Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Συρία: Γιατί οι ΗΠΑ βομβάρδισαν την αεροπορική βάση Σαϋράτ

Επί δύο ώρες οι αμερικανικοί “Tomahawk” σφυροκοπούσαν την βάση Σαϋράτ. 
Γιατί όμως επελέγη η συγκεκριμένη βάση ως στόχος; 
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασσαντ έχει αρνηθεί σθεναρώς την χρήση χημικών όπλων. Όμως στην βάση αυτή οι Ρώσοι είχαν αναπτύξει στις αρχές Νοεμβρίου του 2015 βαρειά εξοπλισμένα ελικόπτερα Mil Mi-24 και Mi-35, γνωστά σε εχθρούς και φίλους -αναλόγως από ποιά θέση τα βλέπουν- ως “ιπτάμενα τανκς”, κάτι που λέει πολλά για την επιχειρησιακή σημασία του εν λόγω αεροδρομίου.

Η ανάπτυξη ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων στην βάση αναβάθμισε τον επιχειρησιακό της ρόλο

Η αεροπορική βάση Shayrat βρίσκεται περίπου 25 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης Χομς, θέατρο σκληρών μαχών στον εξαετή εμφύλιο πόλεμο που έχει ρημάξει την χώρα. Στα 10 τετρ. χλμ της έκτασής της, διαθέτει δύο διαδρόμους μήκους 3.000 μέτρων, ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών (HAS) και δεκάδες κτιριακές εγκαταστάσεις, σιλό και αποθήκες ενώ την χρησιμοποιούσαν μαχητικά-βομβαρδιστικά Su-22M-4 και MiG-23 της Συριακής Αεροπορίας για αποστολές κατά επιγείων στόχων. 

Οπλισμένο συριακό Su-22M-4 "Fitter" μπροστά από ένα καταφύγιο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Shayrat.

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που περιήλθαν στην κατοχή της Stratfor τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, τα έργα αναβάθμισης της βάσης που εντοπίσθηκαν καταδείκνυαν ότι η Σαϋράτ αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο για το συριακό καθεστώς, όσο και για τους Ρώσους συμμάχους τους στον αγώνα κατά των μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία Χομς. Τότε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αρνηθεί ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων εκεί. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την καλά πληροφορημένη αμυντική επιθεώρηση Jane's, νέες δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν στα τέλη Μαρτίου του 2016, αποκάλυψαν αρκετά επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 Alligator και αργότερα Mi-28N Night Hunter. Επίσης, μαχητές της Χεσμπολάχ αλλά και υποστηριζόμενοι από την κυβέρνηση της Τεχεράνης Ιρακινοί πολιτοφύλακες που μάχονται στο πλευρό του δοκιμαζόμενου Συριακού Στρατού, πιστεύεται ότι είχαν χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Σαϋράτ ως ορμητήριο για επιχειρήσεις.
με στοιχεία από το onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου