Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία του ΥΕΘΑ Π.Καμμένου στο ΣΕΒ Β.Ελλάδα: Ο ΝΕΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στο σημερινό περιβάλλον σκληρής καπιταλιστικής κρίσης, κυβερνητικά και επιχειρηματικά επιτελεία διαπραγματεύονται και καθορίζουν τους όρους ξεπεράσματος της. 
Οι νέοι όροι αυτοί για την καπιταλιστική κερδοφορία επιβάλλουν έναν ανελέητο πόλεμο ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν κομβική θέση σε αυτή την κεφαλαιοκρατική ανασυγκρότηση τόσο στην σφαίρα της παραγωγής όσο και στην σφαίρα της αναπαραγωγής.
Η ομιλία που έδωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στις 23 Νοέμβρη είναι εξαιρετικά χρήσιμη για να βγουν μερικά συμπεράσματα για αυτές τις κινήσεις. Επιχειρώντας να κάνουμε μια μικρή σύνοψη της ομιλίας του υπουργού και να παρουσιάσουμε τους κύριους κόμβους του, οι οποίοι εναρμονίζονται πλήρως στην στοχοθεσία που βάζει σήμερα το σύγχρονο επιχειρηματικό κράτος άμυνας/ασφάλειας.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η οικονομική στασιμότητα δημιουργεί μια συγκεκριμένη σχέση οικονομίας-στρατού η οποία χαρακτηρίζεται από μια διεύρυνση της επιχειρηματικής λογικής.

Φυσικά  αυτά δεν αποτελούν «εμπνεύσεις» του Καμμένου. Τα συγκεκριμένα αντανακλούν την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τεχνοκρατική διαμόρφωση των όρων εξάρτησης κεφαλαίου-στρατού όπως αυτή υπηρετείται από το πολιτικό σύστημα.
1) «Χακί» outsourcing συγκεκριμένων λειτουργιών (πχ. ΚΨΜ, μεταφορές προσωπικού, διάφορες εργολαβίες κτλ)
2) Συμπίεση μισθολογικού κόστους (κυρίως μέσω της αντικατάστασης της μισθωτής εργασίας σε κλάδους που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από πολιτικό προσωπικό με την απλήρωτη εργασία των φαντάρων)
3) «Χακί» ΤΑΥΠΕΔ. Η ιδιωτικοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Υπουργείου Άμυνας. Το ξεπούλημα συγκεκριμένων «φιλέτων» που κατέχει ο στρατός για επιχειρηματική εκμετάλλευση (ανέγερση ξενοδοχείων κτλ).
4) Παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Δηλαδή επιχειρηματικές συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα πατώντας πάνω στις υπερμεγέθης στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας (2,6% ΑΕΠ 2015)
Όπως ήταν αναμενόμενο ο Καμμένος αναφέρθηκε στην γεωπολιτική αξία του ελληνικού κράτους και απεύθυνε πρόσκληση για συνεργασίες ιδιωτικού-δημοσίου στις νέες αγορές που αναδύονται στον ορίζοντα τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η επιχειρηματικοποίηση του τομέα της άμυνας.
Μια από αυτές τις «νέες αγορές» είναι η ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία για την περίπτωση της οποίας ο Καμμένος υπόσχεται πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Αυτό σημαίνει ότι η Συρία, η οποία έχει καταστραφεί από τον πόλεμο που έχουν δημιουργήσει οι τζιχαντιστές του ISIS, θα είναι μια χώρα που θα ζητήσει τη βοήθεια των φίλων και συμμαχικών χωρών για την αναδιοργάνωσή της. Έναν κύριο ρόλο θα παίξει η Ελλάδα. Δηλαδή, η ανασυγκρότηση της Συρίας, αν εμείς είμαστε έτοιμοι και αν εσείς συνεργαστείτε και προετοιμαστείτε, μπορεί κατά ένα μεγάλο μέρος της να είναι στα χέρια μας.(…) Σε αυτό, λοιπόν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα είμαστε εδώ, προκειμένου να σας βοηθήσουμε,  να σχεδιάσουμε τις ανάγκες που θα υπάρξουν είτε σε κατασκευαστικές εταιρείες, είτε σε εταιρείες αμυντικού υλικού, είτε σε εταιρείες τροφοδοσίας. Για αυτές τις ημέρες προετοιμαζόμαστε και για αυτό έχουμε μία στενή συνεργασία με τις διπλωματικές μας αρχές, οι οποίες έχουν λάβει συγκεκριμένες εντολές από την κυβέρνηση να υπηρετήσουν τις ελληνικές επιχειρηματικές ανάγκες». 
Φυσικά το προηγούμενο αποτελεί και παραδοχή περαιτέρω εμπλοκής του ελληνικού κράτους στον πόλεμο στην Συρία αφού παράγοντας συμμετοχής στην «μεταπολεμική» λεηλασία είναι η εκ των προτέρων συμμετοχή στις πολεμικές συγκρούσεις. Σε αντιστοιχία με ότι συνέβη μετά τις πολεμικές επεμβάσεις στο Ιράκ, Αφγανιστάν (και σε ότι προσπάθησαν να κάνουν στη Λιβύη) και την αναδιοργάνωση του «χάους» εκεί με την ανασυγκρότησή του, με τους πιο σκληρούς όρους άμυνας-ασφάλειας-επιχειρηματικοποίησης το ίδιο αναμένεται αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιηθεί και στην Συρία στην εξέλιξη της οποίας το μεγάλο κατασκευαστικό και εφοπλιστικό κεφάλαιο θα «ανθίσει». Όλες εξάλλου οι ελληνικές κυβερνήσεις συμμετείχαν πρόθυμα σε αυτές τις διαδικασίες είτε μέσω της αποστολής στρατού είτε μέσω της διάθεσης των στρατιωτικών Νατοϊκών βάσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μάλιστα είχε συμμετάσχει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην ίδια διαδικασία στο Ιράκ  και την Λιβύη .
Ο Π.Καμμένος αναφέρει επίσης ότι αποτελεί κυρίαρχο στόχο στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης που πραγματοποιείται η ελληνικοποίηση των προμηθειών, ανεβάζοντας τη συμμετοχή των εγχώριων εταιρειών σε ότι αφορά την αμυντική βιομηχανία. Σε αυτό πιστεύει ότι μπορούν να συμβάλλουν δύο παράγοντες αφενός η ραγδαία αύξηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και αφετέρου το πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και όποια δομή μπορεί να το υποστηρίξει από τα γραφεία μελέτης μέχρι τα πανεπιστήμια. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι δεδομένου του προβλήματος παραγωγικότητας του ελληνικού καπιταλισμού η αξιοποίηση του ελληνικού πανεπιστημίου ως ατμομηχανή της καινοτομίας, του φθηνού επιστημονικού προσωπικού και ενός «ιδιότυπου στρατιωτικού ΙΕΚ» για τα στελέχη μέσω προγραμμάτων είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Καθώς επίσης προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τις επιτυχημένες επενδύσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων είναι η ασφάλεια ο ΥΕΘΑ δεν παρέλειψε να κάνει σαφές ότι το κράτος θα συνεχίσει να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του συλλογικού κεφαλαιοκράτη με τον στρατό προστάτη και εγγυητή κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν τη στήριξη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς καμία αναστολή. Η δουλειά μας, παράλληλα με την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είναι και η προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων των ελληνικών ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων».
Στο σημείο αυτό ο Καμμένος ενστερνίζεται αυτό που η ΕΕ έγραφε το 2003 ότι η πρώτη προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια. Με λίγα λόγια  τονίζεται στο σημείο αυτό ότι ταυτόχρονα με την "εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα" ο ελληνικός στρατός μπαίνει εγγυητής της ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της στοχοθεσίας τους. 
Κάθε διεκδίκηση που υπερβαίνει λοιπόν το όριο της κοινωνικής πολιτικής που μπορεί να κάνει το κράτος και το όριο που επιτρέπει η «στρατηγική συμφωνία» με τους «δανειστές και τους εταίρους» ή με τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που συμβάλλουν στην αύξηση της εθνικής ανταγωνιστικότητας , κάθε κοινωνική-ταξική σύγκρουση που τείνει να γενικευτεί απειλώντας την ομαλότητα του πολιτικού συστήματος, κάθε πράξη αλληλεγγύης που ξεπερνάει τα όρια του κρατικά επιτρεπόμενου «ανθρωπισμού» και των αναγκών της εθνικής ανάπτυξης, όπως και κάθε αμφισβήτηση -από όποια σκοπιά- της συμμετοχής του ελληνικού κράτους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια (πχ, στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ) θα αντιμετωπίζεται ως απώλεια κυριαρχίας από την κοινοβουλευτική δημοκρατία. 
Όσοι είναι «ένοχοι» για την απώλεια της κρατικής κυριαρχίας, που ταυτίζεται με την απώλεια εδαφικής κυριαρχίας, θα αντιμετωπίζονται ως εχθρός Ο εσωτερικός εχθρός θα αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέσα που αντιμετωπίζεται ο εξωτερικός. Οι φιγούρες του μετανάστη, του μουτζαχεντίν, του αντάρτη πόλεων, του απεργού, του διαδηλωτή, του εργαζόμενου-άνεργου και του ποινικού εγκληματία συγχωνεύονται από τον κυρίαρχο λόγο στην απροσδιόριστη εικόνα της απειλής για την ομαλότητα, αντικαθιστώντας την έννοια του προλεταριάτου που ασφυκτιά κάτω από τη βαρβαρότητα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. 
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο , ο ελληνικός στρατός έχει ήδη διεξάγει πολλές ασκήσεις πάνω σε αυτήν την λογική και μεθοδολογία (ασκήσεις επανακατάληψης εργοστασίων, άσκηση Παρμενίωνας κτλ).
ΝΕΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ιδιότυπη στρατιωτική πρακτική άσκηση.
Καθώς διευρύνεται καθημερινά η απόσταση κοινωνίας και κράτους εγείρεται η ανάγκη κάλυψης όσο είναι δυνατόν αυτού του κενού χωρίς να αποφέρουν δημοσιονομικές πιέσεις. Για να γίνει αυτό εισάγονται τα λεγόμενα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», ΕΣΠΑ, πρακτικής άσκησης κτλ. Όταν λοιπόν αυτά τα νέα μοντέλα εργασιακών σχέσεων συναντούν το εύφορο στρατιωτικό πεδίο βαθαίνουν περαιτέρω την εκμετάλλευση. Είτε μιλάμε για τον γιατρό που κάνει το αγροτικό κατά την διάρκεια της θητείας του, είτε για τους φαντάρους που αναλαμβάνουν δουλείες που κάποτε προσφερόντουσαν από την τοπική αυτοδιοίκηση είτε για τα σχέδια αναβάθμισης των φαντάρων στην ΜΟΜΑ η όξυνση της εργασιακής εκμετάλλευσης είναι πασιφανής.
Η τελευταία όμως αντιμετωπίζει αντίσταση και αντιδράσεις. 
Δεν είναι μόνο το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων Σπάρτακος και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ που μάχεται εναντίον αυτών των εξελίξεων. 
Χιλιάδες στρατευμένοι και οι οικογένειες τους είναι εξαγριωμένοι και απαξιώνουν αυτές τις αλλαγές. Γιατί μπορεί η ελίτ να σχεδιάζει νέα εξοπλιστικά προγράμματα και μπίζνες στην Μέση Ανατολή την ίδια στιγμή όμως οι περικοπές μετακυλύουν το κόστος της θητείας στην λαϊκή οικογένεια. 
Προκειμένου να μειώσει αυτές τις αντιδράσεις η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με την  ηγεσία του υπουργείου και με τον επιχειρηματικό κόσμο να προωθήσουν το δικό τους σχέδιο για τον κόσμο της εργασίας. Συγκεκριμένα για κάθε τύπου εργασία στα πλαίσια της υποχρεωτικής θητείας θα προσφέρεται και ένα αντίστοιχο στρατιωτικό πιστοποιητικό προϋπηρεσίας που υποτίθεται ότι θα έχει αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Ευέλικτοι και πειθήνιοι εργαζόμενοι με συγκρατημένες επιθυμίες οι οποίοι θα τρέχουν πίσω από πιστοποιήσεις γνώσεων και mini-jobs παντός τύπου ώστε να είναι ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουν μια καλύτερη εργασία. 
Στα πλαίσια αυτά ανακοινώνουν ότι έχουν στα σκαριά συμφωνία με το μονοπώλειο της Microsoft για την παροχή πιστοποιήσεων στους στρατευμένους τις οποίες θα έχουν σαν εργασιακό εφόδιο. 
Αυτή είναι η «εθνική ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στέλνουν τους νέους στον στρατό για να δουλεύουν τσάμπα, φορτώνοντας τους και το οικονομικό βάρος της υποχρεωτικής στράτευσης. Μετατρέπουν έτσι  την περίοδο της υποχρεωτικής στράτευσης σε περίοδο άγριας εργασιακής μας εκμετάλλευσης. Από την μία αναγκάζουν την νεολαία να γίνει βορά στις πολεμικές επιχειρήσεις τους και από την άλλη τους εκμεταλλεύονται με μαύρη απλήρωτη εργασία προκειμένου να το ελληνικό κράτος να μην μπαίνει στην διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο.
Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για ζήσουμε βάσει των αναγκών και των επιθυμιών μας, όχι βάση των συμφερόντων των επιχειρηματιών και της κυβέρνησης.
·         Στεκόμαστε ενάντια στην στράτευση στα 18 και διεκδικούμε μείωση της θητείας και βελτίωση των συνθηκών. Καμιά μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης των στρατιωτών από Στρατό-Κρατικό Μηχανισμό-ΟΤΑ.
·         Να ανοίξουν δημόσια κτίρια για τη στέγαση  των προσφύγων και των αστέγων, ντόπιων και ξένων. Δεν παρέχουμε υπηρεσίες ούτε σε κρατικές ούτε σε ιδιωτικές (ΜΚΟ) δομές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα hot-spot.
·         Να σταματήσουν οι αποστολές εκτός συνόρων και η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων, σε Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Αφρική, Στενά του Άντεν. Να διακοπεί η στρατηγική συνεργασία με Ισραήλ-Κύπρο-Αίγυπτο. Να σταματήσουν οι κοινές Νατοϊκές, ευρωπαϊκές και διεθνείς ασκήσεις. Να ενισχύουμε τους αγώνες μπλοκαρίσματός τους και τις Αρνήσεις συμμετοχής των φαντάρων. Ούτε ένα ευρώ για εξοπλισμούς ασκήσεις και συμμετοχή σε πολέμους. Στεκόμαστε ενάντια στο Αξιόμαχο.
·         Ιδιαίτερα κρίσιμη κρίνεται η Δράση στον Στρατό. Πρέπει να ενισχυθεί το Κίνημα των Φαντάρων μέσα στον Στρατό για το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής-Κατασταλτικής Μηχανής και της Μηχανής Εργασιακής Εκμετάλλευσης


ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου