Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Ούτε μας έφαγαν ούτε μας μόλυναν τα προσφυγόπουλα, όπως έλεγαν οι ξενοφοβικοί της Αλεξάνδρειας- Δασκάλα αγκαλιά αποχαιρετά τις μαθήτριές της

Πριν από πέντε περίπου μήνες, όταν το Υπουργείο αποφάσισε μετά από..... μεγάλη καθυστέρηση να "σφυρίξει" την έναρξη της φοίτησης των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Ημαθίας (σε Αλεξάνδρεια και Βαρβάρες για τα δημοτικά και στην Καβάσιλα για το γυμνάσιο) είχαν βρεθεί αρκετοί συμπολίτες στην απέναντι πλευρά κάνοντας συγκεντρώσεις και εμμετικές δηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού. Επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα φοβίας στους γονείς και στην τοπική κοινωνία της Αλεξάνδρειας ειδικότερα ισχυριζόμενοι τέρατα και σημεία, λέγοντας ιατρικές και άλλες ανακρίβειες.
 Ο στόχος τους δεν υλοποιήθηκε εξ ατίας της σθεναρής στάσης του διευθυντή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δ. Διαμαντόπουλου και δευτερευόντως του κράτους που επιχείρησε να πατήσει για ακόμα μια φορά σε δυο βάρκες. Σημαντική ήταν η συμβολή του αντιφασιστικού κινήματος της Αλεξάνδρειας που με ανακοινώσεις και με την φυσική του παρουσία έξω από τα σχολεία την ημέρα της έναρξης των μαθημάτων δεν άφησαν χώρο στα ακροδεξιά και ξενοφοβικά στοιχεία να δράσουν. 

Δυστυχώς, στο παιχνίδι αυτό των ακροδεξιών και ξενοφοβικών στοιχείων συμβολή είχε και μερίδα του τοπικού τύπου που κάποια στιγμή θα πρέπει να αναδειχτεί φόρα παρτίδα γιατί η υποκρισία και οι "δηθενιές" εκνευρίζουν. Υπήρξαν ΜΜΕ που με την στάση του υποδαύλιζαν ή ανέχονταν αυτές τις ακραίες φωνές λέγοντας ότι πηγάζουν από εύλογο ενδιαφέρον για την υγεία των παιδιών τους. Τί κι αν οι γιατροί του Νοσοκομείου ή η αρμόδια Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας διαβεβαίωναν περί του αντιθέτου. Τα εν λόγω ΜΜΕ που κάποιοι τα θεωρούν και σοβαρά έκαναν την παλαβή και δεν ήθελαν να τα χαλάσουν με τους ακροδεξιούς ξενοφοβικούς πελάτες τους. 

Πέρασαν πέντε μήνες και δεν άνοιξε μύτη. Τα μαθήματα γινότανε απολύτως φυσιολογικά και κανένα πρόβλημα δεν σημειώθηκε. Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν και από την ερχόμενη χρονιά τα προσφυγόπουλα θα ενταχτούν στις κανονικές, τις ημερήσιες τάξεις των σχολείων όπως κατά την άποψή μου έπρεπε να συμβεί από φέτος. 
Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία που δημοσιεύει η εφημερίδα ΛΑΟΣ με την δασκάλα στο 4ο δημοτικό σχολείο Αλεξάνδρειας να αποχαιρετά συγκινημένη τις μαθήτριές της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου