Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Νεκρός Αμερικανός στρατιώτης στη Σομαλία για πρώτη φορά από το 1993

Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη στη Σομαλία, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά μετά το 1993, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός στρατιώτης έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον ανταρτών της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ σε υποστήριξη του σομαλικού στρατού.
«Την 4η Μαΐου, ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης εναντίον της αλ Σεμπάμπ» στο Μπάρι, στη Σομαλία, «περίπου 60 χλμ. δυτικά του Μογκαντίσου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική διοίκηση Αφρικής (USAFRICOM), χωρίς να υπεισέλθει σε άλλες λεπτομέρειες.
Ο στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά ενός «ελαφρού όπλου καθώς συμμετείχε σε μια αποστολή παροχής συμβουλών και βοήθειας (...) σε μέλη του σομαλικού εθνικού στρατού», διευκρίνισε εκπρόσωπος της USAFRICOM.

Άλλοι δύο στρατιώτες «τραυματίστηκαν στο συμβάν» και τους «παρασχέθηκαν οι απαραίτητες ιατρικές φροντίδες», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Μακ, επρόκειτο για τον πρώτο Αμερικανό στρατιώτη μετά τη μάχη του Μογκαντίσου την 3η Οκτωβρίου 1993, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο αμερικανικά ελικόπτερα Μπλακ Χοκ καταρρίφθηκαν και 18 Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπήρξε άλλη περίπτωση κατά την οποία ένας αμερικανός στρατιώτης να σκοτώθηκε στη μάχη στη Σομαλία (...) μετά το 1993», πρόσθεσε.

Η επιχείρηση του 1993, η οποία είχε στόχο να αιχμαλωτιστούν πρωτοπαλίκαρα του πολέμαρχου Μοχάμεντ Φαράχ Αϊντίντ, είναι το θέμα της ταινίας Black Hawk Down του Βρετανού σκηνοθέτη Ρίντλεϊ Σκοτ.

Σηματοδότησε την αποτυχία της αμερικανικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής επέμβασης στη Σομαλία υπό τη σημαία του ΟΗΕ και σημάδεψε βαθιά τις ΗΠΑ.

Πάντως αμερικανικές ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια ξανά στη Σομαλία, όπου εκπαιδεύουν σομαλούς στρατιώτες για τον αγώνα εναντίον της οργάνωσης Σεμπάμπ.

Η ισλαμιστική οργάνωση επιδιώκει την πτώση της σομαλικής κυβέρνησης, που υποστηρίζουν η διεθνής κοινότητα και οι 22.000 άνδρες της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM), που αναπτύχθηκε το 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου