Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Η κυβέρνηση της Συρίας απέρριψε το ρωσικό σχέδιο για ‘κουρδική αυτονομία’

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε οποιαδήποτε μορφή κουρδικής αυτονομίας και φέρεται να έχει προτείνει τροποποιήσεις προκειμένου να αλλαχθεί το ρωσικό σχέδιο για ένα νέο Σύνταγμα στη Συρία.

Το σχέδιο που προτάθηκε από τη Ρωσία προβλέπει μια αποκεντρωμένη Συρία βάσει του άρθρου 40, όπου αναφέρεται σε περιφερειακές συνελεύσεις, που τις καθορίζει σε «Λαϊκές Κοινωνίες».
Το σχέδιο συντάγματος αναφέρεται επίσης και στην ισότητα της κουρδικής και αραβικής γλώσσας.
«Τα κουρδικά πολιτιστικά αυτοδιοικητικά κέντρα και οι οργανώσεις τους θα χρησιμοποιούν τόσο την αραβική όσο και την κουρδική γλώσσα εξίσου» αναφέρει το ρωσικό σχέδιο.
Κούρδοι αξιωματούχοι της Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) πρότειναν ότι μόνο μια πλήρης ομοσπονδοποίηση θα αποτελούσε τη λύση και ότι το ρωσικό σχέδιο δεν επεκτείνεται προς την κατεύθυνση αυτή.
Από την άλλη πλευρά η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε μορφή τοπικής αυτονομίας ή αναγνώριση της κουρδικής γλώσσας στο αυτό επίπεδο με την αραβική και ζητά από τους Ρώσους να τροποποιήσουν το προτεινόμενο σχέδιο συντάγματος.
Ακόμη, το ρωσικό σχέδιο για το νέο σύνταγμα στη Συρία προβλέπει ότι ο Σύρος πρόεδρος θα εκλέγεται για μια θητεία επτά ετών, χωρίς δικαίωμα επανεκλογής.
Η συριακή κυβέρνηση το απορρίπτει και αυτό και διαφωνεί με τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς οι προτάσεις βρίσκονται ακόμη στο αρχικό στάδιο και μελλοντικά θα γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου.http://www.echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου