Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

D-DAY: όταν ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία έτρεχαν να προλάβουν την κατάκτηση όλης της Ευρώπης από την επέλαση Κόκκινου Στρατού-Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από την απόβαση της Νορμανδίας


Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει κριθεί.
Η κατάρρευση των ΝΑΖΙ και των φασιστών συμμάχων τους είναι πλέον θέμα χρόνου.
Οι Δυτικοί Σύμμαχοι συνειδητοποιούν ότι η επιλογή να καθυστερήσουν να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο, αποσκοπώντας στη φθορά των δυνάμεων της ΕΣΣΔ παίρνει απρόβλεπτη μορφή.
Η Απελευθέρωση της κατεχόμενης από τις δυνάμεις του Άξονα Ευρώπης απειλεί να γίνει έργο του ασταμάτητου Κόκκινου Στρατού και των Αντιστασιακών Κινημάτων, που φαντάζουν ιδιαίτερα δυναμικά στα Βαλκάνια [ΕΑΜ, Τίτο] και στην Ιταλία.
Μεγάλος χαμένος η Βρετανία που συναισθάνεται ότι η θέση της στον μεταπολεμικό κόσμο αλλάζει, υποβαθμίζεται.
Με την συμφωνία Τσώρτσιλ-Στάλιν αλλά κυρίως την στρατιωτική της επέμβαση το Δεκέμβρη του 1944 θα προσπαθήσει να σώσει κρίσιμες ζώνες επιρροής.
Ήδη όμως καταγράφεται και η σύγκρουση ΗΠΑ-Βρετανίας που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσει και τις εξελίξεις.
Το δεύτερο μέτωπο  που έχουν υποσχεθεί δε θα δημιουργηθεί στα Βαλκάνια, όπως είναι ο διακαής πόθος της Βρετανίας, αλλά στη Νορμανδία.    
Συγκλονιστικές φωτογραφίες από την απόβαση των Συμμάχων στην Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944. 
Στην επιχείρηση συμμετείχαν 1.213 πολεμικά πλοία από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, και άλλες συμμαχικές χώρες (ανάμεσά τους και την Ελλάδα), 4.000 αποβατικά διαφόρων τύπων και 1.100 αμφίβια σκάφη, τα οποία κινήθηκαν προς τη Νορμανδία.
Τα σχέδια προέβλεπαν απόβαση 156.000 ανδρών, της 1ης Αμερικανικής Στρατιάς, (73.000 περίπου) και της 2ης Βρετανικής Στρατιάς (περίπου 83.000, από τους οποίους 14.000 ήταν Καναδοί) σε πέντε σημεία στην ακτή της Νορμανδίας, με μέτωπο συνολικά περίπου 72 χιλιόμετρα. Οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούσαν στο δυτικό μέρος (ακτές Omaha και Utah) και οι βρετανικές στο ανατολικό (ακτές Sword, Juno, Gold). 
Αερομεταφερόμενες μονάδες προστάτευαν τα πλευρά της απόβασης, αμερικανικές στα δυτικά, βρετανικές στα ανατολικά. Την πρώτη μέρα της απόβασης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 5.000 πλοία και 11.000 αεροπλάνα. Αποβιβάστηκαν επίσης 900 τεθωρακισμένα και 600 πυροβόλα. 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ







































 http://www.onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου