Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Πάνω από 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη εναντίον της βίας κατά των γυναικών

Τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, λίγα εικοσιτετράωρα αφότου η κυβέρνηση απέσυρε ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο προέβλεπε την ακύρωση ποινών φυλάκισης που εκτίει μέρος των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων κατά ανηλίκων.

Ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως τουλάχιστον δύο χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία στην Κωνσταντινούπολη για να καταγγείλουν τη βία τα θύματα της οποίας είναι γυναίκες.
«Αντιστεκόμαστε», «με την αντίσταση νικάμε», φώναζαν οι άνθρωποι που συμμετείχαν στη χθεσινή κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τουρκικές οργανώσεις που αγωνίζονται εναντίον της βίας κατά των γυναικών, 1.160 γυναίκες έχουν σκοτωθεί στην Τουρκία από το 2012 ως το 2016, ανάμεσά τους 223 μόνο φέτος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η τουρκική κυβέρνηση απέσυρε το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση και προέβλεπε την ακύρωση των ποινών φυλάκισης που έχουν επιβληθεί σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων κοριτσιών εάν παντρευτούν τα θύματα.

Το σχέδιο νόμου προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα και χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις απαιτώντας να αποσυρθεί.

Την Τετάρτη, μια κοινοβουλευτική επιτροπή τάχθηκε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, στέλνοντάς το ουσιαστικά στο καλάθι των αχρήστων.

Η Ιμράν Εζντεμίρ, η οποία πήρε μέρος στη χθεσινή διαδήλωση, υπογράμμισε ότι οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στις διαμαρτυρίες εναντίον του επίμαχου σχεδίου νόμου κι ανάγκασαν την κυβέρνηση να το αποσύρει.
http://www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου