Τρίτη 2 Μαΐου 2017

H ευρωπαϊκή ενοποίηση και η επιστροφή των εθνικισμών το παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου

H ευρωπαϊκή ενοποίηση και η επιστροφή των εθνικισμών

το παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου
Στην πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του ιστορικού Χρήστου Χατζηιωσήφ με τίτλο «Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η Γερμανία και η επιστροφή των εθνικισμών», των εκδόσεων «Βιβλιόραμα» διαβάζουμε:
Το ευρωπαϊκό «παράδοξο»
Η επιστροφή του εθνικισμού, από πρώτη άποψη, φαίνεται να έρχεται σε αντίφαση με τη διαδικασία ενοποίησης της Ευρώπης, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι πρόδρομες μορφές της (ΕΚΑΧ, ΕΟΚ, ΕΚ) είχαν στόχο να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο συναινετικής επίλυσης των οικονομικών ανταγωνισμών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά εθνικά κράτη και πιστώνονται, ακόμα, στον καθημερινό πολιτικό λόγο, την απομάκρυνση του φάσματος του πολέμου. Αυτό το «παράδοξο» φαίνεται ανεξήγητο, εάν αποδεχθούμε την κυρίαρχη στη βιβλιογραφία άποψη, η οποία αποκαλεί εθνικισμό είτε την ιδεολογία που υποστηρίζει την αρχή ότι τα πολιτικά σύνορα του κράτους πρέπει να συμπίπτουν με τα όρια του έθνους είτε, με την προσθήκη ενός εθνικού επιθετικού προσδιορισμού, το πολιτικό κίνημα που προσπαθεί να υλοποιήσει αυτή την αρχή σε κάποια γωνιά της Γης. Η προσέγγιση αυτή εφαρμόστηκε στη μελέτη της διαδικασίας συγκρότησης των εθνικών κρατών στην Ευρώπη κατά τον μακρό 19ο αιώνα, στις άλλες ηπείρους κατά τη μετααποικιακή περίοδο και γνώρισε τις τελευταίες μέρες της δόξας της στη συγκυρία των ένοπλων συρράξεων που συνόδευσαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Η ιστοριογραφία αυτή εστιάζει την προσοχή της στις συγκρούσεις με τους εθνικά Άλλους, και όχι στις εσωτερικές χρήσεις του εθνικισμού. Δεν ασχολείται, δηλαδή, με την περιχαράκωση απέναντι στους αλλοεθνείς και την αντιπαλότητα με αυτούς όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο που χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες ομάδες της κοινωνίας, για να προωθήσουν τις ιδιαίτερες τους αντιλήψεις και συμφέροντα σε βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων «ομοεθνών». Τα φαινόμενα αυτά εκχωρούνται κατά κανόνα από τους ιστορικούς στην αρμοδιότητα των πολιτικών επιστημόνων, των κοινωνιολόγων ή των κοινωνικών ανθρωπολόγων. Ένας ιστορικός του διαμετρήματος του Έρικ Χομπσμπάουμ κρατά από τις εσωτερικές λειτουργίες του εθνικισμού μόνο τη συμβολή του στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στο εσωτερικό του έθνους-κράτους. Και όμως, οι χρήσεις του εθνικισμού εντός του ίδιου του έθνους είναι συχνότερες και περισσότερες από τις συγκρούσεις των εθνικισμών. Με κάποια ίσως υπερβολή, οι τελευταίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν στιγμιαίες, ενώ οι πρώτες είναι διαρκείς. Στην Ελλάδα, οι εσωτερικές χρήσεις της «εθνικοφροσύνης» αρκούν για να μας το υπενθυμίσουν.
το παράδειγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου
Στην Ελλάδα, οι εσωτερικές χρήσεις της «εθνικοφροσύνης» αρκούν για να μας το υπενθυμίσουν επισημαίνει ο ιστορικός.

Και εμείς ως ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ και ως ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ  έχουμε γράψει εξαντλητικά για αυτό το θέμα.



Και στα γήπεδα κυνηγά ο Στρατός τους μαθητές. ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ http://diktiospartakos.blogspot.gr



Το Πάσχα και ο Στρατός: Τσάμπα φαγητό, τσάμπα δημόσιες σχέσεις των πολιτικών και θύμα οι φαντάροι δούλοι! http://diktiospartakos.blogspot.gr

ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΜΟΣ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΜΕ, MILITAIRE.GR http://diktiospartakos.blogspot.gr

Ο Παραλογισμός στο Αιγαίο: διαφορετικά εναέρια από θαλάσσια σύνορα! Ο κίνδυνος πολέμου από τις αδίστακτες κυβερνήσεις σε Ελλάδα-Τουρκία http://diktiospartakos.blogspot.gr

Από την ανάλυση που επιχειρούμε αναδεικνύεται η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήδη της 25ης Ιανουαρίου 2015, να στρατιωτικοποιήσουν την κοινωνία και να θέσουν εκτός "έθνους" όποιον τους αντιστέκεται.
Να ταυτίσουν Στρατό και Εκκλησία με έναν τρόπο που ξυπνά μνήμες της Δικτατορίας του 1967 ή φέρνει στο νου εικόνες από το Ιράν.
Η προπαγάνδα και η προβολή του πατερναλιστικού ρόλου του Στρατού έχει ως επόμενο βήμα τόσο τη μετατροπή της χώρας σε Ισραήλ των Βαλκανίων, όσο και στην επιβολή όλων των δογμάτων Πολέμου/Καταστολής που εμπεριέχουν την χρήση των στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον του εσωτερικού εχθρού, του κόσμου της εργασίας.

Το παράδειγμα του Πάνου Καμμένου: με προσωπική εκπομπή και σαιτ που προβάλλουν τον επιθετικό εθνικισμό!  

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα για την εργαλειοποίηση του εθνικισμού για λόγους εσωτερικής πολιτικής -πολιτικής επιβίωσης, καλλιέργειας του  μιλιταρισμού και κλίματος εθνικής ενότητας, αποπροσανατολισμού από τα απεχθή Μνημόνια που υπογράφει με το ένα μετά το άλλο- από τον υπουργό Άμυνας και ηγέτη του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος των ΑΝΕΛ και την συνεργασία του με τον ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσα, εκπρόσωπο του Α.Τσίπρα στο Πεντάγωνο.
Oι εμπρηστικές δηλώσεις βρίσκουν την συνέχεια στην προσωπική εκπομπή του Πάνου Καμμένου στην ΕΡΤ, για να στρώσουν την προβολής των όποιων τοποθετήσεων του ηγέτη των ΑΝΕΛ το χαλί τα μιλιταριστικά σαιτ
Ας δώσουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Μετά το δημοψήφισμα Ερντογάν στην Τουρκία, - το αποτέλεσμα του οποίου, συνέπεια της βίας, νοθείας και τρομοκρατίας του καθεστώτος, αναγνώρισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ- και τις εμπρηστικές δηλώσεις για το Αγαθονήσι υψηλόβαθμων Τούρκων πολιτειακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε ΚΥΣΕΑ, στο οποίο αποφασίστηκε να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι.
Όμως, πιστός στο προφίλ "του Έλληνα που δεν μασάει τα λόγια του", που συστηματικά φιλοτεχνεί του επικοινωνιακό επιτελείο του Πάνου Καμμένου, ενεργοποιήθηκε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Αποφασιστικός κρίκος η προσωπική εκπομπή του ηγέτη των ΑΝΕΛ "Αρετή και Τόλμη" της 30/4/2017 .
Σε αυτή την εκπομπή παρουσιάζεται ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος και ο ΑΓΕΣ Στεφανής να επιθεωρούν την στρατιωτική φρουρά του νησιού.
Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εγγυώνται την "ελληνικότητα" του νησιού, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον Τούρκο ανταγωνιστή, σε αυτή την συνεχώς κλιμακούμενη αντιπαράθεση των δύο αστικών τάξεων για τον έλεγχο Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου!
Η εκπομπή του Πάνου Καμμένου προβάλλεται την Κυριακή 30/4.
Είναι η ώρα της ενορχηστρωμένης προβολής της "αποφασιστικής στάσης του ηγέτη των ΑΝΕΛ" από τα μιλιταριστικά σαιτ, που την προαναγγέλλουν  όλα μαζί με μια φωνή από το Σαββάτο 29/4.
Οι τίτλοι των αναρτήσεων είναι ενδεικτικοί και αποδεικνύουν ότι οι αποδέκτες της προπαγάνδας των ΑΝΕΛ και του Υπουργείου Άμυνας είναι εντός και εκτός συνόρων.
Διαβάζουμε λοιπόν:



Με Αρετή και Τόλμη: Επεισόδιο με …τηλεθέαση στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
By ArmyNow.Net -April 29, 2017
Με Αρετή και Τόλμη: Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία, δίνει και την δική του απάντηση με ήχο και εικόνα.
Ένα επεισόδιο που σίγουρα θα παίξουν και τα τουρκικά κανάλια θα είναι το αυριανό της εκπομπής “Με αρετή και τόλμη” του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην κρατική τηλεόραση.
Ο λόγος είναι φυσικά η αποστολή στο Αγαθονήσι που έρχεται να προβληθεί μετά την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στην Τουρκία η οποία κινήθηκε σε αυστηρή αλλά και διπλωματική γλώσσα.

Πως απαντά ο Καμμένος στις τουρκικές “κορώνες” για το Αγαθονήσι!


Στην Τουρκία έχουν “λυσσάξει” με το Αγαθονήσι και την παρουσία ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΣ εκεί το Πάσχα. Ο Καμμένος απαντά μέσω της εκπομπής των Ενόπλων Δυνάμεων “Με Αρετή και Τόλμη”, η οποία θα μεταδοθεί αύριο στις 11.30 στην ΕΡΤ 1. Πως απαντά; 
Η εκπομπή ξεκινά με το βίντεο από το Αγαθονήσι και την έπαρση σημαίας, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή.
Ακολουθούν φυσικά τα υπόλοιπα μιλιταριστικά σαιτ όπως το kranosgr.blogspot.gr και τα αντίστοιχα του είδους...

Θα ολοκληρώσουμε αυτή μας την ανάλυση, τονίζοντας την κυβερνητικά οργανωμένη επιχείρηση καλλιέργειας του εθνικισμού και του μιλιταρισμού, θυμίζοντας και πάλι τα λόγια του καθηγητή:
οι χρήσεις του εθνικισμού εντός του ίδιου του έθνους είναι συχνότερες και περισσότερες από τις συγκρούσεις των εθνικισμών. 
Με κάποια ίσως υπερβολή, οι τελευταίες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν στιγμιαίες, ενώ οι πρώτες είναι διαρκείς. 
Στην Ελλάδα, οι εσωτερικές χρήσεις της «εθνικοφροσύνης» αρκούν για να μας το υπενθυμίσουν".

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου