Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Γερμανία: Δύσκολο να ανταποκριθεί στον στόχο αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα πως θα ήταν δύσκολο για την Γερμανία να προσθέσει 25 δισεκατομμύρια ευρώ στο αμυντικό προϋπολογισμό της προκειμένου να ανταποκριθεί στον στόχο αμυντικών δαπανών που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, αν, την ίδια στιγμή, οι πολιτικοί επιδιώκουν να μειώσουν τους φόρους.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Γκάμπριελ είπε πως η Γερμανία παραμένει δεσμευμένη στον στόχο του ΝΑΤΟ, αλλά είπε πως τα μέλη του ΝΑΤΟχρειάζεται επίσης να επικεντρωθούν στις ριζικές αιτίες των απειλών ασφαλείας, όπως η κλιματική αλλαγή και η φτώχεια, και να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες.
Έθεσε επίσης υπό αμφισβήτηση την ορθότητα της άποψης που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις αμυντικές δαπάνες ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στον στόχο του ΝΑΤΟ δαπανώντας το δύο τοις εκατό του οικονομικού προϊόντος της για την άμυνα, αλλά δεν μπορεί ταυτόχρονα να καταβάλει επαρκείς συντάξεις στους πολίτες.

Στη Γερμανία θα πρέπει επίσης να πιστωθεί, είπε, το γεγονός ότι δαπανά 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ για να ενσωματώσει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους "ως αποτέλεσμα αποτυχημένων στρατιωτικών επεμβάσεων του παρελθόντος".

"Πρέπει να βρούμε 25 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύντομο διάστημα για να ανταποκριθούμε στον στόχο του ΝΑΤΟ", είπε ο Γκάμπριελ. "Δεν έχω ιδέα πού μπορούμε να τα βρούμε... δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον όχι αν την ίδια στιγμή υπογράφουμε φιλόδοξες συμφωνίες μείωσης της φορολογίας".

"Ας μείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά ας μην ξεκινήσουμε χαρωπά μια νέα κούρσα εξοπλισμών επειδή αυτό από μόνο του δεν θα εγγυηθεί την ασφάλειά μας", είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς επεδίωξε σήμερα να καθησυχάσει τους συμμάχους ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα στηρίξει το ΝΑΤΟ και θα σταθεί στο πλευρό της Ευρώπης.

Tι είπε η Μέρκελ στη Διάσκεψη Ασφαλείας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ


Μιλώντας επίσης στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που διεξάγεται στο Μόναχο, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έσπευσε να καταδικάσει τους εθνικούς εγωισμούς, την ώρα που οι Δυτικοί φοβούνται μια αναδίπλωση των Ηνωμένων Πολιτειών στον εαυτό τους.

"Ο πρόεδρος μου ζήτησε να είμαι εδώ σήμερα (...) για να μεταδώσω το μήνυμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά το ΝΑΤΟ και πως θα είμαστε απαρασάλευτοι στη δέσμευσή μας προς την Ατλαντική Συμμαχία", δήλωσε ο Πενς, στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του παγκόσμιου διπλωματικο-στρατιωτικού θεσμού.

"Θα είμαστε πάντα ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας", διαβεβαίωσε ο Μάικ Πενς, υπενθυμίζοντας τις κοινές αξίες της "δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου" που μοιράζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Δυτικούς.

Η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας ακριβώς πριν από τον Μάικ Πενς, απηύθυνε από την πλευρά της έκκληση για πολυμέρεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν τεράστιες προκλήσεις όπως ο τζιχαντισμός ή η μεταναστευτική κρίση.

"Σε μια χρονιά όπου μας παρουσιάζονται απίστευτες προκλήσεις (...) θα συνεχίσουμε να ενεργούμε από κοινού ή θα επανέλθουμε στους ατομικούς μας ρόλους. Σας καλώ (...) να ενεργήσουμε ώστε μαζί να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο", είπε.

Τείνοντας το χέρι στον Τραμπ, ο οποίος ωστόσο είναι πολύ επικριτικός προς την καγκελάριο, υπενθύμισε πως οι Ευρωπαίοι έχουν "ανάγκη την ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών" απέναντι στην "ισλαμιστική τρομοκρατία" και έκρινε ότι είναι εύλογο η Ουάσινγκτον να ζητά από την Ευρώπη να καταβάλει μεγαλύτερες οικονομικές προσπάθειες.

Για τη Ρωσία, ζήτησε "σθεναρότητα" γιατί η Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή σταθερότητα επιτιθέμενη στην "εδαφική ακεραιότητα" της Ουκρανίας. Όμως η Μέρκελ κάλεσε επίσης για μια αυξημένη συνεργασία στη μάχη κατά της "τρομοκρατίας".

Αυτή η γραμμή μοιάζει να συμφωνεί με την τελευταία μέχρι τώρα θέση της Ουάσινγκτον που θέλει να εργαστεί μαζί με τη Μόσχα εκεί όπου συμπίπτουν τα συμφέροντά τους, αλλά σε περίπτωση διαφωνίας να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Πριν από εκείνην στο Μόναχο, πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και κάλεσαν για σεβασμό των δημοκρατικών αξιών, της διατλαντικής σχέσης και για δυσπιστία απέναντι στη Ρωσία.

Τέλος, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φαν ντερ Λάιεν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην κάνει δηλώσεις που μπορεί να πλήξουν την ευρωπαϊκή "συνοχή". "Μια σταθερή ΕΕ είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ", είπε.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕhttp://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου