Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η Ε.Ε. ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για πόλεμοσ κατά τησ τρομοκρατίασΣαρωτικοί νέοι νόμοι οδηγούν την Ευρώπη σε μια βαθιά επικίνδυνη κατάσταση μόνιμης εθνικής ασφάλειας, υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία δημοσιεύοντας εκτενή Έκθεση που αφορά στη σχέση μεταξύ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των αντιτρομοκρατικών μέτρων που έχουν ληφθεί από 14 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Έκθεση, με τίτλο «Επικίνδυνα δυσανάλογη: η διαρκώς διευρυνόμενη “εθνική ασφάλεια” στην Ευρώπη» αποκαλύπτει πώς μία πληθώρα νόμων και τροπολογιών, που ψηφίστηκαν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, υπονομεύουν θεμελιώδεις ελευθερίες και αποδομούν τις εγγυήσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχουν τόσο σκληρά κατακτηθεί.
«Στον απόηχο μιας σειράς φρικτών επιθέσεων, από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο, οι κυβερνήσεις βιάστηκαν να “περάσουν” ένα κύμα δυσανάλογων μέτρων», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.
«Από μόνα τους αυτά τα μεμονωμένα αντιτρομοκρατικά μέτρα είναι αρκετά ανησυχητικά, αλλά στο σύνολό τους, διαμορφώνουν μία κατάσταση στην οποία ανέλεγκτες εξουσίες καταπατούν ελευθερίες που για καιρό θεωρούσαμε δεδομένες».
Η Έκθεση, η οποία βασίζεται σε διετή έρευνα που διενεργήθηκε σε 14 κράτη-μέλη της Ε.Ε. καθώς και σε αναλύσεις μέτρων που λήφθηκαν σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, αποκαλύπτει το βαθμό στον οποίο οι νέες νομοθεσίες και πολιτικές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας, έχουν συνθλίψει εγγυήσεις για την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες στις οποίες η ελευθερία θα αποτελεί την εξαίρεση και ο φόβος τον κανόνα.
— John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη
Σε πολλές χώρες, τα αντιτρομοκρατικά μέτρα που έχουν προταθεί ή τεθεί σε εφαρμογή έχουν διαβρώσει το κράτος δικαίου, έχουν ενισχύσει τις εκτελεστικές εξουσίες, έχουν απογυμνώσει τους δικαστικούς ελέγχους, έχουν περιορίσει το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και έχουν εκθέσει τους πολίτες σε ανέλεγκτη παρακολούθηση εκ μέρους των κυβερνήσεων. Ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων στους αλλοδαπούς και τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες είναι ιδιαίτερα βαρύς.
«Ενώ η απειλή που θέτει η τρομοκρατία είναι δίχως άλλο πραγματική και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα, ο ρόλος των κυβερνήσεων πρέπει να είναι η παροχή ασφάλειας στους πολίτες τους ώστε αυτοί να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους κι όχι να τα στερούνται στο όνομα της ασφάλειας», δήλωσε ο John Dalhuisen.
«Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. χρησιμοποιούν τα αντιτρομοκρατικά μέτρα για να παγιώσουν υπερεξουσίες, να στοχοποιήσουν συγκεκριμένες ομάδες με μεροληπτικό τρόπο και να αφαιρέσουν ανθρώπινα δικαιώματα υπό το πρόσχημα της υπεράσπισής τους. Κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε κοινωνίες στις οποίες η ελευθερία θα αποτελεί την εξαίρεση και ο φόβος τον κανόνα».
Σημειώσεις
Οι χώρες οι οποίες αναφέρονται στην Έκθεση είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Έκθεση δεν κάνει αναφορά σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε., ωστόσο τα περισσότερα από αυτά έχουν εκδώσει ή υιοθετήσει νόμους ή/και έχουν διεξάγει επιχειρήσεις για την εθνική ασφάλεια παρόμοιες με όσες αναλύονται σε αυτήν. Η Έκθεση δημοσιεύτηκε ενόψει της υιοθέτησης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της πιο πρόσφατης περιφερειακής προσπάθειας να καταστούν κοινοί αντιτρομοκρατικοί νόμοι, προσπάθεια η οποία ενδέχεται να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου