Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Για ποιον θα είναι τα Mark V του US Navy στη Θεσσαλονίκη;

Μία είδηση που αφορά την παραχώρηση ως πλεονάζων στρατιωτικό υλικό (EDA: 
Excess Defense Article) από τα αποθέματα του Ναυτικού των ΗΠΑ πέντε σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mark V στο Μπαχρέιν, η οποία όμως παρουσιάζει ελληνικό ενδιαφέρον, δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πύλη του γνωστού έγκυρου οργανισμού αμυντικών πληροφοριών ΙHS Jane’s.
Σύμφωνα με την είδηση, το Ναυτικό του Μπαχρέιν που ήδη επιχειρεί δύο σκάφη Mark V πρόκειται να παραλάβει πέντε επιπλέον μονάδες του τύπου αργότερα εντός του τρέχοντος έτους σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις που αναρτήθηκαν στις 11 και 12 Απριλίου 2017 στη διαδικτυακή πύλη προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (Federal Business Opportunities).

Στην πρώτη ανακοίνωση αναφέρεται, ότι η Στρατιωτική Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών (MSC: Military Sealift Command) των ΗΠΑ ενδιαφέρεται να μισθώσει φορτηγό πλοίο για τη μεταφορά τεσσάρων σκαφών Mk V και συναφούς εξοπλισμού από τον Ναύσταθμο του Norfolk στη Θεσσαλονίκη και δύο σκαφών Mk V στο Μπαχρέιν.

Στη δεύτερη ανακοίνωση αναφέρεται, ότι η MSC ενδιαφέρεται να μισθώσει φορτηγό πλοίο για τη μεταφορά ενός σκάφους ειδικών επιχειρήσεων Mk VI (σε αμερικανική υπηρεσία έχει αντικαταστήσει το Mk V) από τη ναυτική αεροπορική βάση (NAS: Naval Air Station) North Island στο San Diego στην αμερικανική βάση στη νήσο Guam και τριών σκαφών Mk V και συναφούς εξοπλισμού στο Μπαχρέιν. Επίσης, στις ανακοινώσεις αναφέρεται, ότι τα πέντε σκάφη Mark V που προορίζονται για το Μπαχρέιν θα πρέπει να έχουν παραδοθεί την 1η Αυγούστου 2017.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA: Defense Security Cooperation Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το Μπαχρέιν αιτήθηκε την παραχώρηση δύο σκαφών Mk V το 2014 και επιπλέον τριών το 2016, ενώ δεν καταγράφεται πουθενά ελληνικό αίτημα για την παραχώρηση σκαφών του τύπου.

Υπενθυμίζεται, ότι η παραχώρηση από τα αποθέματα του Ναυτικού των ΗΠΑ σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mark V έχει πολλές φορές αναφερθεί τα τελευταία χρόνια ως διακαής επιδίωξη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) με σκοπό την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων πρωτίστως της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Όμως από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το δημοσίευμα στη βάση δεδομένων πλεονάζοντος αμυντικού υλικού (EDA) της DSCA δεν υφίσταται ελληνικό αίτημα. Κατά συνέπεια, το ερώτημα είναι: Ποιος είναι ο σκοπός και για ποιόν προορίζονται τα τέσσερα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων Mark V που μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου