Συντάκτης: efsyn.gr
Το μέλλον εξελίσσεται λαμπρό για τον πρώην άρχοντα των Βρυξελλών, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αφού παρέμεινε στα ηνία της Κομισιόν για δυο θητείες, τώρα πέρασε την πόρτα της γνωστής Goldman Sachs που θέλει να εκμεταλλευτεί την μακρά εμπειρία του για να την συμβουλεύσει πώς να χειριστεί το Brexit. Και όχι μόνο...
Ο αμαρτωλός τραπεζικός κολοσσός της Wall Street ανακοίνωσε ήδη ότι ο Μπαρόζο θα ενταχθεί στο δυναμικό της και μάλιστα ως μη εκτελεστικός πρόεδρος της μεγαλύτερης θυγατρικής της Goldman Sachs International (GSI) στο Λονδίνο.
Ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν είπε στους Financial Times πως θα κάνει ότι μπορεί για να «αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις» από το βρετανικό δημοψήφισμα.
«Φυσικά γνωρίζω καλά την Ε.Ε. και γνωρίζω σχετικά καλά το βρετανικό οικονομικό περιβάλλον» είπε ο Μπαρόζο. «Κι εφόσον η συμβουλή μου μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη συγκυρία, είμαι έτοιμος να συνεισφέρω».
Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ηγήθηκε της Κομισιόν από το 2004 έως το 2014, μια περίοδο που συμπεριλαμβάνει και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και ήταν μεταξύ αυτών που συναποφάσισαν αρκετές από τις οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα την τραπεζική ένωση.
Ο διορισμός του αποφασίστηκε μια περίοδο που η Goldman έχει βυθιστεί σε νέες διενέξεις λόγω της δικαστικής υπόθεσης για την συμφωνία με την Λιβύη του Καντάφι το 2008 και τον ρόλο της στην αύξηση του κρατικού επενδυτικού κεφαλαίου της Μαλαισίας που σχετίζεται με πιθανή διαφθορά.
Τώρα βεβαίως είναι και το Brexit: ο κ.Μπαρόζο δεν ήθελε να πει εάν κατά τη γνώμη του οι βρετανικές τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν δουλειές στην Ε.Ε. με έδρα το Λονδίνο ή εάν θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη χώρα μέλος των 28 να τους διευκολύνει, αλλά εξέφρασε την ευχή να ακολουθήσει «μια δίκαιη διαπραγμάτευση».
Ο Μπαρόζο σκοπεύει προς το παρόν να μετακομίσει στο Λονδίνο, η Goldman Sachs είπε, θα γίνει «η πιο σημαντική του απασχόληση», αν και θα συνεχίσει την ακαδημαϊκή του ενασχόληση στο Princeton και σε πανεπιστήμια στη Λισαβόνα και την Γενεύη. παρότι το δημοψήφισμα θα κάνει την δουλειά του στην Goldman πιο δύσκολη, του αρέσουν «οι προκλήσεις» γι αυτό και την αποδέχθηκε.
Φυσικά στο παρελθόν είχε ασκήσει «κριτική» στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά τώρα τα πράγματα προφανώς άλλαξαν. «Εκανα σχόλια για τη συμπεριφορά σε πολλούς τομείς της χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας, που στην πραγματικότητα βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης. Ως πρόεδρος της Κομισιόν είχα τεθεί επικεφαλής μια συνολικής προσπάθειας επιβολής κανονισμών και ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη για να επιστρέψει η σταθερότητα και η αξιοπιστία στον τομέα».
Τώρα βεβαίως δηλώνει «πολύ εντυπωσιασμένος» από την «δέσμευση της Goldman να τηρήσει πιο υψηλές προδιαγραφές » σε ζητήματα ηθικής και ο ρόλος του ως πρόεδρος της Goldman Sachs International περιλαμβάνει την εφαρμογή της αρχής της τράπεζας για «ακεραιότητα, συνέπεια, ευθύνη και επιμέλεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου