Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Wikileaks: παρακολούθηση Wi-Fi από τη CIA με το πρόγραμμα CherryBlossom

Αλλη μιά αποκάλυψη των wikileaks στο φως της δημοσιότητας για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ
Τα WikiLeaks δημοσιεύουν έγγραφα από το πρόγραμμα CherryBlossom της CIA που αναπτύχθηκε και υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του αμερικανικού αμερικανικού ινστιτούτου έρευνας Stanford Research Institute (SRI International).
Το CherryBlossom παρέχει ένα μέσο παρακολούθησης της δραστηριότητας του Διαδικτύου και του λογισμικού σε επιδιωκόμενους στόχους. 
Συγκεκριμένα, το CherryBlossom επικεντρώνεται στή παρακολούθηση συσκευών ασύρματης δικτύωσης, όπως ασύρματων δρομολογητών και σημείων πρόσβασης (AP), για την επίτευξη αυτών των στόχων. Τέτοιες συσκευές Wi-Fi χρησιμοποιούνται συνήθως ως μέρος της υποδομής του Διαδικτύου σε ιδιωτικές κατοικίες, δημόσιους χώρους (μπαρ, ξενοδοχεία ή αεροδρόμια), μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις καθώς και γραφεία επιχειρήσεων. 




Το CherryBlossom μολύνει δρομολογητές (router)εντοπίζοντας τη μάρκα και το μοντέλο τους και εισάγοντας κακόβουλο υλικολογισμικό σε αυτά. 

Αυτό το είδος hack, όταν είναι επιτυχημένο, είναι σχεδόν αδύνατο να ανιχνευθεί επειδή μολύνει το ίδιο το υλικό και δεν είναι κάτι που μπορεί να ελέγξει το λογισμικό προστασίας από ιούς.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν αρκετούς καταλόγους δρομολογητών και σημείων πρόσβασης, μερικά από τα οποία έχουν ηλικία άνω των πέντε ετών. 

Η πρώτη λίστα συσκευών, με τίτλο απλά «Συσκευές WiFi», περιγράφεται στο εγχειρίδιο χρήστη του CherryBlossom:

Το CB [CherryBlossom] διατηρεί μια βάση δεδομένων πληροφοριών για ασύρματες συσκευές δικτύου στο έγγραφο «WiFi Devices.xls». Αυτή η βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες για εκατοντάδες συσκευές δικτύου, όπως κατασκευαστής, μάρκα, μοντέλο, έκδοση, σχεδίαση αναφοράς, αναγνωριστικό FCC, επεξεργαστής δικτύου, ασύρματο chipset, λειτουργικό σύστημα, προεπιλεγμένο όνομα χρήστη / κωδικό πρόσβασης κ.λπ. , 

Μοντέλο, εκδόσεις υλικού και εκδόσεις υλικολογισμικού που υποστηρίζονται από την CB.

Μkampouraki



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου