Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

ΚΥΠΡΟΣ: Μετά το ναυάγιο η προσοχή της Λευκωσίας στρέφεται στη γεώτρηση της ερχόμενης εβδομάδας

Η έναρξη των ερευνητικών εργασιών στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ, την ερχόμενη Πέμπτη όπως όλα δείχνουν θα χρησιμοποιηθεί δεόντως προκειμένου να απορροφήσει τους όποιους κραδασμούς, σε πολιτικό επίπεδο, άφησε πίσω του το ναυάγιο της Ελβετίας. 
Στην διαχείριση της επόμενης μέρας του Κρανς Μοντάνα τα ενεργειακά αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία, η οποία δεν θα περάσει ανεκμετάλλευτη τόσο για σκοπούς εσωτερικής κατανάλωσης όσο και εκτός Κύπρου.

Η 13η Ιουλίου θεωρείται, σημαντικός σταθμός στην ενεργειακή πολιτική της Λευκωσίας, αν ληφθούν υπόψη: πρώτον ο τουρκικός παράγοντας έτσι όπως αυτός εκδηλώθηκε με μπαράζ προκλήσεων και απειλών δυτικά της Πάφου, δεύτερον ο διεθνής παράγοντας με προμετωπίδα της ΗΠΑ οι οποίες έχουν ανάψει το πράσινο φως στη Λευκωσία, τρίτον το επίπεδο συνεργασίας με εταιρείες κολοσσούς που ενισχύουν την αξιοπιστία της Δημοκρατίας και τέταρτον το εσωτερικό νοουμένου ότι πλέον θα ανοίξει και επίσημα η προεκλογική περίοδος για τις Προεδρικές του 2018.

Αποφασιστικότητα

Πολύ πριν την κατάρρευση των συνομιλιών και παρά τις φωνές που ακουγόντουσαν, η Λευκωσία τόνιζε σε κάθε ευκαιρία ότι το ενεργειακό πρόγραμμα που αφορά σε πρώτη φάση, το τεμάχιο 11 ουδόλως θα επηρεασθεί από την Ελβετία, ακόμα και αν στο τραπέζι της διάσκεψης έμπαινε ζήτημα εκ μέρους της τουρκικής πλευράς. Κάτι το οποίο δεν συνέβη στις δέκα μέρες της Ελβετίας όπως λένε οι πληροφορίες.

Με βάση την εικόνα που υπάρχει, έξι μέρες πριν το τρυπάνι West Capella ξεκινήσει το έργο του, όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά. Το κλίμα έντασης που προσπάθησε να δημιουργήσει η Τουρκία με τη γνωστή τακτική της στην περιοχή, φαίνεται να μην επαναλαμβάνεται αν ληφθούν υπόψη δυο παράγοντες. Πρώτον η παρουσία των Τούρκων στην περιοχή και δεύτερον οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα την επομένη της κατάρρευσης των συνομιλιών. Η τελευταία κίνηση που καταγράφηκε από πλευράς Τουρκίας, ήταν αυτή του ερευνητικού σκάφους Barbaros που σήκωσε άγκυρες από τον κόλπο της κατεχόμενης Αμμοχώστου την προπερασμένη εβδομάδα για λιμάνι στα απέναντι, από την Καρπασία παράλια της Τουρκίας.

Επιπλέον όλες οι πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα, θέλουν την κατοχική δύναμη να δηλώνει πίστη στο διεθνές δίκαιο το οποίο δεν φέρεται διατεθειμένη να παραβιάσει. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν, στην παρούσα φάση, η ένταση και αντιπαράθεση να μην αποτελούν προτεραιότητα για την τουρκική πλευρά. Χωρίς αυτό να μεταφράζεται από αναλυτές, πως η Τουρκία εγκαταλείπει τις επιδιώξεις της στην περιοχή.

Διεθνή στήριξη

Μετά τις αρχικές προκλήσεις στην ΑΟΖ, με την παρουσία του τουρκικού Barbaros και τις όποιες επιπτώσεις προκλήθηκαν τότε στο Κυπριακό, η Λευκωσία φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει αλλάξει ρότα. Κάτι το οποίο ήταν ευδιάκριτο στο τρόπο χειρισμού των τουρκικών προκλήσεων εντός του τεμαχίου 6 δυτικά της Πάφου. Χωρίς να υπάρχει εφησυχασμός, τόσο σε πολιτικό όσο και πρακτικό επίπεδο, κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι. Στην τακτική που ακολουθήθηκε είναι βέβαιο ότι πρωταρχικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι κινήσεις που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο. Στο τελευταίο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ φαίνεται, να εξασφαλίσθηκε το πράσινο φως από αμερικανικής πλευράς. Εξέλιξη που σχετίζεται και με τις συμμαχίες που έχει συνάψει η Δημοκρατία αλλά και το στάτους των εταιρειών που βρίσκονται στην περιοχή. Πολιτική που ενισχύεται και σε επίπεδο Ε.Ε. με την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνουν οι Βρυξέλλες στις ενεργειακές προοπτικές της ευρύτερης περιοχής.

Σχέση αξιοπιστίας

Σημαντικό ρόλο στους ενεργειακούς σχεδιασμούς έχει διαδραματίσει και η πολιτική σταθερότητα που επιδεικνύεται τα τελευταία χρόνια στα ενεργειακά, σε σχέση πάντα με τις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον για την ΑΟΖ της Κύπρου. Πηγές οι οποίες έχουν άμεση εμπλοκή με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αφορούν το τεμάχιο 11 μας περιέγραφαν ένα κλίμα αγαστής συνεργασίας με τις δυο εταιρείες που θα πραγματοποιήσουν έρευνες την ερχόμενη εβδομάδα. Στην προσπάθεια διευκόλυνσης των εταιρειών γίνονται σκέψεις για απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, κίνηση η οποία αποτιμάται θετικά. Σε ό,τι αφορά τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11, το γεωτρύπανο πλέει στη Μεσόγειο και βρίσκεται κοντά στη Μάλτα. Παράλληλα στη Λευκωσία συνεχίζονται οι ετοιμασίες με καθημερινές σχεδόν ασκήσεις για ζητήματα που άπτονται των εργασιών.

Τα ενεργειακά στην προεκλογική

Η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος, για δεύτερη θητεία του Νίκου Αναστασιάδη ουσιαστικά θα βάλει τα ενεργειακά στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής του εκστρατείας. Όπως είχε γράψει παλιότερα η «Κ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδίωκε όπως το ερευνητικό πρόγραμμα των εταιρειών του τρίτου γύρου αδειοδότησης τεθεί σε εφαρμογή πριν το άνοιγμα της Προεδρικής κάλπης, προκειμένου να αποτελέσει ένα από τα δυνατά του, χαρτιά στην ανανέωση της λαϊκής εντολής. Ως εκ τούτου το αποτελέσματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11, εάν μάλιστα επιβεβαιώσει και τις προβλέψεις που υπάρχουν, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος. Άλλο σημαντικό στοιχείο που θα προβληθεί δεόντως είναι και οι επιτυχίες που έχουν καταγραφεί σε διπλωματικό επίπεδο, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός Τουρκίας και Συρίας.

Πηγή: "Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου