Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Δώδεκα αεροπλανοφόρα θέλει ο Τράμπ για τις ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ευχή το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει 12 αεροπλανοφόρα στο μέλλον, όπως επιθυμεί η ηγεσία του, σε μια ομιλία του πάνω στο αεροπλανοφόρο USS Gerald Ford.
Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ θέλει να «αναμορφώσει τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις» με μια μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Έχει ήδη πει ότι θέλει ένα Πολεμικό Ναυτικό που θα διαθέτει 350 πλοία και υποβρύχια τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας των στόχο των 310 πλοίων που είχε θέσει η κυβέρνηση Ομπάμα, από το σημερινό επίπεδο των 274 πλοίων.

«Συζήτησα με αξιωματικούς του Ναυτικού κα στελέχη της βιομηχανίας (των ναυπηγείων) τα σχέδιά μου να γίνει μια μεγάλη επέκταση του στρατιωτικού μας στόλου, συμπεριλαμβανομένων των 12 αεροπλανοφόρων που χρειαζόμαστε», τόνισε ο Τραμπ επί του αεροπλανοφόρου Τζέραλντ Φορντ.

«Έπειτα από χρόνια μείωσης των στρατιωτικών δαπανών που εξασθένισε την άμυνά μας, θέλω να προχωρήσω σε μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των στρατιωτικών δαπανών στην ιστορία», υπογράμμισε ο Τραμπ.

Το αμερικανικό ΠΝ μετράει σήμερα 10 αεροπλανοφόρα που θα γίνουν 11 όταν το Τζέραλντ Φορντ, το νεότερο γιγαντιαίο πλοίο του είδους, τεθεί σε υπηρεσία τους προσεχείς μήνες. Το κόστος για τη ναυπήγηση του αεροπλανοφόρου αυτού υπολογίζεται στα 12,9 δισεκ. δολάρια.

Το αμερικανικό ΠΝ ζήτησε τον Δεκέμβριο να ενισχυθούν οι δυνάμεις του επικαλούμενο το γεγονός ότι οι δυνητικοί του αντίπαλοι αποκτούν περισσότερα και πιο εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Ζήτησε να αποκτήσει 355 πλοία, ανάμεσά τους 12 αεροπλανοφόρα.

Τα αεροπλανοφόρα, ικανά να μεταφέρουν την αμερικανική δύναμη πυρός σχεδόν οπουδήποτε στον πλανήτη, είναι ένα από τα κυριότερα γνωρίσματα της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος.

Όμως ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αμερικανικός στρατός είναι πλέον παρωχημένος, λόγω της εξέλιξης των οπλικών συστημάτων εναντίον σκαφών επιφανείας χωρών όπως η Ρωσία ή η Κίνα. Τα αεροπλανοφόρα είναι πλέον πιο ευάλωτα και άρα δεν μπορούν να πλησιάζουν τις ακτές αρκετά ώστε τα αεροσκάφη που μεταφέρουν να είναι σε θέση πλήττουν χερσαίους στόχους, εξηγούν. Οι ίδιοι ειδικοί λένε πως τα υποβρύχια είναι πολύ περισσότερο μια επιλογή για το μέλλον, αφού έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίζουν εχθρικές ακτές και να εκτοξεύουν πυραύλους ή να αναπτύσσουν μη επανδρωμένα χωρίς να γίνονται αντιληπτά.

Φορώντας ένα χακί μπουφάν και μπλε καπέλο του μπέιζμπολ, ο Τραμπ είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «το μεγαλύτερο ναυτικό που είχαν ποτέ», για να «προβάλλει την αμερικανική ισχύ σε μακρινά μέρη». «Χρειαζόμαστε επίσης κι άλλα αεροσκάφη, σύγχρονες δυνατότητες και μεγαλύτερα επίπεδα ισχύος», συμπεριλαμβανομένων και μέσων για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμου.

«Σύντομα θα διαθέτουμε τον καλύτερο εξοπλισμό του κόσμου. Θα δώσουμε στον στρατό μας τα εργαλεία που χρειάζεται για να αποτρέπει τον πόλεμο και, εάν χρειαστεί, να διεξάγει πόλεμο και να κάνει μόνο ένα πράγμα. Ξέρετε τι; Να νικάει. Να νικάει», επέμεινε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕhttp://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου