμφιλίωση και συνεργάζονται όταν πρόκειται για πολιτική απέναντι στους πρόσφυγες και παραμένουν μακριά από τη Μόσχα (το κυριότερο).
Αυτοί οι πολιτικοί δεν είναι απαραίτητο να ακολουθούν την φιλελεύθερη πολιτική, αρκεί να ακολουθούν τον «οδηγό προς τη δημοκρατία». Είναι σημαντικό στον γεωπολιτικό προσανατολισμό να ταιριάζει η εικόνα και η τάση της ανάπτυξης να πηγαίνει προς την κατεύθυνση αυτή…
Στην τελευταία περίπτωση, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα, η κρίση της ΕΕ δημιουργεί νέες ευκαιρίες για μια πιο διαφοροποιημένη ένταξη:
Εκτός από την πλήρη ένταξη, υπάρχει και η ιδιότητα μέλους που οφείλει να εφαρμόσει μέρος των υποχρεώσεων του, έχοντας, όμως, λιγότερα προνόμια…
Έτσι, μια «ένταξη Β΄ κατηγορίας ή κλάσεως» των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, προκαλεί λιγότερη δυσκολία, παραμερίζοντας την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και δίνει μια νέα ώθηση στη διαδικασία ένταξης.
Ιδιαίτερα για την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική διεργασία, ένα τέτοιο σενάριο αποτελεί καλή ευκαιρία (για την απομάκρυνση από την επιρροή της Ρωσίας).
Θα αναπτυχθεί, έτσι, μια εθνοτική πολυμορφία με τις πιο αδύναμες χώρες των Βαλκανίων, καθώς έχουν την ανάγκη της ειρήνης, η οποία χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή στέγη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου