Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Είναι και αυτό ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ο ΑΓΕΣ Στεφανής; Γιατί ταυτίζεται το Ακροδεξιό EKEO με την Σχολή Ευελπίδων;


Ο νέος ΑΓΕΣ Στεφανής έγινε ευρέως γνωστός για την σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε πρόσφατα τους 5 φαντάρους Αλβανικής καταγωγής.

Τους έριξε 60-100 μέρες φυλακή και τους έσυρε στα Στρατοδικεία αντιμετωπίζοντας ποινές φυλάκισης έως 5 ετών.
Την ίδια περίοδο ο ΑΓΕΣ Στεφανής όπως και ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος παρουσιάζονται ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ μπροστά στα φαινόμενα δράσης της Ακροδεξιάς στον στρατό.
Δε μιλάμε για κάποιο φυλάκιο αλλά για την Σχολή Ευελπίδων.
Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες και αφορούν τη δράση του ακροδεξιού-μιλιταριστικού ΕΚΕΟ.
Στο παρελθόν και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση το αντιδραστικό ΕΚΕΟ είχε προκαλέσει τις παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν π.χ. είχε εξαγγείλει την συγκρότηση Πολιτοφυλακής!
Τώρα γιατί κανείς δεν αντιδρά;
Δείτε το δημοσίευμα:


Θα μας πει το ΓΕΣ αν βρίσκει κάτι επιλήψιμο σε τέτοιες συμπεριφορές;

Φαίνεται πως στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ακόμα και εγνωσμένου κύρους ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν μπορούν να πετύχουν να εξαιρεθούν από τον κανόνα, καθώς ορισμένοι εκμεταλλεύονται την απουσία ουσιαστικού ελέγχου από την πλευρά του αρμόδιου Επιτελείου, εκθέτοντας τον νέο αρχηγό και την ηγεσία – υποκειμενική μας κρίση – με ενέργειες τουλάχιστον αμφιλεγόμενες.

Οι ενέργειες αυτές αφορούν είτε στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης, είτε λειτουργώντας ως Γραφείο Τύπου του Επιτελείου, το οποίο υποκαθιστούν ανακοινώνοντας τη φερόμενη ως νέα επιλογή για τη θέση του διοικητή της Σχολής, καθώς μέχρι την ώρα που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το θέμα, επίσημη ανακοίνωση δεν είχε υπάρξει!
Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή και ας πάμε σε δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ» (Σάββατο 4 – Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, σελίδα 12 [τελευταία], Στήλη «Το περίπτερο», άρθρο με τίτλο «Περίεργα») όπου φιλοξενείται το ακόλουθο ρεπορτάζ:
«Με έκπληξη είδαμε σε σελίδα μέσου κοινωνικής δικτυώσεως να είναι ανηρτημένο το πρόγραμμα μαθημάτων της Σχολής Ευελπίδων. Μια πιο προσεκτική ματιά στην εν λόγω σελίδα, που τιτλοφορείται “Ευέλπιδες Έλληνες” δεικνύει ότι δεν πρόκειται για επίσημη σελίδα της Σχολής, αλλά για ιδιωτική σελίδα που χρησιμοποιεί φωτογραφίες στρατιωτικών και σπουδαστών της ΣΣΕ.
»Μάλιστα, ως θυρεό της χρησιμοποιεί σχέδιο περικεφαλαίας που παραπέμπει σε κάποιον οργανισμό που τιτλοφορείται “Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων”, ο οποίος δεν υπάγεται στο ΓΕΣ ή σε άλλη υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. Το ερώτημα είναι: Τα γνωρίζει αυτά το ΓΕΣ; Τελούν υπό την έγκρισή του; Και, αν όχι, τι σκοπεύει να κάνει;»
Πρόκειται για την ανάρτηση στον λογαριασμό «Ευέλπιδες Έλληνες» στο Facebook του προγράμματος διδασκαλίας του εαρινού εξαμήνου του εκπαιδευτικού έτους 2016 – 2017 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).
Καταρχάς, από μόνο του το γεγονός ότι διατηρείται ένας σχετικός λογαριασμός στο FB που αξιοποιεί τα σύμβολα και την ονομασία της ΣΣΕ, εμφανίζοντάς την ουσιαστικά ως ημιεπίσημη σελίδα της Σχολής, ενώ είναι ιδιωτική, θέτει ένα θέμα, αν όχι νομικό, τουλάχιστον ηθικό. Αλλά ας το παραβλέψουμε αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, τι ακριβώς εξυπηρετεί η δημόσια ανάρτηση του προγράμματος της Σχολής; Μήπως για να ενισχύσει τη μη αληθή εικόνα ότι αποτελεί ημιεπίσημη έκφραση της ΣΣΕ ενώ είναι ιδιωτική σελίδα; Το σημαντικότερο όμως ερώτημα είναι το εξής; Αποτελεί στρατιωτική πληροφορία το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Σχολής;
 Το πρόγραμμα της ΣΣΕ, μεταξύ των άλλων αντανακλά και τις τωρινές αντιλήψεις του Ελληνικού Στρατού για τις μελλοντικές απειλές που θα κληθούν να διαχειριστούν τα στελέχη του, άρα έχει εξ ορισμού στρατιωτική αξία για τον αντίπαλο.
Για παράδειγμα, η παρουσία ή η έλλειψη ενός μαθήματος περί «υβριδικού πολέμου», δεν σημαίνει κάτι για τον αναλυτή στρατιωτικών πληροφοριών του αντιπάλου; Επίσης, το πρόγραμμα αντανακλά εμμέσως και τις ελλείψεις και τα προβλήματα της Σχολής, με μαθήματα που διαχέονται σε πολλές ώρες, πολλά κενά κ.λπ. Αυτά δεν αποτελούν στρατιωτική πληροφορία;
Και αν όχι για τη ΣΣΕ, σκεφτείτε να υπήρχαν μαθήματα αντιμετώπισης τεχνολογιών stealth στη Σχολή Ικάρων. Η γνωστοποίηση αυτού του στοιχείου θα αποτελούσε στρατιωτική πληροφορία ή όχι; Και βέβαια, τα προγράμματα μαθημάτων δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποκτηθούν από κάποιον. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε να επιτρέπει τη δημόσια ανάρτησή τους και μάλιστα όχι από τη Σχολή την ίδια.
Εκτός κι αν συμφωνήσουμε ότι η σελίδα τελεί υπό την έγκριση της ΣΣΕ. Ας θυμηθούμε ότι ακόμη υπάρχουν οι πινακίδες που απαγορεύουν τη φωτογράφιση στο ιστορικό κτίριο της ΣΕΘΑ στο Πεδίον του Άρεως, ενώ συνελήφθη Τούρκος ναυτικός για κατασκοπεία γιατί έβγαζε φωτογραφίες του Ναυστάθμου.
Αν φωτογραφίσεις λοιπόν το κτίριο της ΣΕΘΑ στο Πεδίον Άρεως μπορεί να κατηγορηθείς για κατασκοπεία, αλλά από την άλλη, η δημοσίευση σε λογαριασμό στο Facebook του προγράμματος της Σχολής Ευελπίδων δεν ενοχλεί και κανείς δεν λέει τίποτε; Τι σόι λογική είναι αυτή; Δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Αν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τότε όλα τα σχολεία και σχολές εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να δημοσιεύουν τα μαθήματα που κάνουν; Ισχύει αυτό και για τη ΣΕΘΑ, τη ΣΔΙΕΠ, την ΑΔΙΣΠΟ κ.λπ., κι αν όχι, γιατί ισχύει κάτι τέτοιο για τη ΣΣΕ; Κάποιος πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτού και να υπάρξει σαφής άδεια ή απαγόρευση. Τόσο απλό.
Πάμε όμως και στο δεύτερο θέμα, αυτό της κοινοποίησης στις ίδιες σελίδες του ονόματος του φερόμενου ως νέου διοικητή της Σχολής, ενός καθ’ όλα αξιόλογου ανώτατου αξιωματικού τον οποίον οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλά κατά τη διάρκεια της θητείας του στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του Κλάδου.
Να εικάσουμε ότι το ΓΕΣ έχει παράσχει σχετική άδεια; Δύσκολο μοιάζει να έχει επιτρέψει στον εαυτό του τέτοια γκάφα, αφήνοντας στον οποιονδήποτε τρίτο την ανακοίνωση μιας δικής του απόφασης, κάνοντας εξαίρεση στην πάγια πρακτική όπως εξακολούθησε τις τελευταίες ημέρες, να εκδίδει ανακοινώσεις για αποστρατείες, παραμονές, μετακινήσεις, τοποθετήσεις κ.λπ.
Άρα κατά πάσα βεβαιότητα πρόκειται κι εδώ για… ιδιωτική πρωτοβουλία, για την οποία θα πρέπει να αναζητηθούν τα κίνητρα και στη συνέχεια αυτά θα πρέπει να κριθούν από την ηγεσία του ΓΕΣ, εάν συμφωνήσουμε ότι είναι τουλάχιστον προβληματικό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Είναι στόχος το να περάσει προς κάθε ενδιαφερόμενο το μήνυμα ότι στην Ευελπίδων, κάποιοι έχουν τρομερές προσβάσεις στα ηγετικά κλιμάκια του ΓΕΣ, άρα «λύνουν και δένουν», βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από το «σύστημα», κάτι που θα πρέπει να το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν σχέση με τη ΣΣΕ; Απορίες διατυπώνουμε. «Προβλέπεται», όπως θα λεγόταν στη στρατιωτική αργκό, για την ιδιότητα των υπευθύνων, να βγάζουν παρόμοιες ειδήσεις; Δημοσιογράφοι είναι;
Για να μην το θέσουμε το θέμα και σε επίπεδο… αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς ο βιοπορισμός μέσα από ένα «σύστημα» δίνει την ευκαιρία σε προσβάσεις που (θεωρητικά) δεν έχει ένας δημοσιογράφος. Το να αξιοποιούνται έτσι, δημοσιογραφικά είναι αν μη τι άλλο αντιδεοντολογικό και στο παρελθόν είχαν σημειωθεί επεισόδια με αφορμή «προνομιακές προσβάσεις». Πιθανώς δε να αποτελεί και πειθαρχικό αδίκημα.
Παρεμπιπτόντως, αν ένας συνταγματάρχης ή ταξίαρχος έβγαζε αυτήν την είδηση στον λογαριασμό του στο FB, πριν ανακοινωθεί επισήμως και πριν δημοσιευτεί πουθενά αλλού, τι ακριβώς θα έκανε το ΓΕΣ; Διότι υποπτευόμαστε ότι η αντίδραση θα ήταν σκληρότατη και δικαίως.
Στην προκειμένη περίπτωση ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση αν γίνεται επίδειξη ισχύος, κάτι σαν «σκιώδης εξουσία» στη ΣΣΕ η οποία τα πανθ’ ορά; Εκτός αν πρόκειται για την παλιά κλασική μέθοδο των δημοσίων σχέσεων εν όψει συνεργασίας, χωρίς να αποκλείει και τις άλλες δυνητικές ερμηνείες. Αν σκοπεύουν να συνεχίσουν στο ΓΕΣ την ίδια τακτική της σιωπής, ας βρουν καλύτερα τον υπεύθυνο μαζί με τον τρόπο να τον διορίσουν κατευθείαν ισόβιο διοικητή της ΣΣΕ να τελειώνουμε.
Σε περίπτωση που είχε υπάρξει στο παρελθόν παρόμοιας λογικής δημοσίευμα, ο συνήθης σχολιασμός στους «κύκλους» των δημοσιογράφων, αλλά και των αμέσως εμπλεκομένων, δηλαδή των στρατιωτικών, θα ήταν πως ακόμα και μια κολακευτική αναφορά, υπό τέτοιες συνθήκες, στόχο θα είχε να «κάψει» τον υποψήφιο.
Ισχύει ή όχι; Βέβαια, αν ισχύει οτιδήποτε από τα παραπάνω, τότε πιθανότατα τέτοια σκέψη δεν πέρασε καν από το μυαλό των υπευθύνων. Άλλωστε, η εμπειρία δείχνει ότι είναι παγερά αδιάφορο ποιος θα τοποθετηθεί στη θέση, αφού περαστικός θα είναι και σε δυο-τρία χρόνια θα αποχωρήσει. Άλλοι παραμένουν και οδηγήθηκαν στο να θεωρούν εαυτούς «ενσάρκωση» της Σχολής.
Τον λόγο έχει ο Α/ΓΕΣ. Φανταζόμαστε πως γνωρίζει καλά από την εμπειρία του ότι χωρίς να σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις. Καθώς επίσης και ότι αν θέλεις κάτι να αλλάξεις, το κάνεις από την πρώτη μέρα. Καλές οι δημόσιες σχέσεις και η αποφυγή «κακοτοπιών» για την ανώτατη ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, αρκεί να έχουν όρια, τα οποία καθορίζει η αυτοεκτίμηση ενός εκάστου, πρωτίστως.
http://www.defence-point.gr/news/?p=172526

Τα συμπεράσματα δικά σας.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου