Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Τίλερσον : Οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είχαν "ξεφύγει''

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές χθες στο προσωπικό του υπουργείου για το πρόγραμμα της κυβέρνησης γνωστό ως "America First" (Πρώτα η Αμερική), και τί σημαίνει για την εξωτερική πολιτική, αλλά δεν μίλησε για τις προτάσεις μείωσης του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Τραμπ το οποίο ανησυχεί πολλούς διπλωμάτες.
Είναι η πρώτη φορά που ο Τίλερσον απευθύνεται σε όλο το προσωπικό του υπουργείου από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 2 Φεβρουαρίου, όταν μίλησε σε εκατοντάδες υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου, και αποτελεί τη λεπτομερέστερη εξήγηση της προσέγγισης της κυβέρνησης Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Τίλερσον είπε ότι οι προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής είχαν "ξεφύγει λίγο εκτός ισορροπίας" τις προηγούμενες δεκαετίες,όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάστηκαν υπερβολικά στην προώθηση οικονομικής δράσης και εμπορίου με αναδυόμενες οικονομίες.
"Αυτές αποτελούν πραγματικά σημαντικές σχέσεις για μας, και ιδιαίτερα σημαντικές συμμαχίες, αλλά χρειάζεται να τις εξισορροπήσουμε πάλι", είπε, μιλώντας χωρίς τη βοήθεια σημειώσεων και περιφερόμενος πάνω στη σκηνή στο αμφιθέατρο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ήταν γεμάτο.

Ο Τίλερσον δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση θα πάψει να δίνει έμφαση σε προβληματισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ορισμένες από τις συναλλαγές της με άλλα κράτη, τονίζοντας ότι ενώ οι αμερικανικές αξίες παραμένουν σταθερές, η πολιτικές της χώρας μπορούν να προσαρμοστούν. "Εάν θέσουμε υπερβολικά τον όρο ότι οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν την αξία αυτή που έχουμε στην μακραίωνη ιστορία μας, θα δημιουργήσει πραγματικά εμπόδια στην ικανότητά μας να προωθήσουμε τα εθνικά συμφέροντά μας στην ασφάλεια και την οικονομία", είπε.

Ο Τίλερσον έδωσε μια περίληψη των αμερικανικών προτεραιοτήτων παγκόσμια, περιλαμβάνοντας την Ανατολική Ασία, τη Ρωσία, την Αφρική και το Δυτικό Ημισφαίριο, παραλείποντας την Ευρώπη.

Στην σχεδόν 40λεπτη αναφορά του, ωστόσο, ο Τίλερσον δεν αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση για περικοπή του 28% του προϋπολογισμού στους τομείς αμερικανικής διπλωματίας και εξωτερικής βοήθειας, το οποίο θα μειώσει τη χρηματοδότηση για τα Ηνωμένα Έθνη, την κλιματική αλλαγή και προγράμματα πολιτιστικών αλλαγών. Η πρόταση έχει ανησυχήσει πολλούς αμερικανούς διπλωμάτες και το προσωπικό της Αμερικανικής Υπηρεσίας για Διεθνή Ανάπτυξη (AID), που υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επίσης δεν έχει ονομάσει υποψήφιους για έναν τεράστιο αριθμό θέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χρειάζονται επικύρωση από τη Γερουσία, και πολλές από αυτές καταλαμβάνονται από διπλωμάτες καριέρας υπηρεσιακά. Μεταξύ άλλων, ο Τίλερσον είπε η κυβέρνηση "δεν έχει προκατειλημμένες απόψεις για το αποτέλεσμα" . Στην ομιλία του, προέτρεψε το προσωπικό να συμπληρώσει ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο για να βοηθήσουν στην προσπάθεια να εντοπιστούν "βελτιώσεις αποδοτικότητας".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου