Σάββατο 15 Απριλίου 2017

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ : ΡΙΨΗ ΗΜΙΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ VIDEO ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΜΒΑ ΜΟΑΒ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση εξαπόλυσης της μεγαλύτερης βόμβας στο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων, σε σύμπλεγμα υπογείων σπηλαίων και σηράγγων που χρησιμοποιούνταν από δυνάμεις ισλαμιστών στα σύνορα Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Η βόμβα MOAB (Massive Ordnance Air Blast) με κωδικοποίηση ως GBU-43/B αποκαλούμενη και ως «η μητέρα όλων των βομβών» (Mother Of All Bombs), με το που βρέθηκε στο δίκτυο των σπηλαίων, απορρόφησε – έδιωξε από τον χώρο το οξυγόνο και προκάλεσε ανάφλεξη στον αέρα…

USAF: Πυρηνική βόμβα Β61-12 από μαχητικό F-16… μετά τη MOAB

Μια αδρανή πυρηνική βόμβα τύπου Β61-12 έριξε αεροσκάφος τύπου F-16 της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF) της 422ης Μοίρας Δοκιμών και Αξιολογήσεων που εδρεύει στην αεροπορική βάση Nellis, στο ομώνυμο πεδίο δοκιμών και εκπαίδευσης, στην έρημο της Νεβάδα.

Η εν λόγω βόμβα είναι η πρώτη αναβαθμισμένη B-61, που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τέσσερις εκδόσεις της (B61 -3, -4, -7 και -10) στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος επέκτασης του επιχειρησιακού της βίου και μαζί με την B83 θα είναι οι μοναδικοί τύποι πυρηνικών βομβών που κατευθύνονται στον στόχο με τη δύναμη της βαρύτητας που θα υπάρχουν σε αυτό.

Η δοκιμή αφορούσε τον έλεγχο λειτουργίας της «στρατηγικής τριάδας», δηλαδή της ικανότητας αξιοποίησης ατομικών όπλων από χερσαία, ναυτικά και αεροπορικά μέσα και στόχευε αφενός στον έλεγχο της ικανότητας του συγκεκριμένου μαχητικού να αξιοποιήσει επιχειρησιακά το όπλο και αφετέρου στον έλεγχο των μη πυρηνικών μερών της βόμβας.


Μεταξύ αυτών, το σύστημα ελέγχου πυρός, το σύστημα όπλισης, το ραντάρ μέτρησης ύψους, οι πυραυλοκινητήρες και ο υπολογιστής ελέγχου του συστήματος. Η νέα βόμβα έχει πιστοποιηθεί για χρήση από τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου B-2A και B-21, τα μαχητικά F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 και PA-200 Tornado.

Η νέα βόμβα φέρεται να βελτιώνει θεαματικά την ακρίβεια ρίψης στον στόχο ώστε θεωρείται πως θα έχει τα ίδια αποτελέσματα εναντίον θωρακισμένων στόχων με αυτά των ισχυρότερων όπλων που αντικαθιστά.

Όσον αφορά τη χρονική συγκυρία ανακοίνωσης της δοκιμής, καθώς έγινε τον προηγούμενο μήνα, δεν αποκλείεται να έχει και επικοινωνιακό στόχο, παρόμοιο με αυτό της χρήσης της MOAB στο Αφγανιστάν…
ΠΗΓΗ defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου