Κυριακή 16 Απριλίου 2017

“Η Τουρκία διολισθαίνει στη δικτατορία” γράφει ο Economist και ο Ερντογάν το επιβεβαιώνει

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 μπορεί να παραταθεί περαιτέρω και μετά την ημερομηνία λήξης ισχύος του μέτρου αυτό τον μήνα, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρακάμπτει το κοινοβούλιο για τη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίζει ή να αναστέλλει δικαιώματα και ελευθερίες, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
«Αν εκπνεύσει η χρονική περίοδος του μέτρου, θα δώσουμε παράταση. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο αναφορικά με αυτό», τόνισε ο Ερντογάν στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TGRT. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε στις 19 Ιανουαρίου για τρεις επιπλέον μήνες με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι αναγκαίο για να συνεχίσει τις διώξεις των υποστηρικτών του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες. Η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου επέφερε «σημαντικούς» περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας, μια ομάδα νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Μετά την την απόπειρα πραξικοπήματος, οι τουρκικές αρχές έχουν αποπέμψει ή θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 113.000 ανθρώπους από την αστυνομία, το δικαστικό σύστημα, τον στρατό και άλλες δημόσιες υπηρεσίες , ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 130 μέσα ενημέρωσης.

Όλα αυτά την ώρα που ο Economist κυκλοφορεί με τίτλο “Η διολίσθηση της Τουρκίας προς τη δικτατορία», με φωτογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το βρετανικό περιοδικό αρχικά αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπό την εξουσία του Ερντογάν η Τουρκία έχει οπισθοχωρήσει και ότι αυτή την Κυριακή η χώρα μπορεί να αποκαταστήσει την πορεία της. Όπως σημειώνεται, το “ναι” θα δημιουργούσε έναν «Σουλτάνο του 21ου αιώνα με ελάχιστους περιορισμούς από το κοινοβούλιο» και «θα καταδίκαζε την Τουρκία σε μία εκλελεγμένη δικτατορία του Προέδρου Ερντογάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου