Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στις αντιδράσεις των γονέων, καθώς έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η υγεία όλων των μαθητών | EUROKINISSI/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ
Συντάκτης: Δημήτρης Αγγελίδης
Τις ξενοφοβικές αντιδράσεις συλλόγων γονέων του Ωραιόκαστρου, της Φιλιππιάδας και κάποιων άλλων περιοχών εναντίον της εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία φαίνεται ότι ζήλεψαν σύλλογοι γονέων της Κω, ενός νησιού που από την αρχή της ανόδου της προσφυγικής ροής πρωτοστατεί, υπό την μπαγκέτα της δημοτικής αρχής, σε αντιδράσεις εναντίον της φιλοξενίας προσφύγων, παρά την αλληλεγγύη που δείχνει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.
Μάλιστα, οι αντιδράσεις των συλλόγων γονέων της Κω δεν περιορίζονται στις γνωστές απόψεις γύρω από τον υποτιθέμενο «υγειονομικό κίνδυνο» των τάχα μη εμβολιασμένων παιδιών, απόψεις στις οποίες έχει δοθεί απάντηση ξανά και ξανά από τις αρμόδιες αρχές ότι στην εκπαιδευτική διαδικασία θα εντάσσονται τα προσφυγόπουλα που έχουν κάνει τα προβλεπόμενα για κάθε μαθητή εμβόλια.
Στη συνάντηση των Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων της Κω με τον προϊστάμενο Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Β. Καραγιάννη, την περασμένη εβδομάδα, η ανησυχία των γονέων δεν αφορούσε τόσο τη συμβίωση των μαθητών, προσφύγων και Ελλήνων, όσο υποτιθέμενα ζητήματα «εθνικής ασφάλειας», «εθνικής επικινδυνότητας» και «αντισυνταγματικότητας» που, όπως θεωρούν, δημιουργεί στην Κω γενικότερα η φιλοξενία προσφύγων.
Δεν έλειψε φυσικά η αναφορά στην Κω ως «ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας», θέση που είχε προτάξει πέρσι η δημοτική αρχή για να παρεμποδίσει τη δημιουργία ΚΥΤ, όπως επίσης η αναφορά σε «χαρακτηριστικά που καθιστούν την Κω ιδιαίτερα ευάλωτη στο μείζον και καίριο θέμα της εθνικής ασφαλείας».
Κατά τα άλλα βέβαια, η συνάντηση ξεκίνησε με τους συλλόγους γονέων να συμφωνούν στο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, με ιδιαίτερη μνεία στο δικαίωμα στην εκπαίδευση των προσφύγων και μεταναστών μαθητών.
Αρκεί βέβαια να ασκείται το δικαίωμα αυτό κάπου αλλού, μέσα στα ΚΥΤ ή στην ενδοχώρα, μακριά πάντως από την εθνικά ανασφαλή γειτονιά τους, όπως φρόντισαν να κάνουν σαφές στη συνέχεια.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρινίζουν στην «Εφ.Συν.» ότι δεν υπάρχει αντικείμενο στις αντιδράσεις των γονέων, καθώς έχει ληφθεί κάθε μέριμνα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και η υγεία όλων των μαθητών και ότι, στην περίπτωση των νησιών, η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σχεδιάζεται να γίνεται μέσα στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και όχι στα δημόσια σχολεία, καθώς ο αριθμός των προσφύγων είναι ρευστός εξαιτίας των νέων αφίξεων, ολιγάριθμων έστω, αλλά και των αναχωρήσεων για την ενδοχώρα.
Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν στην «Εφ.Συν.» ότι στα νησιά η ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσυμφόρησης των νησιών, μόλις δηλαδή μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων ώστε να μην ξεπερνά την προβλεπόμενη χωρητικότητα των ΚΥΤ.
Στη συνέχεια, επισημαίνουν, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που έχει προβλεφθεί σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή η λειτουργία των τάξεων του Νηπιαγωγείου στα ΚΥΤ και των υπόλοιπων βαθμίδων στα δημόσια σχολεία. Πάντως, με τον ρυθμό που σχεδιάζεται να γίνει η αποσυμφόρηση των νησιών, θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα ξεκινήσει φέτος η εκπαιδευτική διαδικασία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου