Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Τουρκικός Στρατός στο Κατάρ

Τουρκία-Κατάρ: Αρχηγείο με κοινή διοίκηση και "άλλα καθήκοντα" προβλέπει η συμφωνία
Κοινή τουρκο-καταριανή διοίκηση θα έχει το αρχηγείο της τουρκικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Κατάρ, δήλωσε Τούρκος ανώτατος αξιωματούχος μετά την συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου. Βάσει της σχετικής συμφωνίας της Άγκυρας με το Εμιράτο, το κοινό αρχηγείο προβλέπεται να έχει την έδρα του στην Ντόχα, με επικεφαλής έναν Αντιστράτηγο του Κατάρ και βοηθό του Τούρκο Ταξίαρχο.
Ο αριθμός των στρατιωτών που θα αναπτυχθούν θα είναι 500 με 600 ενώ το Κατάρ έχει ζητήσει η αποστολή του τουρκικού κλιμακίου να έχει “ευέλικτη δομή” που θα επιτρέπει την μετάθεσή τους στο Εμιράτο “εάν απαιτηθεί”, ανακοίνωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας. 

Χθες η τουρκική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε δύο συμφωνίες για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ και την εκπαίδευση των δυνάμεων Χωροφυλακής του Εμιράτου. Η αποστολή τουρκικής δύναμης στο έδαφος του Κατάρ για την “βελτίωση του Στρατού της χώρας” προβλέπει επίσης την διεξαγωγή κοινών ασκήσεων ενώ μέλη της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) θα αναλάβουν την εκπαίδευση των συναδέλφων τους εκεί. 

Από την πλευρά της η τουρκική αντιπολίτευση επέκρινε σφόδρα την συμφωνία, με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) να την χαρακτηρίζει “εκ φύσεως αυθαίρετη”. Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Κατάρ θα πρέπει να διερευνηθούν καθώς στην εισαγωγή της σχετικής συμφωνίας γίνεται μνεία σε “άλλα καθήκοντα που θα κριθούν πρέποντα”. Η διατύπωση αυτή σε μια τέτοια συμφωνία “αφήνει πολλά θέματα ανοικτά” επισημαίνει με νόημα η αντιπολίτευση. 
Eρντογάν: Yπέγραψε νόμο για την ανάπτυξη στρατιωτών στο Κατάρ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τον σχετικό νόμο για την ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στο Κατάρ, σηματοδοτώντας με την εξέλιξη αυτή, την πρακτική υποστήριξη της Άγκυρας προς το αναφερόμενο εμιράτο, το οποίο έχει απομονωθεί από τον Αραβικό Κόσμο υπό το βάρος καταγγελιών υποστήριξης της τρομοκρατίας.

Ο νόμος αυτός, ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, ενώ εγκρίθηκε άμεσα από το προεδρικό γραφείο χθες αργά το βράδυ κι έχει ήδη δημοσιευτεί σήμερα στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, ολοκληρώνοντας τη νομοθετική διαδικασία για την έγκρισή του.

Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, και η Αίγυπτος έχουν επιδεινώσει τις οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις τους με το Κατάρ, καθώς το κατηγορούν ότι υποστηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες, αλλά και το Ιράν.

Το Κατάρ από την πλευρά του, απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς, τους οποίους, χαρακτηρίζει αβάσιμους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ onalert.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου