Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα στοιχεία που αναφέρονται στην αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια και συνεργάζεται με τους περιφερειακούς συμμάχους, ώστε να ενισχυθεί η ικανότητα αντίστασης στις ρωσικές παρεμβάσεις.Ο γγ του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Σαράγεβο ανέφερε σε δηλώσεις ότι η Συμμαχία έχει «ορισμένες αναφορές για την αύξηση της ρωσικής επιρροής» στα Βαλκάνια, όπως για παράδειγμα «της ρωσικής παρεμβολής στην πολιτική διαδικασία του Μαυροβουνίου» το 2016.
Οι αρχές του Μαυροβουνίου ανακοίνωσαν στα τέλη του περασμένου έτους ότι Ρώσοι εθνικιστές βρίσκονταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και της απομάκρυνσης του πρωθυπουργού της χώρας, ένα θέμα που σχετίζεται άμεσα με την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στη Στρατιωτική Συμμαχία.
Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις αιτιάσεις αυτές.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ βοηθά τις Βαλκανικές χώρες να βελτιώσουν την ικανότητά τους στον τομέα της άμυνας και των μυστικών υπηρεσιών.
«Ο καλύτερος τρόπος για να αυξηθεί η ευελιξία σε κάθε είδους εξωτερική επιρροή ή δυνητική επιρροή είναι να διασφαλισθούν τα ιδρύματα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να είναι ισχυρά, εκσυγχρονισμένα και οπωσδήποτε να μεταρρυθμισθούν», πρόσθεσε.
Ο γγ του ΝΑΤΟ ενθάρρυνε τους ηγέτες της Βοσνίας να μην θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας και να προσανατολίζονται προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η Βοσνία έχει σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά οι Σερβοβόσνιοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τη διαδικασία.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Συμμαχία δεν θα υποχρεώσει τις χώρες να ενταχθούν στον Βορειοατλαντικό Οργανισμό και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το ΝΑΤΟ θα παρέμβει στη Βοσνία σε περίπτωση πολιτικής αναταραχής, σύμφωνα με το Reuters (φωτό)http://www.echedoros-a.gr/2017/02/blog-post_74.html


--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου