Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ένταση μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας – Κυρώσεις ως απάντηση σε «παρενοχλήσεις» Αμερικανών διπλωματών

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΟΜΠΑΜΑ-ΠΟΥΤΙΝ ΕΝΩ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΤΡΑΜΠ... 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα τη λήψη μιας σειράς μέτρων εναντίον της Ρωσίας λόγω της ανάμιξης που της προσάπτει η Ουάσινγκτον στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κυρίως με τηνκήρυξη ως «ανεπιθύμητων προσώπων» (persona non grata) 35 ρώσων διπλωματών που σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ανήκουν στις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν περιορίζονται σε αυτό, διεμήνυσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».

Η κίνηση αποτελεί απάντηση σε αυτό που ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος χαρακήρησε «καμπάνια παρενόχλησης από τη Ρωσία εναντίον των Αμερικανών διπλωματών στη Μόσχα».

Στους Ρώσους διπλωμάτες δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να αποχωρήσουν από την αμερικανική επικράτεια, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή. Η ίδια πηγή τονίζει ότι σε δύο ρωσικά κτηριακά συγκροτήματα στη Νέα Υόρκη και το Μέριλαντ θα απαγορευτεί η είσοδος στους εργαζόμενους μέχρι την Παρασκευή.

«Αυτές οι ενέργειες λήφθηκαν ως απάντηση στη ρωσική παρενόχληση Αμερικανών διπλωματών και σε ενέργειες των διπλωματών που κρίνουμε ότι δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική», δήλωσε η ανώνυμη πηγή στο Reuters.

«Αυτές οι ενέργειες δεν θα αποτελέσουν το σύνολο της αντίδρασής μας στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας. Θα συνεχίζουμε να κάνουμε διάφορες ενέργειεςσε χρόνο και τόπο της επιλογής μας, ορισμένες από τις οποίες δεν θα δημοσιοποιηθούν», συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι μια έκθεση υπηρεσιών της κυβέρνησής του για τις προσπάθειες της ρωσικής κυβέρνησης να επηρεάσει το αποτέλεσμα τωναμερικανικών προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου και για ρωσικέςκυβερνοεπιθέσεις θα υποβληθεί στο Κογκρέσο τις προσεχείς ημέρες.

Ακόμη στην ανακοίνωση ο Ομπάμα καλεί τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες των
ΗΠΑ να «εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπιστούν οι προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει τις διεθνείς πρακτικές και να παρέμβει στη δημοκρατική διαδικασία» σε διεθνές επίπεδο.

Ο Ομπάμα είχε διαμηνύσει ότι θα προχωρούσε σε αντίποινα για τις «κυβερνοεπιθέσεις» εναντίον των Δημοκρατικών, την ευθύνη για τις οποίες επέρριψε στη Ρωσία, και θεωρεί ότι έπαιξαν ρόλο στην εκλογική αναμέτρηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τη Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ έχει πει ότι «δεν πιστεύει» τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «απρεπείς». Αλλά είναι απομονωμένος ακόμη και στις τάξεις του δικού του κόμματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ανώτερος Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να ακυρώσει τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, αλλά αυτό θα ήταν «ασύνετο».

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν, υποστήριξε ότι η Ρωσία «αποπειράται συνεχώς να υπονομεύσει» τα αμερικανικά συμφέροντα και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα επιβάλλονται με μεγάλη καθυστέρηση.

«Αν και η σημερινή ενέργεια της κυβέρνησης είναι καθυστερημένη, είναι ένας προσήκων τρόπος για να τερματιστεί η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων οκτώ ετών έναντι της Ρωσίας», υποστήριξε ο Ράιαν σε ανακοίνωσή του.

Ο Ράιαν έκανε επίσης λόγο για ένα «λαμπρό παράδειγμα της αναποτελεσματικήςεξωτερικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης που κατέστησε την Αμερική πιο αδύναμη στα μάτια του κόσμου».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι ο νέος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ αποτελεί μια εξέλιξη η οποία πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρόεδρος Πούτιν, πρόσθεσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, θα δώσει εντολή να επιβληθούν «προσήκοντα» αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο Πεσκόφ είπε ότι η Μόσχα αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν τέτοιου είδους μέτρα καθώς η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει την εξουσία σε τρεις εβδομάδες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, Κονσταντίν Καζάτσεφ, δήλωσε πως οι επιβληθείσες κυρώσεις των ΗΠΑ αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων».
http://www.altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου