Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Περσικό Τόξο… από Τεχεράνη ως Βυρηττό και πολιτοφυλακές!

Οι Σιιτικές πολιτοφυλακές σταθεροποιούν την επιρροή του Ιράν στην περιοχή.Το Ιράν σχεδιάζει να εξασφαλίσει εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία, ώστε να «αμυνθεί» απέναντι στους άλλους γεωπολιτικούς του, αντιπάλους, μετά την κατάρρευση του ISIS.
Του Martin Chulov (από το Ba’aj)
ΠΗΓΗ: The GUARDIAN
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Τρύφωνας Σεραφειμίδης

Η πόλη Ba’aj είναι έρημη και διαλυμένη. Οι δρόμοι αδιαπέραστοι, από κουφάρια οχημάτων ως οδοφράγματα, καταστήματα κλειδαμπαρωμένα ή λεηλατημένα και οι σιδερένιες πόρτες των οικιών, χάσκουν ως «παραιτημένοι φύλακες» στα μισογκρεμισμένα σπίτια, που ‘αναστενάζουν’ κάτω από τον καυτό αέρα.

Μέσα από τα συντρίμμια, όμως, αχνοφένονται σημάδια των νέων «κατακτητών» – των δυνάμεων εκείνων, που μόλις πριν μία εβδομάδα, κυνήγησαν το Ισλαμικό Κράτος, τον προηγούμενο «ένοικο» της πόλης, σε ένα από τα πιο νευραλγικές περιοχές του βορείου Ιράκ.
Συνθήματα με γκράφιτι παντού με τα χρώματα του πολέμου, φανερώνουν ότι οι νέοι κατακτητές δεν έχασαν πολύ χρόνο για να διεκδικήσουν και να πετύχουν τον στόχο τους, σε ένα άσημο τόπο, που ελάχιστες λέξεις κατέχει στην σύγχρονη ιστορία του Ιράκ, ωστόσο από αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει το κέντρο της ευρύτερης περιοχής.
Πλέον, το Ba’aj είναι ο θεμέλιος λίθος, ο κεντρικός τόπος όπου από εδώ, το Ιράν, σχεδιάζει την εξασφάλιση γεωπολιτικών διαδρόμων, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά να συνεχίζονται μέχρι την Συρία, και από εκεί στο Λίβανο (και τη Χεζμπολάχ), ενισχύοντας την επιρροή του, στα εδάφη που έχουν καταλάβει οι «πληρεξούσιοί» του.
«Από τη Μοσούλη, μέχρι Ba’aj, σ’ ευχαριστώ Σουλειμάνι», διαβάζουμε σε ένα σύνθημα στον τοίχο, στην κεντρική πλατεία του Ba’aj, ως φόρος τιμής στον Ιρανό στρατηγό, ο οποίος οδήγησε τις μονάδες του Μετώπου Λαϊκής Κινητοποίησης, να σαρώσουν και να απελευθερώσουν από τον ISIS, το Ba’aj, καθ’ οδόν προς τα σύνορα με τη Συρία. Διάφορες σημαίες σιιτικών πολιτοφυλακών, είναι διάσπαρτες σαν παπαρούνες, σε όλα τα σημεία της πόλης.
Σ’ ένα δρόμο της πόλης, ο Abu Mahdi al-Muhandis, ο γενικός αρχηγός του Μετώπου Λαϊκής Κινητοποίησης, μοίραζε, απλόχερα, συγχαρητήρια στους στρατιώτες του, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες, βγαίνοντας νικητές από την μάχη, χάραζαν, παράλληλα, μια νέα περιοχή επιρροής, από τη Μοσούλη έως τα συριακά σύνορα.
«Αυτό ήταν το τελευταίο οχυρό, στη ευρύτερη περιοχή, για τον ISIS», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο Muhandis, σε μια σπάνια δήλωση στα ΜΜΕ, εν μέσω μιας συνάντησης με τους άντρες από διάφορες φυλές, που διοικούσε. «Ήταν το σημείο διέλευσης για τους τρομοκράτες μέσω Τουρκίας, από το 2013 έως το 2014. Χρησιμοποιούσαν το Ba’aj και το Tel Afar, για να εισχωρήσουν στην περιοχή, ήταν ένα στρατηγικό σημείο για τους αρχηγούς τους».
Κατά μήκος της εθνικής οδού με κατεύθυνση, από το Qayyara, μέχρι τα νότια προάστια της Μοσούλης, εκσκαφείς, μπουλντόζες και άλλα μηχανήματα επισκευής δρόμων, είναι παραταγμένα σε σειρά. Πολλά από τα παραπάνω οχήματα, θα ενταχθούν στις μάχιμες μονάδες, όπου υπερισχύουν οι σιίτες, στις επερχόμενες συγκρούσεις, κατά του ISIS, που υποχωρεί προς την Συρία.
Τα υπόλοιπα, θα χρησιμοποιηθούν στις επισκευές και στις εργασίες, σε ένα τεράστιο δίκτυο δρόμων, το οποίο, όταν επισκευαστεί ή θα επεκταθεί και έτσι θα αποτελέσει μια ζωτικής σημασίας, διαδρομή προς τα σύνορα, αλλά και πέρα από αυτά, με το Ba’aj να μετουσιώνεται σε διαμετακομιστικό και μεταφορικό κέντρο, υπογραμμίζοντας έτσι το ρόλο του, ως σημείο αναφοράς. «Δεν εγκαταλείπουμε το Ba’aj», δηλώνει ένα ανώτερο μέλος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής. «Εδώ θα είναι η κύρια βάσης μας».
Από το απόγευμα, ρυμουλκούμενα φορτηγά, φορτωμένα με προκάτ στοιχεία, όδευαν προς το κυβερνητικό κτήριο, στο κέντρο της πόλης, όπου θα χτιστεί νέος τοίχος ασφαλείας. Όχι μακριά από εκεί, το Κίνημα Nujaba, μια ιρακινή πολιτοφυλακή, που έδρασε στη Συρία, πολεμώντας στο πλευρό των κυβερνητικών στρατευμάτων του Bashar Al-Assad, δημιούργησε τη νέα του βάση. Ομοίως, και κάθε άλλη πολιτοφυλακή, που πολέμησε το ISIS, στα εδάφη του Ιράκ.
Η μεταμόρφωση του Ba’aj, από ένα σημαντικό σημείο στρατηγικής σημασίας για τις ηγετικές ομάδες του ISIS, σε ένα κεντρικό τόπο, όπου το Ιράν έχει επιλέξει για βάση για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή, υπέρ του, ως περιφερειακής δυναμικής. Ωστόσο, παρά τον ταχύ ρυθμό του μετασχηματισμού της πόλης, πολλά κτήρια και σπίτια πρέπει να εκκαθαριστούν, από τα παγιδευμένα εκρηκτικά, πυρομαχικά και τις νάρκες. «Είναι σημαντικός τόπος», μας λέει ένα μέλος της πολιτοφυλακής. « Από εδώ θα ξεκινήσουμε πολλά».
Στις αρχές Μάη, οι ηγέτες των Λαϊκών Πολιτοφυλακών, ανέφεραν στους αξιωματικούς τους, ότι σχεδιάζεται ένας «διάδρομος», που θα ένωνε, με μια γραμμή εφοδιασμού, το Ιράν με τον Λίβανο, μέσω Ιράκ και Συρίας. Η περιοχή του δρόμου, είχε επιλεχθεί να είναι νότια του όρους Sinjar, 25 μίλια βόρεια του Ba’aj. Η πόλη θα έπαιζε το ρόλο τους πρώτου κεντρικού κόμβου και από εκεί ο δρόμος, επρόκειτο να περάσει στο έδαφος της Συρία, μέσω της πόλης Deir Azzour και της πόλης Mayedin, οι οποίες, όμως, παραμένουν υπό τον έλεγχο του Isis.
Μέχρι σήμερα, δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Ιράν, υπό την αρχηγεία του Suleimani, έχουν συγκεντρωθεί και από τις δύο μεριές των συνόρων, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Βαγδάτης-Δαμασκού, έχοντας ήδη διεξάγει τρεις μάχες με τις, υποστηριζόμενες από της ΗΠΑ, συριακές ανταρτικές ομάδες που δρουν εναντίον της κυβέρνησης, στην πόλη Tanf.
Ο νέος αυτοκινητόδρομος αποτελεί το επίκεντρο των προσπαθειών για τη εξασφάλιση μιας βιώσιμης διαδρομής, ωστόσο ανώτερα μέλη των Πολιτοφυλακών, αναφέρουν ότι έχουν μελετηθεί και άλλες πιθανές διαδρομές, καθώς το υπό κατάρρευση ISIS, αλλάζει γρήγορα το πεδίο της μάχης στην περιοχή των συνόρων. «Ένας διάδρομος μέσω Deir ez-Zor, το Mayedin και την Palmyra, όπου θα συνεχίζει προς την Δαμασκό, είναι προς το παρόν, η προτιμότερη διαδρομή», ανέφεραν.
Οι κινήσεις των δυνάμεων γύρω από την περιοχή των συνόρων είχε την μορφή ενός δυνατού παιχνιδιού σκάκι, μεταξύ πολλών παικτών, όπου οι ιρανικές πολιτοφυλακές οδήγησαν τον συριακό στρατό από δυσμάς, αλλά και τις ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, εξ ανατολάς, από την ιρακινή ενδοχώρα.
Νωρίτερα, αυτή την εβδομάδα, οι δύο δυνάμεις ενώθηκαν σε ένα σημείο της ερήμου, μεταξύ των πόλεων Tanf και Deir er-Zour. Το παραπάνω γεγονός, αποτελεί σημείο καμπής, όχι μόνο του Συριακού εμφύλιου, αλλά και της μάχης εναντίον του Ισλαμικού κράτους. Παράλληλα, οριοθετεί μια εν μέρει εκπλήρωση των γεωπολιτικών σχεδίων του Ιράν, για την εξασφάλιση ενός περσικού τόξου επιρροής στην περιοχή.
Αυτό είχε ως επακόλουθο να ανατρέψει, εν μέρει, τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμαχικών τους πολιτοφυλακών, να μετακινηθούν βορείως του Mayedin, για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος, στην περιοχή της τελικής, όπως φαίνεται, υποχώρησή του, δυτικά του Dier Azzour. Με τις υπό διαμόρφωση, σφαίρες επιρροής, σε όλο το μέτωπο, ο Muhandis είναι ανήσυχος για την συνέχεια, ωστόσο απρόθυμος να αποκαλύψει αν και πότε, οι Λαϊκές Πολιτοφυλακές θα εισέλθουν στο συριακό έδαφος.
«Το ISIS είναι συγκεντρωμένο στην κοιλάδα του Ευφράτη, στην Συρία και το Ιράκ», δήλωσε. «Προσπαθούν να σταθεροποιηθούν εκεί. Εμείς, σχεδιάζουμε μια στρατιωτική επιχείρηση σε εκείνες τις περιοχές. Θεωρώ, ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου ενός χρόνου, ή και παραπάνω, προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας».
«Όταν η Aλ-Κάιντα, ηττήθηκε, επέστρεψε ως ISIS. Αν δεν είμαστε σε θέση να καταστρέψουμε καθετί που παραπέμπει στον ISIS, όλη αυτή η περιοχή θα είναι και πάλι υπό κατοχή ενός “άλλου” ISIS, με αλλαγμένο όνομα».
Οι περιοχές νοτίως του Ba’aj, η έρημος μαζί με τις βιαστικά εγκαταλελειμμένες πόλεις και χωριά. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι το ISIS δεν θα ξαναγυρίσει, τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον. « Η μάχη είναι πέρα από το ορίζοντα», δηλώνει ένα ανώτερο στέλεχος των Λαϊκών Πολιτοφυλακών. «Η διασφάλιση της Συρίας, θα σταθεροποιήσει όλη την περιοχή. Είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε, σύντομα».
Ο Muhandis είναι πιο προσεχτικός στο σχόλιό του. «Εάν παραμείνει, η απειλή του Ισλαμικού Κράτους, στη Συρία ή άλλη περιοχή, κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να πάει εκεί όπου οι τρομοκράτες, οχυρώνονται. Αν χρειαστεί να φέρουμε σε επαφή, τις κυβερνήσεις του Ιράκ και της Συρίας, είμαστε σε θέση να το κάνουμε, ωστόσο αυτό είναι κάτι που πρέπει να τεθεί ως ρητή εντολή από την μεριά της Ιρακινής κυβέρνησης».
Πρόσθετες αναφορές και πληροφορίες από τους Salem Rizk & Mohammed Rasool

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου