Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Το ΓΕΕΘΑ και οι Celebrities….

η στρατιωτική ηγεσία με τις γούνες της...
Γράφει ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
Στο άρθρο μου (Ο στρατιωτικός ηγέτης σήμερα. Ασκητής ή Διπλωμάτης) είχε επισημανθεί «…..καλό είναι βέβαια να υφίσταται αποφυγή μετάλλαξης των στρατιωτικών ηγετών για συγκερασμό με την υψηλή κοινωνία και τον θελκτικό τρόπο διαβίωσης (δεξιώσεις, ταξίδια, ξενοδοχεία αστέρων κ.λ.π.
Η συντριπτική πλειοψηφία των στρατιωτικών προέρχεται από μικρο- μεσαίες οικογένειες με καθημερινό αγώνα επιβίωσης, ειδικότερα την παρούσα περίοδο. Η καλλιέργεια σχολών νομεκλατούρας εντός ΕΔ, δεν συνάδει με την έξωθεν εικόνα, την εμπιστοσύνη του λαού, το ήθος και την ηθική των ΕΔ. Πιθανόν κάποιοι στρατιωτικοί ηγέτες να ζουν το όνειρό τους ξεχνώντας από που ξεκίνησαν και ποιους αντιπροσωπεύουν….»

Χθες είδαμε ως είδηση την παρουσία των Α/ ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ σε κοινωνική εκδήλωση (δείπνο) ενός συλλόγου με έργο εξαιρετικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Το θέμα δεν έχει να κάνει με την συμμετοχή στα δρώμενα του συλλόγου, αλλά με την επιδιωκώμενη προβολή των στρατιωτικών ηγετών, μέσω της κοινωνικής εκδήλωσης και πως αυτή η προβολή επηρεάζει το προσωπικό των ΕΔ.

Είναι γνωστό στους πάντες ότι αρκετοί αξιωματικοί του ΠΝ αρέσκονται στις δεξιώσεις, στα ταξίδια, στα γεύματα, στα δείπνα, στα drinks και γενικότερα σε αυτό που ονομάζεται «καλή ζωή». Το βασιλικό ναυτικό έχει αφήσει ιστορία στα προαναφερόμενα και οι σημερινοί ηγέτες του ΠΝ συμπεριφέρονται ως άξιοι συνεχιστές της μακράς ιστορίας των glamourous events. To δώμα ΓΕΝ στο πεντάγωνο έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες τέτοια events για να επιτυγχάνεται διαχρονικά η διαφορετικότητα των αξιωματικών του ΠΝ από τον ΣΞ και την ΠΑ. Ανάλογα ευτράπελα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Αγία Μαρίνα με τις άτυχες ασιάτισσες οικιακές βοηθούς να ακολουθούν από κοντά τους σύγχρονους στρατιωτικούς ηγέτες. Τώρα αν θα τρίζουν τα κόκκαλα του Παπάγου και του Κουντουριώτη αυτό μάλλον προκαλεί αδιαφορία. 

Χθες επίσης ανακοινώθηκε ότι άλλο ένα στέλεχος του πολεμικού ναυτικού αυτοκτόνησε. Η «εικόνα» της ημέρας με τα δύο συνεχόμενα γεγονότα μόνο αποτροπιασμό και θλίψη γεννά για τις glamourous εμφανίσεις των Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΝ. Πόσο κοντά άραγε βρίσκονται σήμερα στο προσωπικό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει; Η απόσταση που χωρίζει την ηγεσία από τη βάση του ναυτικού είναι τεράστια, γι’ αυτό και η επικοινωνία είναι άν όχι ακατόρθωτη μάλλον πολύ δύσκολη. Λαός και κολωνάκι μάλλον δεν κάνει να συνευρίσκονται, να συνομιλούν και να λύνουν προβλήματα.

Άν ήθελαν οι ηγέτες να προσφέρουν την βοήθειά τους στον σύλλογο θα έπρεπε να το κάνουν αθόρυβα, φροντίζοντας να μην προκαλούν με τις δημόσιες εμφανίσεις τους. Αλήθεια που ήταν το Σάββατο το πρωί στο κοινωνικό bazααr που διοργάνωσε το πολεμικό μουσείο; Το μόνο που μας μένει είναι να δούμε το ΓΕΕΘΑ να αρχίσει να εκδίδει espresso και fredo με τις κοινωνικές εκδηλώσεις των ταγών του ΠΝ. Θα ήταν προτιμότερο οι ηγέτες του ΠΝ να ξόδευαν τον χρόνο τους στα κέντρα επιχειρήσεων, στα καράβια, στους ναυτικούς σταθμούς και όπου αλλού κτυπά η καρδιά του ναυτικού. Τα κοινωνικά τους και τις ενδυματολογικές προτιμήσεις (κοστούμια, γούνες), ας τα κρατήσουν καλύτερα για τους εαυτούς τους. 

Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι ηγέτες θα πρέπει να διοικούν με ήθος, σεμνότητα, ταπεινότητα, παραδειγματισμό και ικανότητα. Οι εποχές των παχειών αγελάδων του Άκη και του Γιάννου έχουν αφήσει πληγές και μνημόνια, στους Έλληνες. Κάποιοι φαίνεται ότι δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίζουν να πορεύονται σαν να μην πέρασε μιά μέρα από τότε. Καλό θα είναι όμως να θυμούνται τι λέει ο λαός «χαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν όταν ξεπεζέψεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου