Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

Η ένταση και οι ανταγωνισμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κλιμακώνονται για τον  έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τη διαχείριση των εσωτερικών τους κρίσεων. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό ΑΟΖ, τον έλεγχο των ενεργειακών κοιτασμάτων της περιοχής, τις ζώνες του εμπορίου και των μεταφορών, αλλά και για τις εμπορικές συμφωνίες και τις επενδύσεις σε μια ζώνη τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας. 
Η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω τον μνημονίων. Η περικοπή των μισθών, η διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η περιστολή κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, έγινε δυνατή μέσω ενός σκληρού κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού και των απειλών της εξόδου από την ΕΕ, της χρεωκοπίας  και των προσφύγων. Αντίστοιχα στην Τουρκία, η οικονομική κρίση και οι ανταγωνισμοί μεταξύ κεμαλικών και ισλαμιστών κεφαλαιοκρατών οδήγησαν στο ποιο σκληρό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» του Ερντογάν. Ο πόλεμος στη Συρία αναβάθμισε των ρόλο των Κούρδων και τις νέες επιδιώξεις τους για ενισχυμένη αυτονομία στις περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράκ. Η εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και οι φιλικές του σχέσεις με το Ισλαμικό κράτος έθεσαν σε κίνδυνο των πρωταγωνιστικό ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις στην περιοχή. Η απάντησή του ήταν η σκληρή επίθεση στο εργατικό κίνημα στο εσωτερικό της Τουρκίας παράλληλα με την ανάδειξη ενός νεοοθωμανικού εθνικισμού που διεκδικεί ζωτικό χώρο σε Μοσούλη και Αιγαίο για το τουρκικό κεφάλαιο και την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή.
Το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και το ελληνικό κεφάλαιο, γνωρίζοντας τα εμπόδια του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, αλλά και το γεγονός ότι έχει ανάγκη μια επιθετική πολιτική στην περιοχή, ουσιαστικά επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα και για αυτό το λόγο στηρίζεται στους άξονες συμμαχιών είτε Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, είτε Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπό τη γενικότερη ομπρέλα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ουσιαστικά γίνονται συγκεκριμένα βήματα για τον καθορισμό ΑΟΖ και ζωνών ελέγχου μέσω των συμφωνιών και των ασκήσεων Έρευνας/Διάσωσης μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Παράλληλα χτίζεται η στρατηγικής σημασίας συμμαχία με το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ μέσω της διαρκούς συνεκπαίδευσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με αυτές του Ισραήλ.
Με συνεχόμενες ασκήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του Καστελόριζου επιδιώκεται από την ελληνική πλευρά η οριοθέτηση αντίστοιχων περιοχών Έρευνας και Διάσωσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο. Όπως σημειώνεται, «δεν θίγονται οι θέσεις των δύο χωρών σε ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας, ενώ η περιοχή συμπίπτει με εκείνη της παροχής πληροφόρησης πτήσεων, το λεγόμενο FIR Αθηνών από τη μια και το FIR Λευκωσίας από την άλλη». Το πολιτικό μήνυμα που θέλουν να στείλουν Ελλάδα και Κύπρος, παρά την ένταση των διαφορετικών σχεδίων μεταξύ τους, είναι σαφές. Η συμφωνία εξυπηρετεί τις επιδιώξεις καθορισμού ΑΟΖ ώστε να ενισχυθούν τα συμφέροντα και ο ρόλος των δύο χωρών στην περιοχή. Ταυτόχρονα, στην Κύπρο παίζεται ένα σκληρό διπλωματικό παιχνίδι στις πλάτες του κυπριακού λαού, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, που θέτει σε ομηρία τα κοινά συμφέροντα των εργαζομένων στο νησί.
Αυτός ο ανταγωνισμός πυροδοτεί την ένταση. Όλοι μιλούν για θερμό επεισόδιο που έρχεται. Βρίσκουν αφορμή οι πολεμοκάπηλοι και στις δύο πλευρές του Αιγαίου να απαιτούν ώστε να γίνουν τώρα αγορές πολεμικών αεροσκαφών F-35 αξίας δισ. δολαρίων. Στην Ελλάδα απαιτούν να κοπούν ακόμη περισσότερο μισθοί-συντάξεις, προκειμένου να πληρώσει ο κόσμος της εργασίας για μια ακόμη φορά τα όπλα και τους στρατούς για την υπεράσπιση των στρατηγικών συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου. Αποδεικνύουν, έτσι, τη βαθιά εχθρότητα τους εναντίον των εργαζόμενων και της νεολαίας, καταρχήν της ίδιας μας της χώρας.
Ταυτόχρονα διεξάγονται ανταγωνιστικές πολεμικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Η Τουρκία προαναγγέλλει γυμνάσια με πραγματικά πυρά μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο. Στο πλαίσιο αυτό, η τουρκική πλευρά «δεσμεύει», με επίσημα σχέδια για αεροναυτικές ασκήσεις, την περιοχή γύρω από το νησί. Η ελληνική κυβέρνηση απαντάει με συγκέντρωση πλοίων και «κύκλωση» του νησιού και αντίστοιχες ασκήσεις με Κύπρο και Αίγυπτο. Παράλληλα, ο ΥΠΕΘΑ Καμμένος κάνει το πατριδοκάπηλο σόου του με χρυσαυγίτες και συριζαίους βουλευτές.
Οι εθνικιστικές κραυγές  και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες θερμού επεισοδίου ή κάποιου ατυχήματος, που θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές, στις σκληρές αερομαχίες που διεξάγονται.
Αδερφός και σύμμαχος στον καθημερινό αγώνα για ειρήνη και ευημερία είναι οι τούρκοι εργαζόμενοι, νεολαία, στρατιώτες, τα κοινωνικά κινήματα και η αριστερά. Παλεύουν για τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια δικαιώματα με τους έλληνες εργάτες-συνταξιούχους-φοιτητές-φαντάρους-άνεργους, έχουν κοινούς αγώνες να δώσουν με τους πρόσφυγες και τους αποκλεισμένους.
ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ ενάντια τους. ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΥΜΕ.

ΠΟΛΕΜΑΜΕ μαζί τους για την ανατροπή των κυβερνήσεων σε Ελλάδα-Τουρκία, ενάντια σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

ΠΑΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ 
μέλη της ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗ
Αναδημοσίευση από ΠΡΙΝ 18/12/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου